ΤΟΠΙΚΑ

Ταινία Βολιώτισσας για κωφούς

ταινία-βολιώτισσας-για-κωφούς-328476

Η νεαρή σκηνοθέτιδα Ξένια Τσιλοχρήστου αποτυπώνει το ταλέντο της σε συγκλονιστική παραγωγή

Καρπός κοινωνικής ευαισθησίας είναι η πρώτη ταινία για την Κοινότητα Κωφών Ελλάδος με τίτλο «Lend An Ear», που υπογράφεται από την ταλαντούχα Βολιώτισσα σκηνοθέτιδα Ξένια Τσιλοχρήστου. Η ταινία ταξιδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό, συμμετέχοντας σε γνωστά κινηματογραφικά φεστιβάλ, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τη δημιουργική ευαισθησία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η πρώτη ταινία για την Κοινότητα Κωφών Ελλάδος συμμετέχει ως επίσημη επιλογή στο London Greek Film Festival 2018, σε πρώτη πανελλήνια προβολή στο Athens Digital International Film Festival 2019, στο Lift off Global Network 2019 και στο Chania Film Festival 2019.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία, που γυρίστηκε για την Κοινότητα Κωφών Ελλάδος, με αφορμή την προσπάθεια που γίνεται για τη συνταγματική αναγνώριση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας.

Κυρίως απευθύνεται στους ακούοντες, για να γνωρίσουν τον κόσμο των κωφών, μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες ακουόντων και κωφών, που συναναστρέφονται με την κοινότητά τους, λόγω επαγγέλματος, οικογένειας, χόμπι κ.ά.

«Σκοπός είναι όλοι μας να έρθουμε πιο κοντά στον κόσμο των κωφών και να συνειδητοποιήσουμε ότι κωφοί και ακούοντες μπορούν να συνυπάρχουν. Ο κινηματογράφος είναι ένας χώρος, που μπορεί να κάνει τους δύο κόσμους να συναντηθούν» αναφέρει η Βολιώτισσα δημιουργός στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Κοντά στον άνθρωπο

Το έναυσμα ήταν το σεμινάριο – φεστιβάλ για κινηματογραφιστές, που παρακολούθησε πριν από τέσσερα χρόνια στη Γαλλία, ενώ, όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, άγγιξε την ψυχή της η ανάγκη των κωφών για επικοινωνία και σκέφτηκε αυθόρμητα να δημιουργήσει ταινία με συναφές θέμα.

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η επιθυμία τους να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν μαζί μας και σκέφτηκα τι γίνεται στην Ελλάδα» είπε. Προσεγγίζοντας με ευαισθησία τη ζωή των κωφών στην Ελλάδα, καταγράφει μέσα από συνεντεύξεις την καθημερινότητα, την κουλτούρα, τις έγνοιες και τον τρόπο ζωής και επικοινωνίας των κωφών. Με στοιχεία μυθοπλασίας, που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, αναδεικνύονται στιγμές από την καθημερινότητά τους.

Το σενάριο, η σκηνοθεσία και η παραγωγή είναι της Ξένιας Τσιλοχρήστου, τη διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ ανέλαβε ο Θοδωρής Ηλιόπουλος, την ηχοληψία – οργάνωση παραγωγής ο Κώστας Γαϊτάνης, τη μουσική ο Στράτος Γιαννίτσης, την επιμέλεια αφίσας η Μαρία Χριστοπούλου, υπεύθυνος διερμηνέας είναι ο Αντώνης Χριστοφόρου και παίζουν οι ηθοποιοί Μαρίνα Κονταρίνη και Ευγενία Γαλάνη. Μεταξύ των συνεντευξιαζόμενων είναι ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Σοφία Ρομπόλη και άλλοι, μιλώντας για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των κωφών.

Η ταινία της Ξένιας Τσιλοχρήστου ενημερώνει και ευαισθητοποιεί με τη δύναμη της εικόνας, με την ίδια να επισημαίνει, ωστόσο, ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναφέρονται με ρεαλιστικότητα στον θεατή και ο ίδιος, στη συνέχεια, γνωρίζει πώς να τα αντιμετωπίσει και πώς να τα διαχειριστεί».

Στόχος είναι «να δείξω ότι μπορούν να συνυπάρχουν κωφοί και ακούοντες και στην ουσία να μάθουν τρόπους προσέγγισης οι ακούοντες» υπογράμμισε η δημιουργός.

Κοινωνικά μηνύματα

Το «Lend An Ear» έχει παράλληλα εκπαιδευτικό χαρακτήρα κι όπως υπογραμμίζει η χαρισματική Ξένια «ευελπιστώ να αναλάβει ο Δήμος την προβολή στα σχολεία, γιατί πρέπει να προβληθεί στους μαθητές».

Η 28χρονη Ξένια γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο, στη συνοικία Χιλιαδούς, είναι κόρη του Αθανάσιου και της Φωτεινής Τσιλοχρήστου, ενώ η αδελφή της Εβίτα είναι δημοσιογράφος.

Εχει σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης και ξεκίνησε την καριέρα της με πολύ καλές συνεργασίες σε κινηματογραφικό και θεατρικό επίπεδο. Εχει εργαστεί σε διάφορες παραγωγές ως βοηθός σκηνοθέτη, ενώ ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση στην ταινία μικρού μήκους «Η συνάντηση» με πρωταγωνιστές τους Τάσο Χαλκιά και Νίκη Βακάλη. Το συγκεκριμένο φιλμ έχει αποσπάσει το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στο Athens International Digital Film Festival.

Τα επόμενα κινηματογραφικά της βήματα την οδηγούν στη νέα της παραγωγή, που θα έχει ως θέμα την τρίτη ηλικία και τον κοινωνικό περίγυρο, με την ίδια να υπογραμμίζει «θέλω να ασχολούμαι με κοινωνικά θέματα στις ταινίες μου».

Επισκέπτεται τακτικά τον Βόλο, υπογραμμίζοντας ότι για την ίδια είναι «οικογένεια» , είναι η πόλη όπου κατοικούν οι δικοί της άνθρωποι, ενώ, όπως ομολογεί, θέλει να επιστρέψει εφόσον το επιτρέψουν οι επαγγελματικές συνθήκες, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη και την καλλιτεχνική έκφραση μέσα από τη δύναμη της εικόνας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου