ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός το 90% των επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης

εκτός-το-90-των-επιχειρήσεων-από-το-ταμε-140149

Τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς – Επιτακτική ανάγκη για ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μέτρα στήριξης στην ακρίβεια

Αποκλεισμένο είναι το 90% των επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 32 δισ. ευρώ. Σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς τονίζει ότι η ενίσχυση περνά από το σύστημα των τραπεζών, με αποτέλεσμα να εξαιρείται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες σήμερα βιώνουν δίδυμη κρίση, αντιμετωπίζοντας από τη μία την πανδημία και από την άλλη πρωτοφανή ακρίβεια.

Συνέντευξη στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο Γ. Καββαθάς προειδοποιεί ότι θα σημειωθούν δραματικές εξελίξεις, αν δεν αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μη μείνουν πίσω στη νέα εποχή και ταυτόχρονα δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. «Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι κανείς δεν θα πρέπει να αισθάνεται μόνος στην κρίση. Ομως, ήδη αισθανόμαστε έτσι», σημειώνει.

Η πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ποσού 1,57 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εκταμιευθεί λίγο πριν το Πάσχα με δάνεια, προνομιακά επιδόματα και τριετή περίοδο χάριτος. Πρόκειται για επιδοτήσεις υπό μορφή δανείων, που στοχεύουν να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και να τη βοηθήσουν να περάσει στην επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης.

Πρέπει να ακολουθηθεί το πορτογαλικό μοντέλο

Ο Γ. Καββαθάς σημειώνει ότι «κανονικά πρέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο της Πορτογαλίας, που το μέγεθός της είναι αντίστοιχο με της Ελλάδας. Εκεί το 40% του Ταμείου Ανάκαμψης περνά από κρατικό φορέα αντίστοιχο των επιστρεπτέων προκαταβολών που δόθηκαν στη χώρα και το 60% από το τραπεζικό σύστημα. Αρα οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν χρήματα μέσω bypass, που έχει δημιουργηθεί από το πορτογαλικό κράτος».

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να πάρουν πόρους είτε για την ψηφιακή μετάβαση, είτε για την πράσινη ανάπτυξη. «Οπως κατατέθηκε το σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε, όλα τα χρήματα περνούν, δυστυχώς, από το τραπεζικό σύστημα», σημειώνει.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, το 60% των επιχειρήσεων δεν καλύπτει τα βασικά τραπεζικά κριτήρια, το 16% δεν έχει επενδυτικά σχέδια κατάλληλα, το 15% έχει περιορισμένη εικόνα στο τραπεζικό σύστημα, το 2% δεν έχει εξασφαλίσεις και το υπόλοιπο ποσοστό μπορεί να περάσει το κατώφλι της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει ο σχεδιασμός, που υπάρχει για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αφού έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τράπεζες θα ενισχύσουν πανελλαδικά μόλις 30.000 επιχειρήσεις με ρευστότητα, σημειώνει επικαλούμενος τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Φωκίωνα Καραβία.

Διάλογος για ρεαλιστικές λύσεις

«Η κυβέρνηση έχει ανοίξει διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς για να αναζητηθούν ρεαλιστικές λύσεις για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Ομως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στο μέγεθος και τις δυνατότητες των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε όλοι από την υγειονομική κρίση όρθιοι», σημειώνει ο ίδιος. Προς επίρρωση επικαλείται έρευνα οικονομικού κλίματος της ΓΣΕΒΕΕ το α’ εξάμηνο του 2021 που έδειξε ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εκφράζουν φόβο και αβεβαιότητα για το αύριο.

Προβλήματα επιβίωσης στις μικρές επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στις συνθήκες, που επικρατούν σήμερα στην οικονομία, ο κ. Καββαθάς σημειώνει ότι η επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα η μικρή και η πολύ μικρή, αλλά και τα νοικοκυριά βρίσκονται μπροστά σε δίδυμη κρίση. «Σε μία κρίση στην οικονομία, που αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και σε μία κρίση, που αφορά στην αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους πρώτων υλών. Ολο αυτό μετακυλίεται σταδιακά και στον καταναλωτή και στον καλάθι της αγοράς.

Οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά στερούν διαθέσιμο εισόδημα για τους άλλους κλάδους της οικονομίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών και των πολύ μικρών. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τη μείωση του κύκλου εργασιών ακόμη και στα μάρκετ κατά 3,5% τον Ιανουάριο. Παρά την αύξηση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών, έχουμε μείωση τζίρου. Το εισόδημα δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά αγαθά, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα», σημειώνει.

Απαραίτητο να ληφθούν νέα μέτρα για την ακρίβεια

Κατά τη ΓΣΕΒΕΕ για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά στο 6% από 13% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, για να αμβλυνθεί το πρόβλημα των υπέρογκων αυξήσεων στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης.

«Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να δει η Επιτροπή Ανταγωνισμού το θέμα της διαφάνειας μεταξύ χονδρεμπορικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και της λιανικής τιμής, γιατί εκεί είναι ένα σκοτεινό σημείο κατά τη δική μας άποψη.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μία δυσμενή θέση, είτε μιλάμε για το λιανικό εμπόριο, είτε για την εστίαση, είτε για τα τεχνικά επαγγέλματα, καθώς πρέπει να τονίσω ότι έχουμε υπέρογκες αυξήσεις και στις πρώτες ύλες για την οικοδομή. Πάρα πολλές επιχειρήσεις αποχωρούν από έργα, διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη που έχουν.

Και εκεί χρειάζεται πραγματικά στήριξη η επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και την έκθεση που έκανε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για την Περιφέρεια Κρήτης. Και οι δύο εκθέσεις καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα ότι οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν στήριξη για τα επόμενα δύο χρόνια για να μπορέσουν να επανέλθουν σε μία κανονικότητα», σημειώνει.

Τα μέχρι τώρα μέτρα για το αυξημένο κόστος στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο με επιδότηση 50% περίπου του αυξημένου κόστους κρίνεται ότι δεν επαρκούν. «Η στόχευση σε συγκεκριμένους κλάδους πρέπει να φθάσει στο 75%. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2022 θα είμαστε σε πληθωριστικές τάσεις και σε κάθε περίπτωση κατά τη δική μας ανάλυση αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επανέλθουν ποτέ οι τιμές στα επίπεδα του 2019 ή του 2020», σημειώνει.

Απαιτείται νέα ρύθμιση 120 δόσεων

Μη επαρκείς κρίνονται και οι ρυθμίσεις για τα κορονοχρέη. «Εδώ χρειάζεται μία ρύθμιση των 120 δόσεων για όλα τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί και από την προηγούμενη δεκαετία στις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό υπάρχει μειωμένη ανταπόκριση στις δύο ρυθμίσεις που τρέχουν για τις οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν λύνεται διαφορετικά το πρόβλημα. Υπάρχουν μπλοκάρισμα λογαριασμών και επιχειρήσεις χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου