ΤΟΠΙΚΑ

Στις μικρομεσαίες η λύση για την ανεργία στην Ελλάδα

στις-μικρομεσαίες-η-λύση-για-την-ανεργ-402445

Τόνισε από τη Θεσσαλία ο Ευρωπαίος Επίτροπος Johannes Hahn

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία εκπροσώπων του κοινοβουλίου, φορέων, αυτοδιοικητικών και πολιτών, ο επίτροπος Johannes Hahn παρουσίασε τις προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και αναφέρθηκε ειδικότερα στον αγρο-διατροφικό τομέα ως επενδυτική ευκαιρία για ανταγωνιστική και αειφόρο ανάπτυξη.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

«Ηρθε η ώρα της εργασίας, ήρθε η ώρα να πάμε παρακάτω. Πρέπει να συνεργαστούμε. Η απορρόφηση των κονδυλίων είναι σημαντική και πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τρόπο στοχευμένο. Θα ήθελα να συγχαρώ τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τη δουλειά που έχει κάνει και στο πρόσωπό του την Περιφέρεια Θεσσαλίας, γιατί έχουν καταφέρει να απορροφήσουν το σύνολο των πόρων, ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα ρίσκου για να χαθούν τα κονδύλια. Επίσης έχει γίνει μια πολύ σοβαρή προεργασία και προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο και είμαι βέβαιος ότι η Θεσσαλία θα πετύχει πολλά».

Ο ευρωπαίος επίτροπος συνέχισε τονίζοντας: «Σήμερα η ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων, ιδίως των σημαντικών έργων προτεραιότητας που είναι τόσο απαραίτητα για την ανάκαμψη της Ελλάδας- στη Θεσσαλία υπάρχουν 7, και 5 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2015. Σε αυτά περιλαμβάνονται: η περιφερειακή οδός Λάρισας – Καρδίτσας, ο δρόμος Λάρισα – Τρίκαλα, η αποκατάσταση τμημάτων του Πηνειού ποταμού για πεζούς και ποδηλάτες (βελτίωση της ποιότητας ζωής), τα αντιπλημμυρικά έργα στον Ξηριά, και ιδίως το υποβρύχιο πάρκο στις Σποράδες. Το επιχειρησιακό σχέδιο που υποβλήθηκε πρόσφατα είναι καινοτόμο και συναρπαστικό (11 υποβρύχιοι αρχαιολογικοί χώροι, 9 πάρκα καταδύσεων) και προσβλέπουμε στην υλοποίησή του το 2015. Αποτελεί δυνητικό έργο προβολής.

Ο Johannes Hahn για τις προκλήσεις της νέας περιόδου σημείωσε χαρακτηριστικά:

Επενδύσεις: Στο μέλλον οι επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να είναι καλύτερα στοχευμένες, πρώτον στην προώθηση της οικονομίας και της ενέργειας αυξάνοντας το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δεύτερον λαμβάνοντας μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Αν κατορθώσουμε να εξοικονομήσουμε έστω και 1% ενέργεια μπορούμε να μειώσουμε κατά 2,8% τις εισαγωγές αερίου στην Ευρώπη και να μειώσουμε την εξάρτηση μας από εξωτερικές πηγές ενέργειας. Η Ευρώπη πρέπει να βρει λύσεις για να μειώσει την εξάρτηση της από χώρες εκτός Ευρώπης και αυτό αφορά και την πολιτική μας ανεξαρτησία ως ΕΕ.

Ανεργία: Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 27 εκατ. άνεργοι και στην ΕΕ περίπου 23 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν καθεμία προσλάμβανε έναν άνεργο το πρόβλημα της ανεργίας θα είχε μειωθεί. Είναι ένας απλοϊκός υπολογισμός αλλά δείχνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες. Η λύση λοιπόν βρίσκεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι’ αυτές δουλεύουμε και αναζητάμε μεθόδους για να αξιοποιηθούν τα κονδύλια και να φτάσουν σ αυτές. Υπάρχουν βέβαια δυσκολίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις εγγυήσεις, τα δάνεια κλπ.

Επανεκβιομηχάνιση της Ευρώπης: Τα διαρθρωτικά ταμεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και συμβάλουν στην Ελλάδα. Στόχος είναι ο κοινός σχεδιασμός και η διαπραγμάτευση επιχειρησιακών προγραμμάτων και μπορούμε να συμφωνήσουμε για τα περισσότερα στην Θεσσαλία. Η συνεργασία είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στο παρελθόν. Αν όμως τα Πανεπιστήμια συνεργαζόταν με τις επιχειρήσεις θα υπήρχε καινοτομία, ανταλλαγή εμπειριών και δυνατοτήτων. Κύριος στόχος μάς είναι η επανεκβιομηχάνιση της Ευρώπης, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 15% αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος της δεκαετίας θα βρίσκεται στο 20%. Η βιομηχανία είναι αυτή που θα παράγει νέες θέσεις εργασίας.

Δικαστήρια: Η Ελλάδα πρέπει να τηρεί κάποια κριτήρια για την έλευση των διεθνών επιχειρήσεων στην χώρα. Οταν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δικαστικές διαμάχες στην Ελλάδα περιμένουν τα δικαστήρια έως και 10 χρόνια να βγάλουν μία απόφαση δεν πρόκειται να έρθουν και νέες. 10 χρόνια είναι υπερβολικά. Επίσης στο κτηματολόγιο υπάρχουν προβλήματα αλλά μέχρι το 2020 θα υπάρξει πρόοδος. Η κυβέρνηση το γνωρίζει και έχει κάνει ήδη πρόοδο. Ολα αυτά είναι μία πρόκληση, η γνώση των προβλημάτων και των εμποδίων και η αντιμετώπιση τους.

Τουρισμός: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει το πρότυπο του τουρισμού της από μαζικό σε ποιοτικό τουρισμό, γιατί έχει πολιτιστική κληρονομιά για να στηρίξει τον ποιοτικό τουρισμό. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να κάνει άνοιγμα στον Κινέζικο τουρισμό εφόσον κάθε χρόνο 85 εκατ. Κινέζοι μετακινούνται στο εξωτερικό.

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: ραχοκοκαλιά της οικονομίας, γεννήτριες θέσεων εργασίας. Τα χρήματα υπάρχουν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Τροποποιήσαμε τους κανονισμούς μας για να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής της χρήσης των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Αλλά είμαστε ακόμη πίσω. Οι ΜΜΕ εξακολουθούν να δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια και πρέπει να διερευνήσουμε αυτή την κατάσταση και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις.

Πανεπιστήμια – αγορά εργασίας: Θα ήθελα να ζητήσω από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα πανεπιστήμια να συνεργαστούν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή η περιορισμένη συνεργασία αποτελεί ιδιαίτερα ελληνικό φαινόμενο. Πρέπει να υπερνικήσουμε την απροθυμία συνεργασίας επιχειρήσεων – ερευνητών.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ομιλία υπογράμμισε ότι «η διασφάλιση της χρήσης των πόρων που διατίθενται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις χώρες – μέλη, σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις, πρέπει να γίνεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο και με στόχευση στα αποτελέσματα. Αυτό είναι το ζητούμενο για όλους μας. Το μεγάλο στοίχημα. Τους πολιτικούς που χαράζουμε τη στρατηγική, τους διαχειριστές και φορείς υλοποίησης, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες της Θεσσαλίας. Και κερδίζεται μόνο με σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό, συνεργασία όλων και ενεργή συμμετοχή όλων των υγιών δυνάμεων της περιοχής, συστηματική και στοχευμένη εργασία. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τον σκοπό αυτό εργαζόμαστε εξ αρχής».

«Η κρίση -πρόσθεσε- που μαστίζει την Ελλάδα μας άλλαξε όλους. Μας έθεσε διλήμματα. Μας έφερε αντιμέτωπους με μια διαφορετική πραγματικότητα. Τώρα, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα της ανάπτυξης. Να αξιοποιήσουμε κάθε παραγωγική ευκαιρία που σέβεται το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Θεσσαλίας. Να ενθαρρύνουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες των νέων. Να στηρίξουμε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις που δημιουργούν απασχόληση. Να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει επίσης να αποδείξουμε ότι οι Περιφέρειες μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των αναπτυξιακών φορέων που συμμετέχουν στην υλοποίηση των δράσεων. Αλλά, το κάθε επίπεδο διακυβέρνησης ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν».

Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης

Πριν την ενημερωτική εκδήλωση είχε προηγηθεί εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλία, μεταξύ του ευρωπαίου επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής και του περιφερειάρχη στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο κ. Hahn μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας είχαν μια αναλυτική συζήτηση για το τρέχον αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, καθώς και για τα σημαντικότερα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η επίσκεψη του Επιτρόπου εντάσσεται στο πλαίσιο της «περιοδείας» του στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες, με την οποία επιδιώκεται να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων – της κυριότερης πηγής δημοσίων επενδύσεων για τη χώρα.

Ο Johannes Hahn δηλώνοντας την ευχαρίστησή του που βρίσκεται στην περιοχή τόνισε: «Είναι ασυνήθιστο για μένα να επισκέπτομαι μια Περιφέρεια και να μην έχω να κάνω παρατηρήσεις, καθώς σε ότι αφορά την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, όλα πηγαίνουν καλά. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει επίσης καταθέσει το τελικό σχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ, έχουμε αρχίσει να το αναλύουμε και πιστεύουμε ότι θα πάει πολύ καλά».

Ο Κ. Αγοραστός προχώρησε σε μια σύντομη παρουσίαση της Θεσσαλίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ενώ ενημέρωσε για τη διαχείριση του νερού, τα έργα του Αχελώου, το έργο της Κάρλας, τον Ε65, για τον τομέα της έρευνας, τον αγροδιατροφικό τομέα, την ανεργία, τον τουρισμό, το νέο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Hahn έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα καταδυτικά πάρκα, καθώς τόνισε ότι πρόκειται για κάτι καινοτόμο στην Ευρώπη και εξεδήλωσε τη βούλησή του να επισκεφτεί κάποιο ναυάγιο. Οσο για το fund που σκοπεύει να τρέξει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σημείωσε: «Αν αυτό πετύχει τότε θα αποτελέσει πιλότο και για όλη την Ευρώπη». Ενώ συμπλήρωσε: «Πρέπει οι Περιφέρειες της Ευρώπης να πρωτοπορήσουν, να ανοίξουν νέους δρόμους και ευκαιρίες, να δώσουν λύσεις και να αρχίσει στη χώρα η διαδικασία της ανάκαμψης. Εμείς θα σας στηρίξουμε όπου μπορούμε».

Ανακοίνωση του «Δρόμου ανατροπής για τη Θεσσαλία» με αφορμή την εκδήλωση με τον ευρωπαίο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής

Με αφορμή τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με κεντρικό ομιλητή τον Επίτροπο Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn, η περιφερειακή παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία», που εκπροσωπήθηκε από το μέλος της Γιώργο Γκόγκο, εξέδωσε την ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

Εκ νέου εκβιομηχάνιση της χώρας, στοχευμένες δράσεις για στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά, καινοτομία. Αυτές ήταν κάποιες από τις πολύχρωμες χάντρες που εισκόμισε στους Θεσσαλούς ιθαγενείς ο ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι στη Θεσσαλία όλα πάνε πρίμα.

Για ποια εκ νέου εκβιομηχάνιση της χώρας έχει το θράσος να μιλά ο κ. Επίτροπος, όταν με απόλυτη ευθύνη της ΕΕ και τη συνεπικουρία των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των ίδιων των βιομηχάνων, η βιομηχανία πέθανε εδώ και χρόνια; Ο Βόλος, κατεξοχήν βιομηχανική περιοχή, μετρά πληγές, κουφάρια πάλαι ποτέ κραταιών εργοστασίων και εκατοντάδες ανέργους τα τελευταία έτη, λόγω της διάλυσης του οικοδομικού και μεταλλευτικού κλάδου.

Για ποια στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών μπορούν να μιλάνε, όταν η ακραία φορολόγηση των ελευθεροεπαγγελματιών αλλά και η απουσία συνέπειας του κράτους στις υποχρεώσεις του απέναντί τους, τους έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού;

Παρεμπιπτόντως, ωραία τα μεγάλα λόγια για την καινοτομία. Ομως, τηρουμένων των αναλογιών με το τρέχον ΕΣΠΑ, το κομμάτι της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας είναι αυτό το οποίο δεν καλύπτεται, ενώ αντίστοιχα στο ΠΑΑ Αλ. Μπαλτατζής το μεταποιητικό σκέλος παραμένει στάσιμο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου