ΤΟΠΙΚΑ

Χρόνης Χλίτσιος: Παγκόσμιο ρεκόρ άπνοιας σε απόκοσμο τοπίο

χρόνης-χλίτσιος-παγκόσμιο-ρεκόρ-άπνο-330287

Βούτηξε χωρίς οξυγόνο σε εγκαταλελειμμένο ορυχείο στη Νούτλα της Γερμανίας, σε βάθος 12 μέτρων και με τη θερμοκρασία του νερού να είναι μόλις 7ο C, διένυσε διαδρομή 100 μέτρων, πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ διείσδυσης σε υποβρύχιο σπήλαιο με άπνοια. Ο λόγος για τον Βολιώτη Χρόνη Χλίτσιο, που έκανε τους Γερμανούς να… παραμιλούν με το νέο κατόρθωμά του.

Ο Βολιώτης αθλητής Χρόνης Χλίτσιος, ο οποίος έβαψε με τα ελληνικά χρώματα το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με σκανδαλόπετρα, καταδυόμενος στα 107 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με μια ανάσα, βρέθηκε την εβδομάδα 3-10 Οκτωβρίου στη Γερμανία με στόχο δύο παγκόσμιες επιδόσεις στην άπνοια και πέτυχε διπλό ρεκόρ.

Η πρώτη επίδοση έγινε στο Ράινπαχ στο συγκρότημα Μόντε Μάρε στα δέκα μέτρα βάθος, σε μια πισίνα με εξαιρετικές συνθήκες την οποία επισκέπτονται δύτες από όλη την Ευρώπη. Ο χρόνος παραμονής στον βυθό της πισίνας ήταν 11 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα σε θερμοκρασία 27 βαθμών.

Η δεύτερη επίδοση ήταν μια πρωτοποριακή προσπάθεια διείσδυσης σε πλημμυρισμένο παλιό ορυχείο στην περιοχή της Νούτλα.

«Ηταν ίσως η δυσκολότερη δοκιμασία. Το παγωμένο νερό και το απόκοσμο περιβάλλον κατακλύζουν το σώμα με αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Τα αυτονόητα δεν ισχύουν.

Η οπτική τον πραγμάτων διαστρεβλώνεται και βάζει τον οργανισμό σε συναγερμό επιβίωσης. Ο στρατηγός εγκέφαλος, συντονίζει την μάχη προκείμενου να προσαρμοστεί το σώμα στο εχθρικό περιβάλλον. Είναι από τις περιπτώσεις που το μπορώ υστερεί σε σχέση με το θέλω.

Είναι από τις περιπτώσεις που η ματαιοδοξία, αγκαλιά με το ανθρώπινο μεγαλείο μας οδηγεί να φτάσουμε εκεί που δεν μπορούμε. Όπως πολύ σοφά αναφέρει ο Καζαντζάκης στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο»», τονίζει ο Χρόνης Χλίτσιος.

Τον Βολιώτη αθλητή έφερε σε επαφή με Γερμανούς επαγγελματίες στον χώρο της ελεύθερης κατάδυσης, ένας άλλος Ελληνας, ο Κώστας Ξανθόπουλος, που δραστηριοποιείται στη Γερμανία ως εκπαιδευτής αυτοδυτών. Εδειξε βίντεο με τις αθλητικές επιδόσεις του Χρόνη Χλίτσιου στην άπνοια και την ελεύθερη κατάδυση και το γερμανικό team ενθουσιάστηκε.

Το προσκλητήριο στάλθηκε στον κ. Χλίτσιο, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και έλαβε μέρος σε διπλό project, ενθουσιάζοντας με τις αθλητικές του επιδόσεις.

«Στόχος του εγχειρήματος είναι να ανοίξει μία αγορά με σεμινάρια ελεύθερης κατάδυσης στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Και όλος αυτός ο κόσμος, ο οποίος το καλοκαίρι δεν έχει θάλασσα στον τόπο του για να κάνει καταδύσεις, μπορεί να αποτελέσει το καταδυτικό τουριστικό ρεύμα προς τον Βόλο αλλά και στην Αλόννησο, όπου λειτουργεί το θαλάσσιο πάρκο» ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Χρόνης Χλίτσιος.

Πριν το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα στα τέλη Ιανουαρίου ο Χρόνης Χλίτσιος θα βρίσκεται στο Ντίσελντορφ, όπου θα παρουσιάσει ένα πρωτοποριακό event σε stage στο πλαίσιο κορυφαίας έκθεσης καταδυτικού τουρισμού που κάθε χρόνο προσελκύει περισσότερους από 250.000 επισκέπτες. «Είναι μία έκπληξη με άρωμα Ελλάδας, που θα προβάλλει μία από τις παραδόσεις της», λέει ο ίδιος χωρίς να αποκαλύπτει το ακριβές περιεχόμενο του event.

Για την υλοποίηση του εγχειρήματός του ο Χρόνης Χλίτσιος είχε στο πλευρό του τους Thomas Baum – manager εκπαιδευτή αυτοδυτών, Κώστα Ξανθόπουλο manager – εκπαιδευτή αυτοδυτών, Daniel Scoot cameraman και φωτογράφο, Mathias Richter- ιδιοκτήτη του πλημμυρισμένου ορυχείου και Michael Keimes εκπαιδευτή εκπαιδευτών σε σπήλαια κατάδυσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου