ΤΟΠΙΚΑ

Κέντρο είσπραξης οφειλών στο Βόλο

κέντρο-είσπραξης-οφειλών-στο-βόλο-199096

Κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών στο Βόλο. Η λειτουργία του -σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ- είναι θέμα χρόνου καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει και θα αποτελεί ουσιαστικά μία ξεχωριστή υπηρεσία από το ΙΚΑ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Το Κέντρο είσπραξης που θα στεγάζεται πιθανότατα στο κτίριο του ΙΚΑ στο Βόλο, θα στελεχωθεί με εννιά άτομα. Σε πρώτη φάση ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι μετακινήσεις πέντε υπαλλήλων από το ΙΚΑ Βόλου και δύο υπαλλήλων από το ΤΕΒΕ ενώ εκτιμάται ότι οι δύο άλλοι υπάλληλοι θα είναι εκ των απολυθέντων μέσω ΑΣΕΠ που μέσα στο Μάρτιο, εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν.

Η νέα υπηρεσία θα αναλάβει την ευθύνη για την είσπραξη όσωνοφείλονται από εργοδότες (στην περίπτωση του ΙΚΑ) και από ασφαλισμένους (στην περίπτωση του ΟΑΕΕ) στα ασφαλιστικά ταμεία. Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει ήδη κατατάξει τις οφειλές ανάλογα με την εισπραξιμότητά τους και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα δώσουν προτεραιότητα στις οφειλές που χαρακτηρίζονται άμεσα εισπράξιμες, και προχωρούν στην ενημέρωση του οφειλέτη για την ύπαρξη της οφειλής, εντός προθεσμίας 5 εργάσιμων ημερών.

Ο οφειλέτης θα ενημερώνεται από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ για το σύνολο της οφειλής του ως εξής, μέσω τηλεφωνικού κέντρου (call center), μέσω μηνύματος κινητής τηλεφωνίας (sms). iii) Μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), μέσω του διαδικτυακού ηλεκτρονικού λογαριασμού του ΚΕΑΟ, κατόπιν πιστοποίησης, μέσω γραπτής ειδοποίησης που αποστέλλεται στην επαγγελματική του διεύθυνση ή στη διεύθυνση κατοικίας του.

Ο οφειλέτης καλείται να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το σύνολο της οφειλής του άμεσα, εντός προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών από τη λήψη της ειδοποίησης, με την υπενθύμιση ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του θα ακολουθήσει η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι οφειλέτες που δεν ανταποκριθούν στις ειδοποιήσεις του ΚΕΑΟ θα αντιμετωπίζουν κατασχέσεις των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους, ενώ όσοι εργοδότες οφείλουν ακόμη και αν προβούν σε μερική εξόφληση της οφειλής χωρίς να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης δεν θα γλιτώνουν τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Αυτές που έχουν λάβει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος είναι οι οφειλές που έχουν κριθεί επισφαλείς. Για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το ΚΕΑΟ, «επισφαλής κρίνεται η απαίτηση, για την οποία, από διάφορα πραγματικά περιστατικά, προκύπτει αβεβαιότητα για τη μερική ή ολική εκπλήρωση των υποχρεώσεων του οφειλέτη». Από την άλλη για να επέμβει στην περιουσία των οφειλετών το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα πρέπει να είναι βεβαιωμένες αυτές οι οφειλές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου