ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μια λυγερή ακούστηκε»

μια-λυγερή-ακούστηκε-103050

Δημοτικά τραγούδια του θρήνου της αδικοσκοτωμένης σε εξαιρετική εκδήλωση με βαθύ συμβολισμό

Εξαιρετική εκδήλωση με βαθύ συμβολισμό, αφιερωμένη στην κακοποιημένη γυναίκα, διοργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Παλιά Ηλεκτρική από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε με την ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τίτλο «Μια λυγερή ακούστηκε», περιλάμβανε κυρίως δημοτικά τραγούδια του θρήνου της αδικοσκοτωμένης, με πλούσιο θέαμα που συνδύαζε τραγούδι, ζωντανή μουσική, χορό και αφήγηση. Από την παράφορη ζήλια του παρορμητικού μεθυσμένου Μενούση, στον Αλή Πασά που έπνιξε την Κυρά Φροσύνη και άλλες 17 γυναίκες στην Παμβώτιδα λίμνη, από την όμορφη γυναίκα του πρωτομάστορα που αρχέγονες δοξασίες θυσίασαν για την επίτευξη του στόχου στο γεφύρι της Αρτας, στον σκληρό πατέρα της Αρετούσας στον Ερωτόκριτο, από την Παναγιώτα του Δρυμού στην κυρά δασκάλα που της κόψαν τα μαλλιά και από την προσφυγούλα που δηλητηρίασε η πεθερά, στην κόρη που αδικοσκοτώσανε για ένα ζευγάρι ρόδα… Εναν μακρύ κατάλογο γυναικών που δολοφονήθηκαν αποτύπωσε θρηνώντας τις το δημοτικό τραγούδι, που φθάνει ώς τις μέρες μας και περνά αδιάφορα:

«Στέκα παιδάκι μ’ να σ’ πω τούτο, το τραγούδι είναι πένθιμο, έχει μεγάλο πόνο, δεν είναι συρτό, ούτε καλαματιανό, όλα έτσι τα κάνουν τώρα για να τα χορεύουν στα πανηγύρια. Θα σου πω την προσφυγούλα, έτσι όπως μου την έμαθε η μακαρίτισσα η μάνα μου». Ελεγε, ότι αυτό που μολογάει το τραγούδι έγινε στ’ αλήθεια, έτσι ήταν τότε, δεν έμπαινε φτωχιά σε αρχοντόσπιτα. Τα τραγούδια πρέπει να τραγ’διένται με το σκοπό τους, αλλιώς χάνονται. Και μαζί τους τόποι ολόκληροι. Σήμερα δεν τα λένε όλα τα λόγια. Ενώ κάθε τραγούδι είναι και μια ιστορία αληθινή, που βγήκε μέσα απ’ τη ζωή» (μαρτυρία της 85χρονης Νίκης Σπυρέλη από το χωριό Αλευράδα Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας).

Με τον συμβολικό αυτό τρόπο τίμησε φέτος το Λ.Ε.Β. τη Γιορτή της Γυναίκας παραμένοντας πιστό στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων που διακήρυξε ο λυκειακός θεσμός από το 1920 στον Βόλο. Ηταν μια διαφορετική εκδήλωση, θίγοντας διά μέσου του λαϊκού πολιτισμού, ένα θέμα ιδιαίτερα κρίσιμο, που απασχολεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Και το δημοτικό τραγούδι μίλησε με συγκινητικό τρόπο για τα αρχετυπικά μοτίβα της θυσίας, του αποχωρισμού, της κακοποίησης, της βίας εν γένει της γυναίκας, τοποθετώντας την, σε ένα άχρονο και άτοπο περιβάλλον, που διατηρεί την ένταση και το λυρισμό της δημοτικής ποίησης. Στίχοι που λειτουργούν σαν μαχαιριές στις καρδιές των γυναικών, που περιγράφουν απόλυτα τον άθλο τους, που καταφέρνουν να χτυπήσουν στο συναίσθημα, που παρ’ όλα αυτά δίνουν μια νότα αισιοδοξίας σ’ αυτές τις γυναίκες, κάνοντάς τις να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ελπίδα, στη ζωή.

Γέμισε παραδοσιακά ηχοχρώματα η Παλιά Ηλεκτρική

Η εκδήλωση, η οποία αποτέλεσε μια μοναδική και πολύ πετυχημένη σύμπραξη μιας πλειάδας τοπικών καλλιτεχνών από το στερέωμα της παραδοσιακής μουσικής (μουσικοί και τραγουδιστές), έκλεισε με την ευχή, ας γίνει και αυτή η προσέγγιση διά μέσου του τραγουδιού και των παραδοσιακών χορών μια ακόμη αφορμή για περισσότερη ευαισθητοποίηση στην πρόληψη και θωράκισή μας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Αυτό τόνισε η έφορος χορού Αννα Κουτσελίνη προλογίζοντας την εκδήλωση, το ίδιο και η πρόεδρος Μαρία Σπανού κλείνοντας και ευχαριστώντας τους συντελεστές για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους και το άρτιο αισθητικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου απέσπασαν θερμό χειροκρότημα

Ανάλογα μίλησε και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος επισημαίνοντας την αξία και τη θέση της γυναίκας όπως αυτή νοηματοδοτείται στην Αγία Γραφή και στην Εκκλησία, προκρίνοντας κυρίως τη θέση της και τον ρόλο της ως μητέρας. Κλείνοντας δε, επεσήμανε «ότι στη σημερινή χρονική συγκυρία, αυτή η εκδήλωση μπορεί να αφιερωθεί σε όλες τις γυναίκες, μητέρες και αδελφές που βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες στις περιοχές της Ουκρανίας, όπου η οσμή του θανάτου και ο παραλογισμός του πολέμου τείνουν να επικρατήσουν. Παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, σε πείσμα των ισχυρών της Γης, αυτές στέκονται γερές και δυνατές, κρατώντας σφιχτά την πίστη τους στον Θεό και την πίστη ενός ολόκληρου λαού, για καλύτερες μέρες».

Κρατούν ζωντανή την παράδοση με μεράκι οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν φίλοι και μέλη του Λ.Ε.Β., μέλη της ΕΚΠΟΛ, εκπρόσωποι των φορέων που υποστήριζαν την εκδήλωση, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες. Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των βουλευτών Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου, Αθανασίου Λιούπη, Κωνσταντίνου Μαραβέγια καταθέτοντας ευχές και μηνύματα, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ενώ επιστολή απέστειλε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης

Συντελεστές: Ομάδα Χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, Σύλλογος Γυναικών Παλαμά Καρδίτσας – συντονιστής: Γιώργος Μαγαλιός, σκηνοθεσία-απαγγελία: Γιάννης Τράντας, απόδοση στίχων: Κατερίνα Αντωνακάκη, έρευνα-οργάνωση παραγωγής: Αννα Κουτσελίνη, επιμέλεια-διδασκαλία χορών: Γιάννης Πραντσίδης-Θανάσης Μπέας, επιμέλεια χορευτικής ομάδας του ΠΤΧ Αλμυρού: Φώτης Σκαμαγκούλης, επιμέλεια-οργάνωση Γυναικείας Ιματιοθήκης: Ασπα Καπουρνιώτη, επιμέλεια Ανδρικής Ιματιοθήκης: Κατερίνα Δουλκέρογλου.

Μουσικοί: Σταύρος Κουσκουρίδας κλαρίνο, Χρήστος Δασκαλόπουλος βιολί, Κωνσταντίνος Μούτος λαούτο και Αναστασία Λύτρα κρουστά.

Τραγούδι: Ελεάννα Βαρελά, Αντιγόνη Ιωάννου, Δημήτρης Γακιόπουλος, Κώστας Ιγγλέζος, Γιώργος Κίτσιος, Γιώργος Μαγαλιός.

Εντυπα: Kυρασία Πρίντζου.

Χορευτική Ομάδα Λ.Ε.Β.

Γυναικεία Ομάδα: Καλομοίρη Κατερίνα, Καλλιώρα Μιχαέλα, Κανάτα Κατερίνα, Κάππα Αλεξάνδρα, Κατσαγεωργίου Αρετή, Κατσαγεωργίου Μαρία, Κατσιφού Χαρά, Κουτρουμάνου Στέλλα, Λούκα Συραΐνα, Μαγουλιανίτη Δέσποινα, Ματέου Αργυρώ, Μπεχλιβάνη Αδαμαντία, Μπίτζα Ναταλία, Μπλέτσα Αριστέα, Μπλέτσα Φιλίτσα, Μπουμπουλούδη Αναστασία, Οικονόμου Αγγελική, Παπαζήση Όλγα, Παύλου Eλπινίκη, Πλίκα Σουλτάνα, Ρέππου Ζωή, Ριζάκη Αγγελική, Σπύρου Αλεξάνδρα, Σπύρου Ιωάννα, Σταμάτη Μαρία, Ταουσάνη Χαρά, Τζανή Όλγα, Τόπα Ξενιά, Τοσούδη Χριστίνα, Τριανταφύλλου Ευαγγελία, Τσαρτσάρα Σταυρούλα, Χασκή Κλεοπάτρα, Χρήστου Βιργινία.

Ανδρική ομάδα: Γιουβανάς Νίκος, Κακαλές Δημήτρης, Κατσίκας Γιώργος, Κωφόπουλος Σταμάτης, Μάρας Περικλής, Μαυρομμάτης Μάκης, Μπίκος Γιάννης, Παλιούρας Βαγγέλης, Σιαμέτης Γιώργος, Σκαμαγκούλης Φώτης, Σουκαγγελής Γιώργος, Τσιγκώνης Θωμάς, Χατζηθεοδώρου Κωνσταντίνος.

Επίσης, η εκδήλωση υποστηρίχθηκε ευγενικά από τους φορείς: Ομάδα XEΝ Βόλου, Α΄ Σοροπτιμιστικός Ομιλος Βόλου, Σοροπτιμιστικός Ομιλος «Θέτις», Σύλλογος Φίλων και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Πιλότος, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού-Τ.Τ. Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου