ΤΟΠΙΚΑ

«Μπλόκο» στη συνάντηση με τον Τσίπρα

μπλόκο-στη-συνάντηση-με-τον-τσίπρα-97273

Aπό τους αγρότες που θέτουν νέους όρους

Πυρετός διαβουλεύσεων μέχρι αργά χθες το βράδυ ενόψει του προγραμματισμένου για σήμερα στις 12 το μεσημέρι ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες.

Οι εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών και των Μικροθηβών, προκειμένου να συναντηθούν σήμερα, όπως έχει προγραμματιστεί, με τον πρωθυπουργό, θέτουν προϋποθέσεις. H κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη μετά από σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ στο Μαξίμου, εξέφρασε την ελπίδα ότι στην συνάντηση θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Χθες μέχρι και τα μεσάν χτα ήταν σε εξέλιξη μαραθώνια σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σήμερα πάντως δεν θα αποκλειστεί κανένας παράδρομος από το μπλοκο Μικροθηβών, εν όψει της συνάντησης.

Στο Μαξίμου χθες το βράδυ υπό τον πρωθυπουργό συνεδρίαζε το μίνι υπουργικό, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη και βουλευτές από αγροτικές περιοχές.

Οπως εξηγούσαν σε συνομιλητές τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η κυβέρνηση δεν έχει δυστυχώς δώρα να προσφέρει στους αγρότες λόγω των δημοσιονομικών δεδομένων, έχει ωστόσο τεθεί υπό επεξεργασία η αρχική πρόταση προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις βελτιωτικές προτάσεις που θα παρουσιάσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στους αγρότες περιλαμβάνεται η μετάθεση της εφαρμογής της αυξημένης εισφοράς του 20% για το 2021, αντί του 2019, αλλά και η δυνατότητα των αγροτών να εντάσσονται σε χαμηλότερα κλιμάκια εισφορών, λαμβάνοντας όμως και αναλόγως χαμηλότερη σύνταξη. Στο μεταξύ ομόφωνη απόφαση να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό αύριο Τρίτη έβγαλε η σύσκεψη της Νίκαιας, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των 69 μπλόκων.

Εμπλοκή στα Τέμπη

Στο μεταξύ, φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή ως προς τη συμμετοχή εκπροσώπων του μπλόκου των Τεμπών στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, παρότι αντιπροσωπεία πέντε ατόμων από το μπλόκο βρίσκεται ήδη στην Αθήνα μαζί με τριμελή αντιπροσωπεία από τη Μαγνησία από το μπλόκο Μικροθηβών.

Οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών και των Μικροθηβών εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τη σύνθεση της ομάδας των αγροτών που θα δουν τον πρωθυπουργό, καθώς οι ίδιοι επιθυμούν να είναι μόνο εκπρόσωποι μπλόκων που βρίσκονται στους δρόμους.

Ως εκ τούτου ανέμεναν χθες να ξεκαθαριστεί η σύνθεση της σημερινής συνάντησης, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Οπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής στα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης, τα συντασσόμενα με τα Τέμπη μπλόκα δηλώνουν αποφασισμένα για όλα, ακόμη και για να μην προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό που έχει οριστεί τις 12:00 σήμερα το μεσημέρι.

«Η ομάδα των Τεμπών, που απαρτίζεται πλέον από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα, στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι εάν μέχρι το βράδυ δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που τελικά θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση» δήλωσε.

Συνάντηση με Τσίπρα αύριο ζητούν από τη Νίκαια

Στη Νίκαια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων 69 μπλόκων, με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας και πρόσκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων. Η απόφαση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό αύριο Τρίτη ελήφθη ομόφωνα.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, μετά το πέρας της σύσκεψης, οι αγρότες θέτουν ως πλαίσιο συζήτησης τα πέντε αιτήματα, στα οποία είχαν ήδη καταλήξει από την προηγούμενη συνεδρίασή τους στη Νίκαια και ζητούν η συζήτηση να εξελιχθεί πάνω σε αυτά.

Αναφερόμενος στα αιτήματα τόνισε ότι το πρώτο αφορά την απόσυρση του ασφαλιστικού, που -όπως σχολίασε- έχει προς το παρόν καταστεί ανενεργό. Προειδοποίησε ότι όταν θα κατατεθεί στη Βουλή, οι αγρότες θα κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα, προκειμένου να μετάσχουν στις γενικές διαμαρτυρίες.

Τα υπόλοιπα θέματα που θέτουν προς συζήτηση είναι κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης, αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ λόγω κόκκινων δανείων και κατάργηση του φόρου στο κρασί και απόσυρση των μέτρων για φορολογία στο τσίπουρο.

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών θα έχει σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, θα γίνει στις 5 μ.μ. στα γραφεία του κόμματος, στη Συγγρού.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, έχουν οριστικοποιηθεί και ραντεβού των αγροτών με τη Φώφη Γεννηματά (σήμερα, 18:30), όπως και με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων για αύριο Τρίτη.

Eκκληση από Αποστόλου

Εκκληση στους αγρότες να δουν από κοινού με την κυβέρνηση «τις μεγάλες πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την επόμενη μέρα» απευθύνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Μιλώντας στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής, ο κ. Αποστόλου επισημαίνει, ενόψει της σημερινής συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό, ότι χρειάζεται πνεύμα συνεννόησης από όλες τις πλευρές για να βρεθούν λύσεις και τονίζει ότι από πλευράς κυβέρνησης έχουν γίνει οι απαραίτητες επεξεργασίες για ουσιαστικές βελτιώσεις και στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

Ακόμη, ο κ. Αποστόλου προαναγγέλλει παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και των οικονομικών μεγεθών του αγροτικού εισοδήματος, για την απόκτηση ρευστότητας, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας που μένει τελικά στον παραγωγό και για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον τομέα των εφοδίων, της ενέργειας και της χρήσης νερού.

Εξάλλου, ο υπουργός προανήγγειλε παρεμβάσεις, ώστε «να φωτιστεί η γκρίζα ζώνη» της διακίνησης των προϊόντων από τους μεσάζοντες. «Θα τελειώσει η διακίνηση με τιμολόγια αγοράς που εκδίδουν οι έμποροι ανεξέλεγκτα. Θα θεσμοθετηθεί συγκεκριμένος υποχρεωτικός μέγιστος χρόνος αποπληρωμής που δεν θα ξεπερνάει τους 1-2 μήνες», τονίζει.

Ανοιξαν επιτέλους τα τελωνεία

Τέλος στην πολυήμερη ταλαιπωρία των αυτοκινητιστών στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής.

Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε το απόγευμα. Ελληνες οδηγοί φορτηγών που για ημέρες παρέμεναν εγκλωβισμένοι επί βουλγαρικού εδάφους έφτασαν χθες το μεσημέρι με τα πόδια στο Αστυνομικό Τμήμα Προμαχώνα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ζητώντας βοήθεια από την πολιτεία και την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Δήλωναν μάλιστα απελπισμένοι, καθώς οι ίδιοι και πολλοί συνάδελφοί τους είχαν μείνει χωρίς χρήματα και τρόφιμα στην άλλη πλευρά.

Το σκηνικό που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ήταν εφιαλτικό, με τους οδηγούς φορτηγών και νταλικών της γειτονικής χώρας να διατηρούν τα αντι-μπλόκα που έχουν στήσει, αποκλείοντας έτσι την άλλη πλευρά των συνόρων και εμμένοντας στο αίτημά τους για απόσυρση των τρακτέρ από τα συγκεκριμένα σημεία στο ελληνικό έδαφος και ενώ η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά επί ελληνικού εδάφους, υπερβαίνει ακόμα και τα 30 χιλιόμετρα.

Το τελωνείο του Προμαχώνα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου ήταν αποκλεισμένο, αλλά μετά από γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο αγροτών, αποφασίστηκε η ελευθέρωση των πυλών την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, ωστόσο η κυκλοφορία δεν αποκαταστάθηκε, αφού επί βουλγαρικού εδάφους στήθηκε μπλόκο στα Κούλατα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου