ΤΟΠΙΚΑ

Στη Θεσσαλία ο Johannes Hahn ~ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΕΡΓΑ

στη-θεσσαλία-ο-johannes-hahn-ενημερωτικη-συναντη-406024

«Θέλω να δω και να ακούσω από τους ίδιους τους πολίτες της χώρας πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα των Ευρωπαϊκών Ταμείων», έχει δηλώσει ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής

Διήμερη επίσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στις 24 και 25 Ιουλίου, θα πραγματοποιήσει ο αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική Επίτροπος Johannes Hahn.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο «περιοδείας» του Επιτρόπου στις 13 ελληνικές Περιφέρειες, με την οποία επιδιώκει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων – της κυριότερης πηγής δημοσίων επενδύσεων για τη χώρα ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου των Ευρωπαϊκών Ταμείων 2014-2020.

Στη διάρκεια παραμονής του στη Θεσσαλία, ο κ. Ηahn μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό θα έχουν αναλυτική συζήτηση για το τρέχον, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, ενώ θα επισκεφτούν σημαντικά έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα παρουσιαστούν στον Επίτροπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα βασικά χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες της Θεσσαλίας, συγχρηματοδοτούμενες δράσεις της Περιφέρειας στο τρέχον ΕΣΠΑ, αλλά και η στρατηγική και ο σχεδιασμός στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, μέσα από τα οποία επιδιώκεται η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, με στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς επιχειρηματικότητας που εμφανίζουν δυναμική και προστιθέμενη αξία για το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο Πέμπτη, στις 9.15 πμ, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Επιτρόπου με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, στα γραφεία της Περιφέρειας.

Στις 10.30πμ, θα ακολουθήσει ενημερωτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Divani Palace» στη Λάρισα, στην οποία κλήθηκαν να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων της Θεσσαλίας με κεντρικό ομιλητή τον Επίτροπο κ. Johannes Hahn, αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική.

Μετά το καλωσόρισμα από τον αναπληρωτή διευθυντή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αργύρη Περουλάκη, θα ακολουθήσει εναρκτήριος χαιρετισμός του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και ομιλία του Επιτρόπου, με θέμα: «Οι προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020». Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Επίτροπος θα αναφερθεί ειδικότερα στον αγρο-διατροφικό τομέα ως επενδυτική ευκαιρία για ανταγωνιστική και αειφόρο ανάπτυξη.

Η ενημερωτική εκδήλωση θα κλείσει με ερωτήσεις – συζήτηση, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Επίσκεψη σε έργα

Στη συνέχεια και μετά το γεύμα που θα παρατεθεί, θα ξεκινήσει πρόγραμμα επισκέψεων σε έργα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ και σε επιχειρήσεις της περιοχής.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, στη Βασιλική του Αγίου Αχίλλειου και στον αρχαιολογικό χώρο του «Φρουρίου» της Λάρισας. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στα Μετέωρα, μετά τη διέλευση του «μεγάλου έργου» του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας «Οδικός άξονας Λάρισα/Τρίκαλα» και του οδικού έργου του ΕΣΠΑ «Βελτίωση Οδικού Κυκλώματος Μετεώρων στο τμήμα Καστράκι – Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος». Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Μονή Βαρλαάμ.

Με την επιστροφή στη Λάρισα, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, όπου θα υπάρξει παρουσίαση των συγχρηματοδοτούμενων έργων και δράσεων του ΤΕΙ από το ΕΣΠΑ, καθώς και παρουσίαση εφαρμογών έρευνας του ΤΕΙ σε επιχειρήσεις και προϊόντα τους.

Ακολουθεί επίσκεψη στην EXALCO, μια σημαντική επιχείρηση της περιοχής που δραστηριοποιείται στο χώρο του μετάλλου, προϊόν που περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της «έξυπνης εξειδίκευσης» της Θεσσαλίας για την ανάπτυξή της στην περίοδο 2014 2020.

Στο Βόλο

Τέλος, το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώνεται με επίσκεψη του Επιτρόπου και της αποστολής στο Βόλο.

Την Παρασκευή το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Επιτρόπου με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, στη Λάρισα.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Επιτρόπου κ. Hahn στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ, κ. Πάνος Καρβούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Ο Επίτροπος Χαν για άλλη μια φορά θα βρεθεί στη χώρα μας για να επισκεφθεί μια ακόμα Περιφέρεια, την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο ίδιος έχει δηλώσει: Ο λόγος που αποφάσισα να επισκεφτώ και τις 13 Ελληνικές Περιφέρειες είναι για να δω και να ακούσω από τους ίδιους τους πολίτες της χώρας πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα των Ευρωπαϊκών Ταμείων, καθώς και να συζητήσω μαζί τους τρόπους με τους οποίους μπορούν τα Ταμεία αυτά να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και να οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάκαμψη.

Την περίοδο 2014-2020, πάνω από € 15,52 δισεκατομμύρια θα διατεθούν στην Ελλάδα μέσω των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ΠολιτικήΣυνοχής της ΕΕ. Η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί δεκαοκτώ περιφερειακά και τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα αλλά και προγράμματαΕυρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Στη χώρα μας εναπόκειται να κάνει την καλύτερη δυνατή χρήση αυτών των κονδυλίων για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου