ΤΟΠΙΚΑ

Δίνουν τα φώτα της κοινωνικής αλληλεγγύης

δίνουν-τα-φώτα-της-κοινωνικής-αλληλεγ-152732

Οι Μάγνητες τυφλοί δημιούργησαν κοινωνικό γυμναστήριο και πολύ σημαντικές δομές

Καρπός ευαισθησίας και αλληλεγγύης είναι το κοινωνικό γυμναστήριο και οι αντίστοιχες δομές που δημιούργησαν με ιδιαίτερη φροντίδα οι Μάγνητες τυφλοί, το Σωματείο που κάνει καθημερινά πράξη τον εθελοντισμό, με σειρά κοινωνικών παρεμβάσεων, οι οποίες είναι όλες αυτοχρηματοδοτούμενες. Το κοινωνικό γυμναστήριο, το οποίο είναι ιδιωτικός χώρος άθλησης, είναι πλήρως εξοπλισμένο, με όργανα γυμναστικής, υποδομές για πιλάτες, σάουνα και μασάζ, διαθέτει επίσης αποδυτήρια και όλες τις προβλεπόμενες υποδομές, για την άθληση συμπολιτών κάθε ηλικίας, με αναπηρία ή μη. Λειτουργεί για τρίτη χρονιά και βρίσκεται στη Νέα Ιωνία, σε απόσταση αναπνοής από το δημιουργικό πολυχώρο του Σωματείου, ο οποίος βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ισιδώρου και Εθνικών Αγώνων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο κοινωνικό γυμναστήριο διδάσκονται, όπως προαναφέρθηκε, πιλάτες, για βλέποντες και μη βλέποντες, ζούμπα, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, σε συμπολίτισσες ηλικίας από 12 έως 60 ετών, ενώ αρκετοί παρακολουθούν επίσης τα μαθήματα αυτοάμυνας. Ο άνετος, φωτεινός χώρος, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, λειτουργεί πιλοτικά, με πρωτοβουλία του Σωματείου Μάγνητες Τυφλοί και αποτελεί μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία κοινωνικής παρέμβασης, η οποία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη.

Το κοινωνικό γυμναστήριο προσφέρεται προς χρήση στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, τα επίκουρα, δηλαδή, μέλη, ενώ όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Λάμπρος Παρασκευάς, «όποιος επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να γίνει μέλος, καταβάλλοντας συμβολική μηνιαία συνδρομή αξίας 1 ευρώ».

Η παραπάνω πρωτοποριακή δομή, που θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία από το Σεπτέμβριο, έχει ήδη αγκαλιαστεί από πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών κάθε ηλικίας, οι οποίοι κάνουν πράξη του νους υγιής εν σώματι υγιή, με τη συνδρομή εξειδικευμένων γυμναστών.

«Ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κάθε μέλος, κάνουμε και την ανάλογη γυμναστική» όπως αναφέρει στρ σημείο αυτό η υπεύθυνη γυμνάστρια Σοφία Σχίζα, η οποία προσθέτει ότι «είναι πλήρως εξοπλισμένο το γυμναστήριο, και προσφέρεται και για εκγύμναση με βάρη, διότι υπάρχουν όλα τα κατάλληλα όργανα». Δημοφιλέστερη είναι η ζούμπα «η οποία είναι ήπια μορφή γυμναστικής και την προτιμούν κυρίως οι γυναίκες. Στις πιλάτες έχουμε επίσης πολλές κυρίες, στα μαθήματα αυτοάμυνας η πλειοψηφία είναι άνδρες, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα τμήμα έχουμε και γυναίκες και άνδρες» όπως υπογραμμίζει η υπεύθυνη γυμνάστρια.

Δομές για όλους

Ο πολυχώρος που έχει δημιουργηθεί από τους Μάγνητες Τυφλούς, είναι μια δημιουργική κοιτίδα έκφρασης, εκπαίδευσης και πολιτισμού, που επίσης απευθύνεται σε μέλη και φίλους του Συλλόγου. «Ψυχή» της προσπάθειας είναι ο Λάμπρος Παρασκευάς, ο ακούραστος πρόεδρος του Συλλόγου, ο οποίος είναι υπέρμαχος του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς. «Η αναγκαιότητα δημιουργίας όχι μόνο του γυμναστηρίου αλλά και των υπολοίπων δομών, εντάσσεται στα πλαίσια της πεποίθησης ότι ο ανάπηρος είναι και αυτός πολίτης του Ελληνικού κράτους και έχει υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα. Εφόσον είναι ενεργός πολίτης, πρέπει να συμβάλει κι αυτός στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι και στη λειτουργία του κοινωνικού μας έργου, τηρουμένων των αναλογιών» επισημαίνει ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η αίθουσα μουσικής, το μίνι – νηπιαγωγείο ή αίθουσα πρώιμης παρέμβασης όπως ονομάζεται, η αίθουσα εξατομικευμένης διδασκαλίας, η αίθουσα υπολογιστών-ίντερνετ καφέ, η αίθουσα πηλού, η δανειστική βιβλιοθήκη αλλά και η τράπεζα ένδυσης-υπόδησης, που απευθύνεται σε όσους χρίζουν βοηθείας.

Το μίνι νηπιαγωγείο, ειδικότερα, είναι μια προσπάθεια πρώιμης παρέμβασης που απευθύνεται σε παιδιά με αναπηρίες και όχι μόνο, και πλαισιώνεται από ειδικούς, οι οποίοι συνδράμουν αποφασιστικά την προσπάθεια.

Παραπλεύρως βρίσκεται η αίθουσα εξειδικευμένης διδασκαλίας, όπου γίνονται μαθήματα σε παιδιά με αναπηρίες αλλά και μαθησιακές δυσκολίες. Καθοριστική είναι η συνδρομή των φοιτητών του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην επίτευξη του στόχου.

Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό η απόφοιτη του τμήματος και διδάσκουσα εθελοντικά Χριστίνα Πίκη «προσαρμόζουμε τα μαθήματα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού και νιώθω υπέροχα που βρίσκομαι εδώ και προσφέρω εθελοντικά. Εχω μάθει, προσθέτει η ίδια, πάρα πολλά».

Το τμήμα πηλού έχει επίσης δημιουργικό χαρακτήρα για όλα τα παιδιά, όπως και η αίθουσα υπολογιστών, που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ίντερνετ καφέ και προσφέρεται προς χρήση στους φίλους της νέας τεχνολογίας κάθε ηλικίας, αλλά και σε όσους επιθυμούν να μάθουν τα μυστικά των υπολογιστών και να λάβουν πιστοποίηση ECDL.

Ολες οι παραπάνω δομές, όπως και το κοινωνικό γυμναστήριο, απευθύνονται στα μέλη, τους φίλους του Συλλόγου και τα παιδιά τους, ενώ όπως προαναφέρθηκε μπορεί όποιος επιθυμεί να εγγραφεί.

Κοινωνική προσφορά

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η βιβλιοθήκη του Συλλόγου, η οποία απαρτίζεται από χιλιάδες τίτλους βιβλίων, επίσης 10.000 τίτλους βιβλίων σε ηχητική μορφή, πάνω από 12.000 σε ηλεκτρονική, και αρκετούς σε γραφή μπρέιγ. Υπάρχουν επίσης μεταγραφές βιβλίων σε μικτή μορφή, με μεγεθυμένα γράμματα και γραφή μπρέιγ για παιδιά με προβλήματα όρασης και παιδιά δημοτικού κυρίως. Πολλά βιβλία στέλνονται, παράλληλα, σε σχολεία και όπου υπάρχουν ανάλογα αιτήματα ενώ παράλληλα η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Σωματείου «Μάγνητες τυφλοί» αναφέρει ότι «ότι κάθε βιβλίο που δεν χρειάζονται οι συμπολίτες μας είναι πολύτιμο για μας και μπορούν να μας το φέρουν, για να εμπλουτίσουμε τη βιβλιοθήκη μας».

Με φροντίδα του ίδιου Συλλόγου, που αριθμεί, σημειωτέον, περί τα 940 εγγεγραμμένα μέλη, έχει δημιουργηθεί η τράπεζα ένδυσης και υπόδησης, που ενισχύει δεόντως με τα αναγκαία, κάθε συμπολίτη που αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, κοινωνικούς φορείς της περιοχής μας αλλά και ευρύτερα. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου, τη χρονιά που μας πέρασε, δόθηκαν 10.000 ρούχα σε όποιον τα είχε ανάγκη.

«Ολες μας οι πρωτοβουλίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής παρέμβασης. Από το κοινωνικό σύνολο της πόλης μας δεν ζητάμε την ανοχή της, ζητάμε την αποδοχή της» επισημαίνει ο κ. Παρασκευάς και καταλήγει: «Στηριζόμαστε κυρίως στον εθελοντισμό και προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο το ανάλογο που οφείλουμε, ως ενεργοί πολίτες».

Η γυμνάστρια Μαρία Σχίζα στο κοινωνικό γυμναστήριο

Ο πρόεδρος Λάμπρος Παρασκευάς με τη γυμνάστρια Σοφία Σχίζα και τη διδάσκουσα Χριστίνα Πίκη

Δομές για όλες τις ηλικίες σε ένα δημιουργικό πολυχώρο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου