ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ασυλο ποιητών

ασυλο-ποιητών-195413

Με μία νέα εκδήλωση επανέρχεται το «Άσυλο Ποιητών», αυτή τη φορά αφιερωμένη στον ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο «Χάρτα».

Η φιλολογική προσέγγιση του έργου του Μανώλη Αναγνωστάκη θα γίνει από τον ποιητή-δημοσιογράφο και ερευνητή Γιώργο Παναγιώτου και το δημοσιογράφο Νίκο Βαρσάμη, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια θα έχουν ο Κων. Γκόγκας και ο Αστέρης Γκέκας. Ποιήματα του Μ. Αναγνωστάκη θα διαβάσουν ο Γιάννης Τράντας, η Ελένη Κωστούλα, η Νανά Νέστωρος, η Ράνια Μπαλλή, η Δήμητρα Γκοτοσοπούλου, ο Φίλιππας Τσούφης. Μουσική επιμέλεια και τραγούδι η Κασσιανή Αμυγδαλίτση και ο Δημήτρης Διβάνης που θα ερμηνεύσουν μελοποιημένα ποιήματα του Μανώλη Αναγνωστάκη. Συντονισμός- παρουσίαση ο Θανάσης Κ. Βογιατζής δημοσιογράφος- συγγραφέας.

Ο Μανώλης Αναγνωστάκης από τους κυριότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925. Εκεί σπούδασε Ιατρική ενώ κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Την διετία 1943-1944 διατέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ξεκίνημα», του εκπολιτιστικού ομίλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την ίδια περίοδο εμφανίστηκαν τα πρώτα του γραπτά στο περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα». Σημείωσε έντονη πολιτική δράση στο φοιτητικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, οπότε συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1948. Το επόμενο έτος καταδικάστηκε σε θάνατο από το έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, αλλά δυο χρόνια αργότερα, το 1951, απελευθερώθηκε με την γενική αμνηστία.

Τα χρόνια 1955-1956 ειδικεύτηκε ως ακτινολόγος στη Βιέννη και στη συνέχεια, στη Θεσσαλονίκη, άσκησε το επάγγελμα του ακτινολόγου. Την περίοδο 1959 – 1961 εξέδωσε το περιοδικό Κριτική ενώ υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας των Δεκαοκτώ κειμένων (1970), των Νέων Κειμένων και του περιοδικού Η Συνέχεια (1973). Το 1978 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Τα ποιήματα που ο Μανόλης Αναγνωστάκης άφησε πίσω του δημοσιευμένα είναι 88 και γράφτηκαν από το 1941 έως το 1971. Από το 1979 που κυκλοφόρησε ο συγκεντρωτικός τόμος των ποιημάτων του, και από το 1983 που κυκλοφόρησε ιδιωτικά το αυτοβιογραφικό σχόλιο «Y.Γ.» δεν υπήρξε καμία δημόσια παρέμβασή του. Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ενώ μελοποιήθηκαν από συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου