ΤΟΠΙΚΑ

Διαγωνισμός για την πυρανίχνευση σε Ζαγορά – Μούρεσι

διαγωνισμός-για-την-πυρανίχνευση-σε-ζ-452226

Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου από την Οικονομική Επιτροπή

Εγκρίθηκαν ομόφωνα τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για το έργο «Ολοκληρωμένο Ευφυές Σύστημα Εγκαιρης Πυρανίχνευσης» από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, η οποία συνεδρίασε χθες διά περιφοράς.

Το Τμήμα Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου προέβη στην εκπόνηση της μελέτης του έργου, που είναι προϋπολογισμού 52.204 ευρώ.

Πρόκειται για τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ευφυούς συστήματος έγκαιρης πυρανίχνευσης, δηλαδή την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης εφαρμογής έγκαιρης ανίχνευσης, διαχείρισης και παρακολούθησης πυρκαγιάς σε δασικές περιοχές και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Βασικός στόχος είναι η πρόληψη πυρκαγιών σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι τα δάση και οι ζώνες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Το Σύστημα θα αξιοποιεί την εικόνα απλώς καμερών για να ανιχνεύσει έγκαιρα καπνό ή φλόγα και στη συνέχεια θα ειδοποιείται το κέντρο ελέγχου ή οι απαραίτητες υπηρεσίες.

Αναλυτικά το Σύστημα θα βασίζεται στη χρήση εμπορικών διαδικτυακών καμερών και θα μπορεί να ενσωματωθεί και σε υπάρχοντα συστήματα τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις των οπτικών αισθητήρων και μπορούν να δώσουν ψηφιακός σήμα.

Η εικόνα από την εγκατεστημένη κάμερα θα μεταφέρεται σε τοπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος θα πραγματοποιεί άμεση ανάλυση της με αλγόριθμους εντοπισμού καπνού και φλόγες.

Σε περίπτωση εντοπισμού θα αποστέλλεται ειδοποίηση στον διαχειριστή του συστήματος. Μαζί με την ειδοποίηση θα αποστέλλεται η εικόνα από την περιοχή, ώστε να γίνεται άμεση αξιολόγηση και οπτική επαλήθευση του συναγερμού, και οι συντεταγμένες του συναγερμού που θα υπολογίζονται αυτόματα από το σύστημα.

Η ανίχνευση του καπνού θα μπορεί να γίνει σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από την εκάστοτε κάμερα.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020 στο πλαίσιο του μέτρου «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων».

Ο διαγωνισμός του έργου θα πραγματοποιηθεί με ανοικτή διαδικασία.

Υποτροφίες σε δύο αποφοίτους του Λυκείου Τσαγκαράδας

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ακόμη σε παλαιότερη συνεδρίασή της τη χορήγηση υποτροφιών 2021 από το κληροδότημα Φιλ. Χριστοπούλου σε δύο αποφοίτους του Λυκείου Τσαγκαράδας.

Η απόφασή της, που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, προβλέπει ότι οι υπότροφοι θα πρέπει να κατάγονται και να διαμένουν στα χωριά Κισσού και Αγίου Δημητρίου του δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου, να έχουν παρακολουθήσει όλες τις τάξεις του Λυκείου στο Λύκειο Τσαγκαράδας, να έχουν βαθμό απολυτηρίου άριστα ή λίαν καλώς και να έχουν εισαχθεί σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω των πανελληνίων εξετάσεων. Η επιλογή των υποτρόφων θα γίνει από τριμελή επιτροπή καθηγητών του Λυκείου Τσαγκαράδας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου