ΤΟΠΙΚΑ

Περισσότεροι από 2.600 σε ψυχολόγο

περισσότεροι-από-2-600-σε-ψυχολόγο-159833

Ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες ζητούν τη βοήθεια των ειδικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα δεκάδες καθημερινά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κρίσης, γεγονός που μεταφράζεται αριθμητικά σε 3.000 περίπου συνεδρίες στη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων λειτουργίας του ΚΕΣΥΣΕ.

Σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης του Κέντρου Συμβουλευτικής, Στήριξης και Eνημέρωσης Βόλου, έχουν καταγραφεί 1.350 υποδοχές, γεγονός που σημαίνει διπλάσιο αριθμό ραντεβού με τους ειδικούς. Περισσότεροι από 2.600 Βολιώτες, κάτοικοι των νησιών των Βορείων Σποράδων, των Τρικάλων, της Καρδίτσας και των Φαρσάλων, έχουν βοηθηθεί μέχρι στιγμής από τους ειδικούς του ΚΕΣΥΣΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ψυχολογικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.

Συμπολίτες κάθε ηλικίας, έφηβοι, αλλά και οικογενειάρχες, απευθύνονται στους ειδικούς, για να αντιμετωπίσουν προβλήματα άγχους, κατάθλιψης, αλλά και κακοποίησης μέσα στην οικογένεια.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Μαρία Τόπα, υπεύθυνη του ΚΕΣΥΣΕ, υπογραμμίζει ότι «οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες ήταν όσοι είχαν οικονομική άνεση και τώρα, λόγω της κρίσης, επαναδιαπραγματεύονται τη σχέση τους με τον εαυτό τους. Πρόκειται για επιχειρηματίες κατά βάση, οι οποίοι κάποτε διέθεταν οικονομική επιφάνεια» επισημαίνει η κ. Τόπα και προσθέτει «το μεγαλύτερο πρόβλημα, το αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός γιατί ο ρόλος του άνδρα, του κουβαλητή, πλήττεται αρκετά. Οι γυναίκες φαίνονται πιο επιδέξιες στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Στη διάρκεια του καλοκαιριού αρκετοί συμπολίτες ζητούν τη βοήθεια των ειδικών και «σαφώς οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ κουρασμένοι και πολύ αγχωμένοι. Τα πρώτα αιτήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη» όπως αναφέρει η κ. Τόπα. Η αδυναμία απόλαυσης των καλοκαιρινών διακοπών για όσους έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση, είναι ένα από τα θέματα που εκμυστηρεύονται στους ειδικούς, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα επιβίωσης, καθώς αρκετοί, δεν είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν έστω τα αναγκαία στα παιδιά τους.

«Ολη αυτή η κατάσταση δημιουργεί πολύ άσχημη ψυχολογική διάθεση, η οποία αν δεν βοηθηθεί με τη συνδρομή ειδικού, σε καθιστά ανίκανο να επεξεργαστείς και να διαχειριστείς κάποια πράγματα. Το αδιέξοδο και η έλλειψη ελπίδας και το ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ, ακούγεται πολύ συχνά πια» όπως επισημαίνει η υπεύθυνη του ΚΕΣΥΣΕ.

Είναι συγκλονιστική η διαπίστωση ότι πολλοί δεν έχουν χρήματα προκειμένου να απευθυνθούν στον ειδικό, γεγονός που επιτείνει το αδιέξοδο που νιώθουν.

Οι διακοπές, είναι μια ακόμη παράμετρος που δημιουργεί έντονο προβληματισμό, ενώ όπως επισημαίνει η κ. Τόπα «πρέπει να κάνουμε επαναπροσδιορισμό των αναγκών μας και ίσως δεν είμαστε πλέον σε θέση να πάμε σε κάποιο νησί για μια εβδομάδα, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο για να αλλάξουμε τη διάθεσή μας,

να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν κι όχι απαραίτητα να ταξιδέψουμε με καράβι ή αεροπλάνο. Μπορούμε να πάμε μια εκδρομή με την οικογένειά μας, ακόμα και να κοιμηθούμε περισσότερο» προσθέτει η ίδια.

Η συμπολίτισσα ψυχολόγος καθιστά σαφές ότι «το γεγονός ότι φέτος κάποιος δεν μπορεί να κάνει διακοπές, δεν πρέπει να το ερμηνεύσουμε ως μια προσωπική αποτυχία, αλλά να υιοθετήσουμε διαφορετική συλλογιστική, προκειμένου οι ανάγκες μας να αποκτήσουν μια άλλη προτεραιότητα, ζητώντας παράλληλα, καταλήγει, τη συνδρομή του ειδικού».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου