ΤΟΠΙΚΑ

Ιεραποστολικό έργο μέχρι την Απω Ανατολή

ιεραποστολικό-έργο-μέχρι-την-απω-ανατ-865081

Μέχρι τη μακρινή χερσόνησο της Κορέας, τη Νότια και Βόρεια Κορέα, αλλά και στην Ιαπωνία φτάνει το αποτύπωμα της Ορθοδοξίας, μέσα από το ιεραποστολικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Κορέας, που είναι μία από τις Ορθόδοξες Μητροπόλεις, οι οποίες ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Η Μητρόπολη περιλαμβάνει τη Νότια Κορέα, τη Βόρεια Κορέα και την Ιαπωνία, ενώ έδρα της είναι η Σεούλ, η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Ο επίσημος τίτλος του Μητροπολίτη είναι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας, υπέρτιμος και έξαρχος Ιαπωνίας και είναι ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος Ζωγράφος, μία προσωπικότητα ξεχωριστή, που λάμπρυνε με την παρουσία του το διεθνές θεολογικό συνέδριο που ξεκίνησε χθες στον Βόλο, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, με πρωτοβουλία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

Ο Αμβρόσιος Ζωγράφος, ήταν ο βασικός ομιλητής στη χθεσινή έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με τους 400 συνέδρους, επισκόπους και κληρικούς από κάθε γωνιά του κόσμου, όπου χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας, να συζητούν για την ιεραποστολή και τον ρόλο της Ορθοδοξίας.

«Ομαδικές βαπτίσεις Ορθοδόξων και ιεραποστολή»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους και μεταφέροντας τον παλμό της ορθοδοξίας, έτσι όπως λειτουργεί στη μακρινή Κορέα, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος Ζωγράφος επισήμανε το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ασιάτες για την Ορθοδοξία, την οποία και έχουν ασπαστεί.

Οπως τόνισε, οι Κορεάτες βαπτισμένοι Ορθόδοξοι είναι περίπου 4.000, ενώ μαζί με τους σλαβόφωνους και άλλους Ορθοδόξους που μένουν ή είναι διερχόμενοι από την Κορέα, ανέρχονται σε περίπου 10.000.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κορέας δραστηριοποιείται σε διάφορες πόλεις, με κέντρο την πρωτεύουσα Σεούλ. Λειτουργούν δύο μοναστήρια και ένας εκδοτικός οίκος, που εκδίδει πολλά βιβλία ορθοδόξου πνευματικότητας, κατασκηνώσεις για τα παιδιά και άλλες δραστηριότητες.

«Βρισκόμαστε σε έναν άλλο κόσμο, καμία φορά νιώθω ότι είμαι σε έναν άλλο πλανήτη, η Ορθοδοξία όμως είναι οικουμενική και με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος επισκέφθηκε τέσσερις φορές επίσημα την Κορέα, προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα της Ορθοδοξίας, που είναι μήνυμα αγάπης και ειρήνης», τόνισε ο κ. Αμβρόσιος.

«Προσευχόμαστε για την ένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα. Το 2018 με τον Οικουμενικό Πατριάρχη πήγαμε στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, όπου τελέστηκε μνημόσυνο για όλα τα θύματα του πολέμου της Κορέας (1950-1953)», ανέφερε.

Ο Μητροπολίτης Κορέας μεταφέροντας μήνυμα ειρήνης, επισήμανε: «Είμαστε αντίθετοι με τον πόλεμο και τώρα με όσα διαδραματίζονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς που υπάρχουν στην Κορέα. Επίσης έχουμε αποστείλει στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 500.000 ευρώ. Παράλληλα η Ορθόδοξη Εκκλησία συγκεντρώνει χρήματα και στέλνει στην Εκκλησία της Ουκρανίας, σε συνεργασία με τις άλλες Εκκλησίες, που μέσω της οργάνωσης «Έλεος» βοηθάει τα θύματα του πολέμου».

Ταυτόχρονα είπε ότι η οικονομική κρίση παγκόσμια έχει πλήξει το έργο της ιεραποστολής, γιατί η μεγαλύτερη βοήθεια δινόταν από την Ελλάδα. Η κρίση προκάλεσε δυσκολίες, όμως, όπως τόνισε «πιστεύουμε στη βοήθεια του Θεού γιατί το έργο είναι το Θεού και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να συνεχίσουμε το ιερό αυτό έργο για τη διάδοση της Ορθόδοξης μαρτυρίας στη χώρα της πρωινής γαλήνης και του ανατέλλοντος ηλίου».

«Στον Βόλο αυτές τις μέρες χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας. Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου στην πόλη του Βόλου αποτελεί αναγνώριση του έργου της Μητρόπολης Δημητριάδος και της σημαντικής θεολογικής μαρτυρίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου», ανέφερε με τη σειρά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευλόγησε την έναρξη του συνεδρίου, παρουσία της υφυπουργού Ζέττας Μακρή που εκπροσώπησε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στις τέσσερις μέρες που θα διαρκέσουν οι εργασίες, το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στον ρόλο και τη σημασία της Ιεραποστολής, νοούμενης ως παρουσία και δράση της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο.

Επιπλέον, σε παράλληλες συνεδρίες, ειδικοί ομιλητές θα καταθέσουν την επιστημονική τους συνεισφορά σε ζητήματα όπως εκκοσμίκευση και Ορθόδοξη Εκκλησία, σύγχρονες θεολογίες της ιεραποστολής, θρησκευτικός εθνικισμός και ταυτοτικές πολιτικές, η φιλοσοφική θεολογία ως ερμηνευτικό εργαλείο, γυναίκα και Ορθόδοξη Εκκλησία, θέματα οικουμενικής θεολογίας, η θεολογική εκπαίδευση στον 21ο αιώνα, Ορθόδοξη διασπορά, η θέση της θρησκείας στη δημόσια σφαίρα κ.α.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου