ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση αύριο για τα 74 χρόνια από την Ιδρυση της ΕΠΟΝ

εκδήλωση-αύριο-για-τα-74-χρόνια-από-την-ι-555759

Με την συμπλήρωση 74 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων) η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του Κ.Κ.Ε. τα Τομεακά Συμβούλια της Κ.Ν.Ε. και το παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ συνδιοργανώνουν εκδήλωση αύριο Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 7μ.μ. στην αίθουσα του Μεταξουργείου

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει χαιρετισμό από εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ ομιλία από στέλεχος της Τ.Ε. του ΚΚΕ και μονόπρακτο θεατρικό έργο με τον τίτλο: Όταν έρχεται η ώρα» από το θεατρικό της ΚΝΕ

Η θρυλική ΕΠΟΝ, όπως είναι γνωστό ιδρύθηκε στις 23 Φλεβάρη του 1943, σε ένα σπίτι στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3, στους Αμπελόκηπους της Αθήνας. Η ίδρυσή της αποφασίστηκε με πρόταση της ΟΚΝΕ. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων νέων που συμμετείχαν στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων αλλά και προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου όπως η Ρόζα Ιμβριώτη. Αντίστοιχα τις ίδιες μέρες, τέλη Φλεβάρη, πραγματοποιείται και η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ Μαγνησίας σε ένα σπίτι στα Λεχώνια.

Βασικοί σκοποί της ΕΠΟΝ ήταν εθνική απελευθέρωση, η πλήρης ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ελλάδας με καθημερινό και αδιάκοπο αγώνα, η υπεράσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων της νέας γενιάς στη ζωή, στη μόρφωση και στον πολιτισμό, η εξολόθρευση του φασισμού τώρα και στο μέλλον και με οποιαδήποτε μορφή και αν παρουσιαστεί κ.ά.

Η ΕΠΟΝ έγραψε απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και μετά. Από τις γραμμές της πέρασαν 600.000 νέοι και νέες, από τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου