ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπάνιοι θησαυροί στο φως

σπάνιοι-θησαυροί-στο-φως-743870

Στο εκθετήριο εκκλησιαστικών κειμηλίων στη Μακρινίτσα

Χώρος παράδοσης και πολιτισμού το εκθετήριο εκκλησιαστικών κειμηλίων «Μήτηρ Θεού η Οξεία Επίσκεψις», που στεγάζεται σε εντυπωσιακό κτίριο στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας και αποτελεί έργο της Μητρόπολης Δημητριάδος. Ο μουσειακός χώρος που αποτελεί καινοτομία για την περιοχή, προσελκύει δεκάδες επισκέπτες, εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Μουσείο καταλαμβάνει τους δύο πάνω ορόφους του κτιρίου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, δίπλα από τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και αποτελεί ένα καλαίσθητο, σύγχρονο Μουσείο, που αναδεικνύει με υποβλητικούς τόνους, την εκκλησιαστική ιστορία πολλών δεκαετιών.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των εκθεμάτων κατέχει το μαρμαρόγλυπτο της Παναγίας της Οξείας Επισκέψεως, από την οποία «δανείστηκε» την ονομασία του, το Μουσείο, «Οξεία Επίσκεψις». Η μονή χρονολογείται στον 13ο αιώνα μΧ και το καθολικό βρίσκονταν στην θέση όπου ανεγέρθηκε ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Σπάνιες εικόνες, ιερά άμφια, ιερά σκεύη – κοσμήματα μικροτεχνίας, μια αξιόλογη συλλογή από λειτουργικά βιβλία, επιτάφιοι, ξυλόγλυπτα, συντηρήθηκαν με επιστημονικό τρόπο, και έχουν τοποθετηθεί σε γυάλινες προθήκες, σε περίοπτη θέση του χώρου.

Το αρχαιότερο εκκλησιαστικό κειμήλιο είναι μια φορητή εικόνα του Χριστού, που χρονολογείται τον 17ο αιώνα.

Σπάνια είναι επίσης η εικόνα της Ανάστασης του Θεόφιλου, που φιλοτεχνήθηκε το 1911, δύο ασημένια πολυκάντηλα του 19ου αιώνος, πολύτιμα ιερατικά άμφια από την προσωπική συλλογή του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Δημητριάδος, π. Δαμασκηνού, ο οποίος είναι «ψυχή» της προσπάθειας και πολλά ακόμη εκκλησιαστικά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας.

Το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου είναι ανοιχτό όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τις 10.00π.μ. έως τις 8.00μ.μ., για τους επισκέπτες της θερινής περιόδου.

Για ραντεβού και συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 24280 90016.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου