ΤΟΠΙΚΑ

Oταν η πανδημία χτυπούσε συναγερμό… ~ Διαχείριση των περιστατικών COVID-19

oταν-η-πανδημία-χτυπούσε-συναγερμό-δ-140199

Ικανοποίηση και ανακούφιση στο ΕΚΑΒ – Εξυπηρετήθηκαν όλοι οι πολίτες – Οι εργαζόμενοι δούλεψαν ενωμένοι και ανταμείφθηκαν ηθικά

Διάχυτη ικανοποίηση επικρατεί στο ΕΚΑΒ Βόλου, τώρα που η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς και οι νοσηλείες στο Νοσοκομείο και οι θάνατοι είναι αισθητά μειωμένοι σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι εργαζόμενοι στον Τομέα Βόλου δούλεψαν πολύ σκληρά τους προηγούμενους μήνες χωρίς άδειες και με περιορισμένα ρεπό. Μπήκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, παρά τους κινδύνους και είδαν τους μόχθους τους να ανταμείβονται.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ολα τα περιστατικά έφθαναν στο Νοσοκομείο γρήγορα και έγκαιρα παρά τον όγκο των ασθενών και τις υπόλοιπες διακομιδές που έτρεχαν παράλληλα, τα τροχαία, τα καρδιολογικά περιστατικά, τα εξιτήρια. Ο πολίτης εξυπηρετούταν άμεσα και δεν υπήρξαν προβλήματα.

Με την αποκλιμάκωση των περιστατικών οι εργαζόμενοι αισθάνονται υπερήφανοι και ανακουφισμένοι και έχουν κάθε λόγο για να είναι έτσι. Βίωσαν από κοντά τον εφιάλτη του κορονοϊού, αλλά και τον πανικό, την αναστάτωση, τη φοβία, την κρυψίνοια. Κινήθηκαν όμως, ενωμένοι και ανταπεξήλθαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και τα μέσα που διέθεταν.

Εσπασαν κάθε ρεκόρ οι διακομιδές

Οι διακομιδές το 2021 έσπασαν κάθε ρεκόρ. Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία έφθασαν στις 9.720. Πολλές εκατοντάδες ήταν και στον Βόλο και τη Μαγνησία με τα πληρώματα να δουλεύουν ακατάπαυστα χωρίς σταματημό.

Ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Σταμνάς, λέει «ήταν μία πολύ δύσκολη εποχή. Ο κόσμος ήταν πολύ αγχωμένος. Φώναζε με το παραμικρό το ΕΚΑΒ και βρισκόταν σε αναστάτωση και σύγχυση. Υπήρχαν πολίτες που φώναζαν πανικόβλητοι στο τηλέφωνο: «Θα πεθάνω. Εχω χαμηλό κορεσμό». Πάθαιναν κρίση».

Με τη χαλάρωση των μέτρων έχει βελτιωθεί και η ψυχολογία των πολιτών. Αυτή τη στιγμή το ΕΚΑΒ Βόλου έχει περίπου 6-7 διακομιδές τη μέρα με covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ενώ τους προηγούμενους μήνες είχε φτάσει να έχει 20 διακομιδές. Πολλοί πολίτες πάνε πλέον μόνοι τους στο Νοσοκομείο και συμβουλεύονται τους γιατρούς. Το ΕΚΑΒ Βόλου πρέπει να εξυπηρετεί κανονικά τα απολύτως επείγοντα περιστατικά.

«Η Ομικρον έχει ήπια συμπτώματα. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί τόσο πολύ εκτός αν δει ότι τη β’ και γ’ μέρα δεν ανταποκρίνεται στα αντιπυρετικά ή έχει χαμηλό κορεσμό. Από την άλλη, οι πολίτες πρέπει να δώσουν περισσότερο προσοχή στα υποκείμενα νοσήματα. Αν κάποιος έχει ζάχαρο, καρδιολογικό πρόβλημα καλόν είναι να πάει αμέσως το Νοσοκομείο και να ελεγχθεί», σημειώνει.

Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν έναν εφιάλτη

Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ πέρασαν κυριολεκτικά εφιάλτη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σε κάθε κλήση για covid-19 οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν ειδικές στολές και μετά από κάθε διακομιδή να απολυμαίνουν το ασθενοφόρο, ενώ στην αρχή υπήρχαν προβλήματα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και οι εργαζόμενοι δεν είχαν στολές. Ανταποκρίθηκαν ευαισθητοποιημένοι επιχειρηματίες κινητοποιήθηκαν και βουλευτές που προχώρησαν σε δωρεές, ενώ, όπως λέει ο κ. Σταμνάς, βοήθησε και η Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ και ο πρόεδρος Νίκος Παπαευσταθίου.

«Υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία στα πληρώματα και στους γιατρούς. Ηταν πολύ σημαντικό που ο Τομέας Βόλου ενισχύθηκε με 10 επικουρικούς. Τώρα περιμένουμε και μεταθέσεις από άλλες πόλεις. Πάντως, πιστεύω ότι τα πήγαμε πολύ καλά και οι εργαζόμενοι αξίζουν συγχαρητήρια. Εξυπηρετήσαμε και τους πολίτες και δεν νομίζω ότι είχαμε κάποια προβλήματα. Τώρα αν είχαμε μικροκαθυστερήσεις, η δύναμή μας είναι μικρή και παράλληλα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και τα τροχαία, καρδιολογικά περιστατικά, τα εξιτήρια, διακομιδές εκτός νομού με διασωληνωμένους. Τρέχαμε συνέχεια όλο το 8ωρο. Είμαστε ενωμένοι γι’ αυτό καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε», λέει ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας.

Η πορεία της πανδημίας σήμερα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Όμως, ακόμη δεν έχει τελειώσει. «Είμαστε σε επιφυλακή, ενώ ο κόσμος είναι απαραίτητο να προσέχει και να παίρνει τα μέτρα προστασίας», επισημαίνει ο ίδιος.

Με φιλότιμο τα πληρώματα

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας Αποστόλης Σαμαράς, λέει για τη διαχείριση των περιστατικών από το ΕΚΑΒ: «Αν δεν είχαμε φιλότιμο, δεν θα τα καταφέρναμε. Ακουγες περιστατικά ένα 8ωρο χωρίς σταματημό. Πολλοί περνούσαν τον ιό μόνοι μέσα στο σπίτι. Μπαίναμε μέσα μόνο εμείς».

Ιδιαίτερα στην αρχή που ο κόσμος δεν ήξερε πώς να αντιμετωπίζει τον κορονοϊό και δεν υπήρχε ακόμη μεγάλη πληροφόρηση και εκπαίδευση, οι εργαζόμενοι είχαν να αντιμετωπίσουν και την κρυψίνοια. «Οι πολίτες ιδιαίτερα από τα νησιά καλούσαν σε βοήθεια και στη συνέχεια έκρυβαν ότι είχαν covid-19», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αποδίδει τη σταδιακή και με αργούς βηματισμούς υποχώρηση της πανδημίας στον εμβολιασμό που, όπως λέει, παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ ήταν από τις κατηγορίες που εμβολιάστηκαν πρώτοι. Ετσι μπόρεσαν να διαχειριστούν την κατάσταση και να μην έχουν απώλειες.

«Εμείς είχαμε γύρω στα πέντε -έξι κρούσματα, αλλά όλοι οι συνάδελφοι, επειδή ήταν εμβολιασμένοι πέρασαν τον ιό στο σπίτι, άλλοι ελαφρά άλλοι λίγο πιο βαριά. Δεν είχαμε θέματα νοσηλείας εκτός από την αρχή της πανδημίας που νοσηλεύτηκε ένας συνάδελφος, αλλά ήταν τότε που δεν υπήρχαν ακόμη τα εμβόλια», τονίζει.

Εκτός από τις άσκοπες μετακινήσεις των ασθενοφόρων, με κλήσεις εν μέσω πανδημίας που μπορεί να αφορούσαν σε προβλήματα τα οποία δεν ήταν αρμοδιότητας του ΕΚΑΒ και την κρυψίνοια, οι εργαζόμενοι είχαν να αντιμετωπίσουν και την άλλη κατηγορία των πολιτών, εκείνων που καλούσαν για βοήθεια καθυστερημένα.

«Επεμβαίναμε σε περιστατικά για οποία οι πολίτες θα μπορούσαν να είχαν ενημερώσει δύο μέρες νωρίτερα και να είχαν καλύτερη έκβαση», σημειώνει.

Ενα από τα περιστατικά πάντως, που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη των εργαζομένων αφού έκανε εντύπωση η μεγάλη υπευθυνότητα του ασθενούς, ήταν γιατρού πνευμονολόγου, που κόλλησε κορονοϊό από επίσκεψη σε ασθενή. Όταν χρειάστηκε να διακομιστεί στο Νοσοκομείο, ήθελε να μπει μόνος του στο ασθενοφόρο για να προστατέψει τους εργαζόμενους. «Θα τα καταφέρω μόνος μου», έλεγε και έτσι έγινε πράγματι. Μετά τη διακομιδή οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι διασωληνώθηκε στο Νοσοκομείο, ευτυχώς όμως η πορεία της υγείας του ήταν καλή και το ξεπέρασε.

Σήμερα που η πανδημία φαίνεται να αποχωρεί ο κόσμος δεν θα πρέπει να επαναπαύεται. «Δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Μπορεί να υπάρξει νέο κύμα», λέει κατηγορηματικά ο κ. Σαμαράς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου