ΤΟΠΙΚΑ

«Μπάλωμα» οι εποχικές συμβάσεις ~ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ

μπάλωμα-οι-εποχικές-συμβάσεις-στο-β-390786

Αυξημένες κατά 15% λόγω της θερινής περιόδου

Οι εποχικές συμβάσεις «σώζουν» τα προσχήματα. Τη στιγμή που οι δείκτες ανεργίας «σκαρφαλώνουν» μέρα με τη μέρα, η εποχική απασχόληση ενόψει της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου φαντάζει για τους άνεργους ως ένα είδος «ανάσας», καθώς προτίθενται να εργαστούν για λίγους μήνες σε επαγγέλματα, που παραδοσιακά «ανθίζουν» την καλοκαιρινή περίοδο.

Στη χερσαία και τη νησιώτικη Μαγνησία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΟΑΕΔ παρατηρείται αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο στις συμβάσεις μερικής απασχόλησης για την περίοδο του καλοκαιριού.

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης το ενδιαφέρον για την εποχική απασχόληση και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ιδιαίτερα αυξημένο στη Μαγνησία, σύμφωνα με τους εργασιακούς συμβούλους του ΚΠΑ ΟΑΕΔ Βόλου.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και οικογενειάρχες άνεργοι «ξεσπιτώνονται» και μεταβαίνουν στα νησιά των Σποράδων από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο προκειμένου να εργαστούν ως σερβιτόροι, οδηγοί, μάγειρες, υπάλληλοι σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, σε επιχειρήσεις έτοιμου φαγητού και delivery, με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, μόνο και μόνο για να μπορέσουν εκτός από έναν ελάχιστο μισθό, να εξασφαλίσουν μερικά ένσημα για να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Παράλληλα μετά τη λήψη της σύμβασης ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να κάνει αίτηση για το ταμείο ανεργίας στον ΟΑΕΔ, λαμβάνοντας έστω ένα μικρό ποσό εν είδει ταμείου ανεργίας.

Η Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων πάντως για τον κλάδο ειδικά των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα αλλά και τον επισιτισμό έχει ζητήσει την παρέμβαση και της ΓΣΕΕ για να αντιμετωπισθεί μία τακτική των εργοδοτών που τείνει να γενικευθεί, όπου εξαναγκάζονται οι εποχιακά εργαζόμενοι να υπογράφουν καταχρηστικά νέες συμβάσεις κατά την διαδικασία επαναπρόσληψης με όρους τροποποιητικούς της αρχικής και συνήθως με διάρκεια απασχόλησης περιορισμένη σε σχέση με τη διάρκεια λειτουργίας της εποχιακής επιχείρησης.
Με αυτόν όμως τον τρόπο καταργούνται δικαιώματα των εργαζομένων που απορρέουν από την εποχιακή φύση της απασχόλησής τους, τίθεται εν αμφιβόλω η επαναπρόσληψή τους αλλά κυρίως είναι πολύ χαμηλές οι αποδοχές από την εξαιρετικά περιορισμένη απασχόληση αφού πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις λήξης της απασχόλησης ακόμη και από το τέλος Αυγούστου ενώ η επιχείρηση συνήθως λειτουργεί ως το τέλος Οκτωβρίου).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου