ΤΟΠΙΚΑ

Αγκάθι μόνον οι νέες άδειες …

αγκάθι-μόνον-οι-νέες-άδειες-9628

Επανέρχεται στο μείζον θέμα που ανέκυψε με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας όσον αφορά τη δόμηση στις επεκτάσεις των ορίων των οικισμών του Πηλίου, έτσι όπως αυτές έγιναν με απόφαση του τότε Νομάρχη Μαγνησίας το 1986, ο δικηγόρος που ανακίνησε το θέμα κ. Δημ. Δημητρίου.

Με νέα επιστολή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κ Δημητρίου ξεκαθαρίζει ότι η δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, δεν ακυρώνει τις επεκτάσεις των παραδοσιακών οικισμών. Η ίδια η διοικητική πράξη του Νομάρχη περί επέκτασης του οικισμού δεν μπορεί πλέον να ακυρωθεί γιατί έχουν παρέλθει προ πολλού, οι νόμιμες προθεσμίες για την προσβολή της. Το ίδιο συμβαίνει και με τις οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί, λέει ο κ. Δημητρίου, ο οποίος καταλήγοντας σημειώνει ότι ο περιορισμός αφορά μόνον τις περιπτώσεις όσων επιθυμούν να κτίσουν από τούδε και στο εξής, καθότι οι άδειες είναι προσβλητές , ενώ και η πολεοδομία ελέγχεται πλέον με παράβαση καθήκοντος σε περίπτωση που εκδώσει νέες άδειες.

Υπάρχει ένα θέμα, τι γίνεται με όσους θελήσουν να κάνουν προσθήκη σε παλιές οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν στις προεκτάσεις των ορίων των οικισμών, επεσήμανε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου Νίκος Μόσχος, από τον οποίο ζητήθηκε ένα μικρό σχόλιο της δεύτερης επιστολής του συναδέλφου του από το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.

Η επιστολή του Δ. Δημητρίου

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του δικηγόρου κ. Δημ. Δημητρίου προς τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έχει ως εξής :

« Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας και της δημοσίευσης από την εφημερίδα σας της επιστολής μου για την απόφαση υπ’ αριθ. 445/2012 του Διοικ. Εφετείου Λαρίσης, στο φύλλο της Κυριακής, θέλω να σας ευχαριστήσω για τον επαγγελματισμό με τον οποίο χειριστήκατε το θέμα και για την προσπάθειά σας να ενημερωθεί η κοινή γνώμη σφαιρικά και αντικειμενικά.

Κλείνοντας θέλω να προσθέσω δυο λόγια, ως μια μικρή διευκρίνιση προς τον συνάδελφό σας κ. Α. Τσελέντη, ο οποίος κάλυψε το θέμα αυτό, προς ενημέρωσή του, διότι πέραν πάσης αμφιβολίας η υπόθεση θα επανέλθει στο προσκήνιο και θα τον απασχολήσει ξανά. Διευκρινίζω, λοιπόν, ότι η περί ης ο λόγος δικαστική απόφαση δεν ακυρώνει τις επεκτάσεις των παραδοσιακών οικισμών. Ακυρώνει μόνον τις συγκεκριμένες οικοδομικές άδειες κατά των οποίων στραφήκαμε. Ο λόγος της ακύρωσης είναι ότι αυτές “βασίστηκαν” πάνω στην παράνομη επέκταση των οικισμών. Ωστόσο, η ίδια η διοικητική πράξη του Νομάρχη περί επέκτασης του οικισμού δεν μπορεί πλέον να ακυρωθεί γιατί έχουν παρέλθει προ πολλού οι νόμιμες προθεσμίες για την προσβολή της. Επομένως, η επέκταση παραμένει ως είχε! Το ίδιο συμβαίνει και με τις οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί. Δεν μπορούν να ακυρωθούν καθότι έχει παρέλθει η προθεσμία εντός της οποίας θα μπορούσε να ασκηθεί προσφυγή για την ακύρωσή τους. Ο περιορισμός, λοιπόν, αφορά μόνο τις περιπτώσεις όσων επιθυμούν να κτίσουν από τούδε και στο εξής, καθότι οι νέες άδειες είναι προσβλητές, ενώ και η πολεοδομία ελέγχεται πλέον με παράβαση καθήκοντος σε περίπτωση που εκδώσει νέες άδειες. Θέλω αυτό να είναι ξεκάθαρο, διότι δημιουργείται η εντύπωση ότι ενδεχομένως κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων που έχουν ήδη οικοδομηθεί στις επεκτάσεις των οικισμών.
Το κατά πόσον οι παράνομες επεκτάσεις των οικισμών μπορούν να νομιμοποιηθούν εκ των υστέρων με την έκδοση ΠΔ (βλ. τις δηλώσεις του κ. Μόσχου ) είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Ωστόσο, ενδεικτικά σας ενημερώνω ότι το ΣτΕ (το οποίο επεξεργάζεται προληπτικά κάθε ΠΔ), θέτει πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια για τις επεκτάσεις παραδοσιακών οικισμών.
Ευχαριστώ ξανά για το βήμα που μου δώσατε και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορώ να σας προσφέρω επί του θέματος αυτού».

Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας

Για τις παλιότερες άδειες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπάρχει ένα ζήτημα που χρήζει εξέτασης από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορά τις άδειες προσθήκης πάνω σε παλιές οικοδομικές άδειες, τονίζει από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου κ. Νίκος Μόσχος

Όσον αφορά τις νέες άδειες είναι προς διερεύνηση και διευκρίνιση όλα τα ενδεχόμενα καθώς έχουμε ανοίξει μία αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, κατέληξε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου