ΤΟΠΙΚΑ

«Κλειδώνει» η Αθηνά

κλειδώνει-η-αθηνά-9700

Με μοναδική διαφοροποίηση από το υπό διαβούλευση σχέδιο ότι δημιουργείται Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα τη Λαμία, φαίνεται ότι κλείδωσε το «Αθηνά» για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κατά τα άλλα, ο χάρτης του Θεσσαλικού ΑΕΙ στις πέντε πόλεις δεν παρουσιάζει αλλαγές σε σχέση με τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Σύμφωνα με την τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας, την οποία παρουσίασαν «Τα Νέα» και η οποία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφασίστηκε να λειτουργεί με πέντε Σχολές και ένα Τμήμα στα Τρίκαλα. Ο προτεινόμενος αριθμός εισακτέων, όπως αποτυπώνεται στην τελική πρόταση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2012, ανέρχεται για τα 17 Τμήματα του Π.Θ. στους 2.600.

Η αλλαγή συγκριτικά με την πρόταση σχετίζεται με το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική και έδρα τη Λαμία (ενσωματώνεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετά την κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Ενώ στο σχέδιο το Τμήμα εντάσσονταν στη Σχολή Επιστημών Υγείας, η τελική πρόταση το παρουσιάζει ως μοναδικό της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Αναλυτικά, ο αριθμός των προτεινόμενων εισακτέων ανά τμήμα έχει ως εξής:

* Σχολή Οικονομικών Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Βόλος) αριθμός εισακτέων 150, Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής (Βόλος) αριθμός εισακτέων 200, Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης (Βόλος) 200, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Βόλος) 100, Οικονομικών Επιστημών (Βόλος) 250

* Πολυτεχνική Σχολή

Πολιτικών Μηχανικών (Βόλος) 200, Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (Βόλος) 200, Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Βόλος) 150, Μηχανολόγων Μηχανικών (Βόλος) 200, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Βόλος) 100

* Σχολή Επιστημών Υγείας

Ιατρικής (Λάρισα) 100, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (Λάρισα) 75, Κτηνιατρικής (Καρδίτσα) 125

* Σχολή Θετικών Επιστημών

Πληροφορική με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Λαμία) 100

* Σχολή Γεωπονικών Επιστημών

Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος (Βόλος) 150, Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (Βόλος) 150

* Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τρίκαλα) 15

«Αξιολόγηση χωρίς κριτήρια»

Στο μεταξύ, σχετικά με τις τελικές προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά», που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εχουμε τονίσει και κατά το παρελθόν ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας αποτελεί προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας, με πολύπλευρη δράση και μετρήσιμα αποτελέσματα. Οι τελικές αποφάσεις του Υπουργείου είναι ενάντια στα κριτήρια που το ίδιο έθεσε. Με αυτές επιχειρείται συρρίκνωση και υποβάθμιση του ΤΕΙ Θεσσαλίας τη στιγμή, που βρίσκεται σύμφωνα με τη διεθνή αξιολόγηση, στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης. Μεταφέρονται και καταργούνται τμήματα τα οποία διαθέτουν επαρκή μέλη ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικό προσωπικό. Υπάρχουν υποδομές κτηρίων και εξοπλισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το ΤΕΙ συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και υπάρχουν σε εξέλιξη διαγωνισμοί για εξοπλισμό μέσω του ΕΣΠΑ. Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις αποφάσεις γιατί είναι άδικες και διότι η αναπαραγωγή του ιδίου συστήματος σε χαμηλό επίπεδο, αναπαράγει και τις παθογένειες αυτές, που συντηρούν και βαθαίνουν την κρίση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου