ΤΟΠΙΚΑ

Περιφορά Επιταφίου στην παραλία

περιφορά-επιταφίου-στην-παραλία-19999

Πυρετώδεις προετοιμασίες στη Μητρόπολη Δημητριάδος ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, με την περιφορά του Επιταφίου να επανέρχεται στην παραλία του Βόλου, μετά από παύση δύο ετών λόγω περιοριστικών μέτρων. Με αυστηρές συστάσεις για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων, οι πιστοί θα βιώσουν το κατανυκτικό κλίμα των ημερών στους ναούς της τοπικής Εκκλησίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μετά από τα περιοριστικά μέτρα, που ίσχυαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, στην αιχμή της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί κανονικά η περιφορά του Επιταφίου, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «όλα θα γίνουν, πλέον, κανονικά, όπως κάθε χρονιά, σύμφωνα με την παράδοσή μας. Παροτρύνουμε, ωστόσο, τους πιστούς να φορούν τις μάσκες. Αυτό είναι το μόνο μέτρο, που θα ληφθεί».

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα η προσέλευση των πιστών στους ναούς, ενώ πρόθεση της Μητρόπολης Δημητριάδος είναι να πραγματοποιηθεί, παρουσία πιστών, και η τελετή της Αποκαθήλωσης στην Παναγία Ξενιά.

Μεταφέροντας τα συναισθήματα των κληρικών, οι οποίοι την πρώτη χρονιά της πανδημίας λειτούργησαν κεκλεισμένων των θυρών και με περιορισμένο αριθμό πιστών ενός των ναών το περσινό Πάσχα, ο κ. Ιγνάτιος υπογραμμίζει: «Νομίζω ότι ο Θεός μας δίνει, πλέον, τη δυνατότητα να νιώσουμε και πάλι όπως θέλει η παράδοσή μας, όπως θέλει η Εκκλησία. Παρ’ όλο που δεν στερηθήκαμε, ουσιαστικά, τις ακολουθίες, είχαμε το έλλειμμα να είμαστε όλοι μαζί. Αρα φέτος ελπίζω να ξαναβρούμε αυτό, που, πραγματικά, θεραπεύει τις ψυχές και θα θεραπεύσει και τα σώματά μας».

Πολλαπλές ακολουθίες αναμένεται να τελεστούν, παράλληλα, στους ναούς, όπου υπάρχει η δυνατότητα, για την αποφυγή του συνωστισμού, «δύο, ακόμη και τρεις ακολουθίες, αν χρειαστεί» υπογραμμίζει ο κ. Ιγνάτιος. «Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε και σε όλα τα αιτήματα που υπάρχουν σε ολόκληρη την επαρχία, με την ελπίδα ότι δεν θα έχουμε ιερείς, που δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος στις ακολουθίες. Αυτό είναι η προσευχή μου, να είναι όλοι υγιείς οι ιερείς μας, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα πολλά αιτήματα, που υπάρχουν» αναφέρει ο Σεβασμιώτατος.

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η περιφορά του Επιταφίου στο Κοιμητήριο, με τον κ. Ιγνάτιο να υπενθυμίζει ότι «όπου υπάρχει συνωστισμός, πρέπει να υπάρχουν μάσκες και οπωσδήποτε να χρησιμοποιούνται σε κλειστούς χώρους».

Με την προσμονή των ημερών που έρχονται να κυριαρχεί, ο κ. Ιγνάτιος συστήνει σε όλους «να διατηρήσουν την υγεία τους και να προετοιμαστούν για μια ουσιαστική συμμετοχή στη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, που δεν είναι μόνο υλικά, αλλά κυρίως πνευματικά. Εύχομαι να είναι ένα αληθινό Πάσχα για όλους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου