ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάνει τα ταξίδια του βιβλία

κάνει-τα-ταξίδια-του-βιβλία-508282

«Κλασική μυθοπλασία περιπέτειας, φυγής» και ταυτόχρονα «μυθιστόρημα ιδεών» χαρακτηρίζει την «Εκουατόρια» ο Μιχάλης Μοδινός, δίνοντας το στίγμα της νέας συγγραφικής του έμπνευσης, που αποτυπώνεται με πινελιές αισιοδοξίας.

Το καινούργιο βιβλίο του διακεκριμένου, με ρίζες από το Βόλο, συγγραφέα, παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα της κεντρικής βιβλιοθήκης του Δήμου Βόλου, αποκαλύπτοντας στους παριστάμενους εικόνες μιας μακρινής χώρας, του 19ου αιώνα, που ξεδιπλώνονται με μυθιστορηματικό τρόπο.

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, με τον Μιχάλη Μοδινό για το βιβλίο του, συνομίλησαν ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος και η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η δικηγόρος Γιολίνα Αποστολάκη.

Ο συγγραφέας, ο οποίος σκιαγράφησε τη συναρπαστική περιπέτεια που εκτυλίσσεται στις σελίδες του βιβλίου του, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή την χθεσινή παρουσίαση, αναλύοντας μια ενδιαφέρουσα «περιπέτεια του πνεύματος», «πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τη σημερινή» με εμφανή στοιχεία αισιοδοξίας.

Ο πολυταξιδεμένος συγγραφέας, υπογράμμισε ότι «οι εμπειρίες μας είναι το πρώτο υλικό για να βασίσει πάνω του κανείς τη σκέψη του, την τέχνη του, οτιδήποτε κάνει. Για μένα πράγματι τα ταξίδι, η περιπέτεια της φυγής αλλά και η δουλειά και η έρευνα σε άλλες χώρες άλλες, κυρίως του Τρίτου κόσμου, ήταν καθοριστικό στοιχείο και αυτά τα δύο στοιχεία αλληλοτροφοδοτούνται. Η προσπάθεια ανάλυσης των εκεί δεδομένων, αποτυπώνεται στη δουλειά μου».

Τα στοιχεία που συνθέτουν τη σύγχρονη διάσταση του θέματος είναι η αναφορά σε μια πρώιμη παγκοσμιοποίηση, που ξεκινάει δύο αιώνες πριν, μέσω των αλλαγών που επέφερε η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, οι τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής αλλά και ένας τζιχαντιστικός πόλεμος. «Το κυριότερο στοιχείο, από το οποίο ξεκίνησε η αφήγηση, είναι η συγκρότηση μιας ουτοπίας. Αυτή την ιστορία αφηγείται το βιβλίο, καθώς και το τέλος της ουτοπίας» υπογράμμισε ο συγγραφέας, ο οποίος γράφει την ιστορία ανθρώπων που ήθελαν να τους σώσουν, αλλά εκείνοι δεν ήθελαν να σωθούν, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ως επωδός καταγράφεται η αποστομωτική απάντησή του στο ερώτημα αν θα καταφέρουμε να σωθούμε από τα σημερινά δεινά: «Ας ελπίσουμε, σήμερα τουλάχιστον που έχουμε την παρουσίαση. Αύριο δεν ξέρουμε».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου