ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

πολιτιστική-πρωτεύουσα-της-ευρώπης-153374

Oλοκληρώθηκε η πρώτη φάση προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας του Βόλου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 και η μελέτη ήδη παραδόθηκε στον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης πήρε το Φεβρουάριο του 2014 την καταρχήν απόφαση για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας αυτής και ανέθεσε την εκπόνηση της πρώτης φάσης προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας στον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, ως καθ’ ύλην αρμόδιο δημοτικό φορέα. Η μελέτη συντάχθηκε από το συνθέτη και Καθηγητή Πανεπιστημίου, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, ο οποίος, ως γνωστόν, υπήρξε ο επί 25ετία καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, με γενικότερη πολύπλευρη συμμετοχή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης και με πλούσια εμπειρία από διεθνείς εκδηλώσεις και θεσμούς.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του Δ.Σ. του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η πόλη έχει τη δυνατότητα να καλύψει πλήρως τα κριτήρια μιας τέτοιας υποψηφιότητας, να διεκδικήσει αξιοκρατικά τον τίτλο και να πετύχει πολλαπλά κοινωνικά, πολιτιστικά, τουριστικά και αναπτυξιακά οφέλη.

Οπως τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, «η δυνατότητα να συμμετέχει όχι μόνο ο Δήμος Βόλου άλλα και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, οι παραδόσεις, η εμπειρία, η φυσική θέση της πόλης, οι υποδομές και κυρίως η αναπτυσσόμενη διάθεση για ανανέωση και ανατροπές πέραν των συχνά ανακυκλούμενων πολιτιστικών πρακτικών του παρελθόντος, κάνουν την ανάγκη διεκδίκησης του θεσμού ένα ουσιαστικό και δημιουργικό στόχο ουσίας. Ειδικά τώρα, σε αυτά ακριβώς τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και της κρίσης αξιών, ο θεσμός και ο τίτλος «Βόλος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» αποτελούν ένα όραμα ουσίας, ένα στρατηγικό στόχο για την πόλη, γεμάτο πολιτισμό, με οφέλη και θετική ενέργεια. Είμαστε βέβαιοι πως ο στόχος αυτός θα ενώσει όλες τις παρατάξεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και θα αποτελέσει ευκαιρία για δημιουργικές προτάσεις και ιδέες και ουσιαστική συμβολή στο το πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην επίτευξή του».

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα (μαζί με τη Ρουμανία) θα αναδείξουν τις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες για το 2021. Συγκεκριμένα, μια ευρωπαϊκή ομάδα από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μέσα από διαδικασίες που ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα κρίνει τις υποψηφιότητες που θα υποβληθούν από κάθε χώρα και θα επιλέξει μια πολιτιστική πρωτεύουσα από την κάθε χώρα. Ο πλήρης φάκελος θα πρέπει να υποβληθεί δέκα μήνες μετά την επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία αναμένεται να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η επίσημα ανακήρυξη θα γίνει μέχρι τα τέλη του 2016.

Η προετοιμασία το τελικού φακέλου αποτελεί εξαιρετικά επίπονη και αναλυτική διαδικασία, που απαιτεί πλήρως εμπεριστατωμένα στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν τη δυνατότητα και ικανότητα της πόλης να διοργανώνει ένα θεσμό με διεθνή διάσταση. Οικονομικά, οργανωτικά, τεχνικά και, φυσικά, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά κριτήρια, πρέπει να συμπεριληφθούν με τρόπο απολύτως εμπεριστατωμένο.

Οπως τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, Παύλος Μαβίδης, «πρόκειται, από εδώ και πέρα, για μια διαδικασία που απαιτεί ομάδες εργασίας με συμμετοχή του τοπικού δυναμικού, ταχύτητα, συντονισμό και ισχυρή πολιτική βούληση. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας, η πόλη έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα στη σκληρή άμιλλα των πόλεων (ήδη αρκετές έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους), κερδίζοντας χρόνο και κατέχοντας κρίσιμες πληροφορίες, ώστε η προετοιμασία του τελικού φακέλου να γίνει σε ασφαλές έδαφος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου