ΤΟΠΙΚΑ

«Εκπτώσεις» έως και 80% στις οφειλές του ΙΚΑ

εκπτώσεις-έως-και-80-στις-οφειλές-του-851206
Χαράς ευαγγέλια για δεκάδες οφειλέτες του ΙΚΑ στη Μαγνησία, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Ιδρύματος μέχρι τις 2 Απριλίου μπορούν να ενταχθούν σε νέα ρύθμιση, η οποία προβλέπει σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών έκπτωση 80%, ενώ όσοι επιλέξουν για διευκόλυνση μέσω τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορούν να έχουν μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50%.
Η νέα αυτή εγκύκλιος της ρύθμισης κοινοποιήθηκε μόλις χθες στο ΙΚΑ Βόλου και από σήμερα αναμένεται να σπεύσουν πολλοί προκειμένου να ενημερωθούν και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Η προηγούμενη ρύθμιση είχε προθεσμία τον Μάιο του 2005, ωστόσο, όπως τόνιζαν χθες στελέχη του ΙΚΑ στο Βόλο, δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς πολλοί οφειλέτες επιλέγουν μεν να ενταχθούν στη ρύθμιση, καταβάλλουν τις πρώτες δόσεις προκειμένου να έχουν δικαίωμα ασφαλιστικής ενημερότητας και έπειτα σταματούν τη ρύθμιση, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να βρίσκεται και πάλι σε αδιέξοδο.
Οι οφειλέτες διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες, τους εργοδότες μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και απλούς πολίτες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές από οικοδομικές εργασίες.
Oι οφειλές των εργοδοτών στο Nομό Mαγνησίας υπολογίζονται σε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, περίπου (8,5 δισ. δρχ.), στο κατάστημα του IKA Bόλου, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονται τα παραρτήματα Bελεστίνου, Zαγοράς, Aγριάς, Σκιάθου και Σκοπέλου και σε 11,5 εκατομμύρια ευρώ (4 δισ. δρχ. περίπου) στο κατάστημα της N. Iωνίας, στο οποίο υπάγεται η A Bιομηχανική Περιοχή. Eπίσης οφειλές υπάρχουν στο κατάστημα του IKA Aλμυρού, στο οποίο υπάγεται το παράρτημα N. Aγχιάλου.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που είτε βρίσκονται σε λειτουργία είτε έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, όπως η Bαμβακουργία, οι οφειλές της οποίας φθάνουν τα δύο δισεκατομμύρια δρχ., έτσι όπως φαίνονται στο IKA N. Iωνίας.

Ο αριθμός των εργοδοτικών επιχειρήσεων που υπολογίζεται ότι οφείλουν στο IKA Βόλου φθάνουν τις 3.500 περίπου και στο κατάστημα της N. Iωνίας τις 250 και πλέον.

Eργοδότες που δε θα τηρήσουν τους όρους της ρύθμισης, θα είναι απαιτητό το εναπομείναν υπόλοιπο της κύριας εισφοράς με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη, ενώ προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν της ρύθμισης, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στα αρμόδια υποκαταστήματα του IKA-ETAM, προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία προς έλεγχο, για να τους χορηγηθεί το υπηρεσιακό σημείωμα για το ύψος της οφειλής τους.

Διατάξεις
Οι διατάξεις αναλυτικά της εγκυκλίου προβλέπουν τα εξής :
· Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών χρονικής περιόδου απασχόλησης μέχρι 31/10/2006 παρέχεται έκπτωση 80% επί των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά το μήνα δημοσίευσης του παρόντος νόμου (12/06) και λοιπών προσαυξήσεων Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε., Π.Ε.Π.Ε.Ο., Π.Ε.Π.Α.Ε., Π.Ε.Α.Π.
· Σε περίπτωση υπαγωγής στη ρύθμιση για διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις, παρέχεται έκπτωση 50% επί των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά το μήνα δημοσίευσης του παρόντος νόμου (12/06) και στις λοιπές προσαυξήσεις δηλαδή Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε., Π.Ε.Π.Ε.Ο., Π.Ε.Π.Α.Ε., Π.Ε.Α.Π., εισφορών χρονικής περιόδου απασχόλησης μέχρι 31/10/06 με καταβολή ποσού προκαταβολής το οποίο καθορίζεται σε 3% επί της συνολικής οφειλής.
· Το ποσό των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100,00€
· Επισημαίνουμε ότι οι ανωτέρω μειώσεις ισχύουν για μόνο μία ρύθμιση και σε περίπτωση απώλειας αυτής, αναβιώνουν τα πρόσθετα τέλη και οι λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.
· Προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν των προαναφερόμενων ευνοϊκών ρυθμίσεων, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση στα αρμόδια Υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία προς έλεγχο, (το αργότερο μέχρι 2/4/2007) για να τους χορηγηθεί το Υπηρεσιακό Σημείωμα για το ύψος της οφειλής τους, η οποία θα ρυθμιστεί ή θα εξοφληθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή την Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σχετικό Υπηρεσιακό Σημείωμα απαιτείται και από τις επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου