ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Ν. Ιωνία

εκδηλώσεις-μνήμης-για-τη-ν-ιωνία-296705

Με αφορμή την επέτειο 90 χρόνων από τη δημιουργία του Συνοικισμού

Ανοιξε προχθές ένας επετειακός κύκλος εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν όλο το χρόνο, εκδηλώσεις μνήμης και πολιτισμού, αφιερωμένες στην πρώτη γενιά προσφύγων και στην ίδρυση του προσφυγικού «Συνοικισμού» στη θέση Ξηρόκαμπος, το 1924. «Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο νέο θεατρικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, μια νέα, σημαντική υποδομή πολιτισμού, που προστίθεται στα τόσα μεγάλα έργα υποδομής που έγιναν στην προσφυγούπολη της Νέας Ιωνίας στην 90χρονη διαδρομή της» όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Βόλου κ. Σκοτινιώτης, απευθύνοντας χαιρετισμό στους παριστάμενους.

Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε ότι ο Δήμος Βόλου θα τιμήσει την επέτειο των 90 χρόνων με σειρά δράσεων, σε συνεργασία με τους προσφυγικούς φορείς: Αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, θα επαναλειτουργήσει το ανακαινισμένο Μουσείο Μεταξουργίας στο πρώην Μεταξουργείο Ετμεκτζόγλου. Παράλληλα, τη θερινή περίοδο, θα γίνουν εκδηλώσεις στη Βιβλιοθήκη και στο πάρκο του Μεταξουργείου, οι οποίες θα αξιοποιήσουν καλλιτεχνικό δυναμικό της Ν. Ιωνίας.

Θα ακολουθήσει, τον Σεπτέμβριο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο καταξιωμένος, πια, θεσμός που δημιουργήσαμε, οι «Μνήμες Προσφύγων», με εκδηλώσεις που φέτος θα είναι αφιερωμένες στη συνομήλικη του Συνοικισμού ομάδα της Νίκης Βόλου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν, όπως κάθε χρόνο, στην πλατεία της Ευαγγελίστριας, την οποία αναπλάσαμε εκ θεμελίων και η οποία, μαζί με την ανάδειξη του Ιερού Ναού, έχει γίνει σημείο αναφοράς ολόκληρης της πόλης.

«Αφιερωμένη στα 90 χρόνια του Συνοικισμού θα είναι, επίσης, η πρώτη μεγάλη έκθεση που θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το οποίο μετά από περιπέτειες ετών ολοκληρώθηκε πριν λίγους μήνες» επεσήμανε επίσης ο κ. Σκοτινιώτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου