ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρολουσία για το κόστος εγγραφών σε ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς

ψυχρολουσία-για-το-κόστος-εγγραφών-σε-805804

Με το πρόσχημα ότι δεν μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί δύο ταχυτήτων, επαγγελματίες του κλάδου υποχρεώνουν γονείς που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» να πληρώσουν για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά 2016-2017 προαιρετικές δραστηριότητες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και το πρωινό και το δεκατιανό των παιδιών, δείχνοντας επί της ουσίας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πόρτα εξόδου.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών που ρωτήθηκε για το θέμα ισχυρίζεται ότι η νέα πρόσκληση του υπουργείου έχει φέτος εντελώς διαφορετική στρατηγική και αναφέρεται ξεκάθαρα σε προαιρετικές διαδικασίες, που από τη στιγμή που θα επιλεχθούν ο γονιός πρέπει να τις επιβαρυνθεί. Αν κάποιος γονιός δεν δεχθεί τις δραστηριότητες, τότε ο παιδικός σταθμός μπορεί να μη δεχθεί το γονιό…

Ηδη, ενημέρωση γονέων ιδιωτικού παιδικού σταθμού στο Βόλο προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, όταν ο επαγγελματίας επισήμανε ότι οι γονείς θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον από το voucher 660 ευρώ, τα οποία αφορούν στις εξωσχολικές δραστηριότητες, το πρωινό και το δεκατιανό.

Γονέας, που έχει ήδη καταγγείλει το γεγονός στην ΕΕΤΑΑ Λάρισας και η αναφορά της προωθήθηκε στην Αθήνα, εξέφρασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την έντονη διαμαρτυρία της. «Ανήκω στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων με κάρτα ανεργίας πέντε χρόνια. Για εμένα το ποσό των 660 ευρώ, που ζητήθηκε για όλο το χρόνο είναι και σημαντικό κόστος, αλλά και παράνομο» ανέφερε.

Ο επαγγελματίας κάλεσε τους γονείς σε ενημέρωση, χωρίζοντάς τους σε δύο τμήματα. Σύμφωνα με τη καταγγέλλουσα, επικαλέστηκε μείωση χρημάτων από το ΕΣΠΑ και προφορική απόφαση όλων των υπεύθυνων ιδιωτικών παιδικών σταθμών για την πληρωμή των προαιρετικών δραστηριοτήτων.

«Μας ζήτησαν το Σεπτέμβριο με την εγγραφή αν θέλουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο ιδιωτικό παιδικό σταθμό, να προκαταβάλουμε ένα ποσό της τάξεως των 100 ευρώ και τα υπόλοιπα να εξοφληθούν μέχρι το Μάρτιο σε ισάριθμες δόσεις των 80 ευρώ. Επίσης, μας είπαν ότι από αυτά τα χρήματα τα 190 ευρώ πάνε για εξωσχολικές δραστηριότητες όπως ιππασία, ταε κβο ντο, που πέρυσι ήταν προαιρετικά, και τα υπόλοιπα χρήματα στο πρωινό και το δεκατιανό», ανέφερε η ίδια.

Η γονέας κατήγγειλε το περιστατικό στην ΕΕΤΑΑ Θεσσαλίας και ο υπεύθυνος διαβεβαίωσε ότι αυτό είναι παράνομο και ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα ζητήθηκαν χρήματα.

«Γιατί δεν μας έδωσαν από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση όπου ανήκουν οι παιδικοί σταθμοί επίσημο έγγραφο με υπογραφές γι’ αυτήν την απόφαση;», διερωτήθηκε η ίδια, ενώ επισήμανε ότι η ενημέρωση στον παιδικό σταθμό έγινε, καθώς φέτος θα πρέπει να κατοχυρωθούν οι θέσεις από τους ίδιους τους γονείς, που υπογράφουν σύμβαση με τους παιδικούς σταθμούς.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στον υπεύθυνο γραφείου Θεσσαλίας της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρη Φεγγίτη, ο οποίος ενημέρωσε ότι η πληρωμή χρημάτων για τροφεία πέρα από το voucher είναι παράνομη. «Εμεις λέμε ότι οι σταθμοί θα πρέπει να υπογράψουν χαρτί με τους γονείς ότι δεν δικαιούται να εισπράξουν επιπλέον τροφεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είπε ότι μεταξύ γονέα – παιδικού σταθμού υπογράφεται χαρτί που ορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. «Ο σταθμός δικαιούται να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση από τα χρήματα του προγράμματος, γιατί οι υπηρεσίες είναι συγκεκριμένες», πρόσθεσε.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Νίκο Μπακογιάννη, ο οποίος είπε ότι ο καθένας πρέπει να ρυθμίσει τη λειτουργία του όπως ο ίδιος κρίνει και από εκεί και πέρα υπάρχουν νόμοι και αρχές, όπου οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν.

Οι προαιρετικές δραστηριότητες, επισήμανε ο ίδιος, από τη στιγμή που επιλεχθούν θα πληρωθούν. «Αν κάποιος γονιός δεν διαλέξει τις δραστηριότητες, τότε ο παιδικός σταθμός μπορεί να μη δεχθεί το γονιό», πρόσθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι: «η προκήρυξη λέει ότι το voucher αφορά και σε παιδικούς σταθμούς με σίτιση και χωρίς σίτιση. Για το βασικό πρόγραμμα οι γονείς που θα επιλέξουν δραστηριότητες όπως μουσική, αγγλικά κολύμβηση, ο γονιός είναι υποχρεωμένος να πληρώσει».

Κατά το Σύλλογο το σχολείο δεν μπορεί να είναι δύο ταχυτήτων. «Είναι αντιπαιδαγωγικό, εγκληματικό να έχεις ένα πρόγραμμα για 20 μαθητές, οι δεκαπέντε να το επιλέγουν και οι πέντε με voucher να το παρακολουθούν από μακριά. Ο γονιός μπορεί να πάει στον παιδικό σταθμό του δήμου», πρόσθεσε.

Πάντως, η καταγγέλλουσα δήλωσε ότι σε όλους τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς σύμφωνα με τους υπεύθυνους, ενόψει της νέα εκπαιδευτικής χρονιάς πρώτοι στην προτεραιότητα επιλογής θα είναι οι παλιοί γονείς και στη συνέχεια οι καινούργιοι ενδιαφερόμενοι, ενώ οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί είναι λίγοι αριθμητικά για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν.

Να επισημανθεί ότι μέχρι πέρυσι η δομή του σχολείου έκανε σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ. Φέτος οι συμβάσεις υπογράφονται μεταξύ παιδικών σταθμών – γονέων.

Το ποσό των voucher μειώθηκε περαιτέρω. Πλέον το πρόγραμμα καλύπτει 165 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, ενώ πέρυσι κατέβαλε 178 ευρώ. Σε σχέση με την πρώτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος το 2009, η απόκλιση είναι τεράστια γιατί το ποσό αυτό ανέρχονταν στα 380 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου