ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλίο με διαχρονική γοητεία

βιβλίο-με-διαχρονική-γοητεία-501421

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου στον πολυχώρο τέχνης του Ωδείου Φουντούλη το έργο του Γκουστάβ Φλωμπέρ «Μαντάμ Μποβαρί» με ομιλήτρια την Αρτεμη Xατζηγεωργίου – Κουτσούκου, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας και πρόεδρο του Συλλόγου των Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής και τον Σύνδεσμο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Μαγνησίας. Την εκδήλωση συντόνισε η Ροσσάνα Πώποτα, δημοσιογράφος, διάβασε αποσπάσματα η Αγγέλα Γκούρου – Βογιατζή, φιλόλογος – λυκειάρχης, και την ηλεκτρονική επιμέλεια της παρουσίασης είχε η Βάσω Βούλγαρη, καθηγήτρια πληροφορικής.

Το μυθιστόρημα ήταν πρωτοπόρο για την εποχή του και ο συγγραφέας κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε την αισθητική και την ηθική του κοινωνικού συνόλου. Η δίκη κράτησε ένα μήνα και ο συγγραφέας αθωώθηκε δηλώνοντας με στόμφο ότι έδωσε έναν αγώνα που ήταν ένας αγώνας για τη λογοτεχνία. Το χειρόγραφο έγινε περιζήτητο και εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1857 σε μορφή βιβλίου. Η «Μαντάμ Μποβαρί» γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έγινε το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο της εποχής.

Ο συγγραφέας, ένας νέος επαρχιώτης, άγνωστος με εύθραυστη υγεία, καταπληκτική ευαισθησία και θέληση, κατάφερε να συναγωνιστεί τους σπουδαίους συγγραφείς, Balzac, Stendhal, Chateaubriand, αφιερώνοντας μέρες και νύχτες στη συγγραφή του βιβλίου του. Στο τέλος, σφυρηλατώντας ένα στυλ ρωμαλέο και λαμπερό, συνέδεσε το όνομά του και το έργο του με τα αριστουργήματα της γαλλικής γλώσσας και τη σχολή του ρεαλισμού.

Το μυθιστόρημα μέχρι σήμερα μένει ζωντανό. Η ηρωίδα του συνεχίζει να ενσαρκώνει την αποτυχία της ρομαντικής αυταπάτης. Οι τεχνικές που χρησιμοποίησε κατά τη συγγραφή -στάση αυστηρά αντικειμενική, ανάλυση ψυχολογική σαν αφήγηση, περιγραφή του κόσμου που καθρεπτίζεται στη συνείδηση ενός προσώπου, συμφωνικοί πίνακες, ασαφή σύνορα μεταξύ περιγραφής, διαλόγου και αφήγησης- συμβάλλουν ώστε η Μme Βovary να είναι ένα μοναδικό έργο, το οποίο οι μυθιστοριογράφοι συνεχίζουν και σήμερα να εξερευνούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου