ΤΟΠΙΚΑ

Στην Ιταλία οι μαθητές του 8ου ΓΕΛ Βόλου

στην-ιταλία-οι-μαθητές-του-8ου-γελ-βόλου-947461

Στην 4η συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Ο καθένας αξίζει μια δίκαιη ευκαιρία!», έδωσαν το παρών 12 μαθητές και εκπαιδευτικοί του 8ου ΓΕΛ Βόλου.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι μαθητές οι Αυγέρου Μαρία, Δοδόλια Όλγα, Ζαχαρία Δήμητρα, Καλφοπούλου Χριστελίνα, Καραγιάννη Μαριάνθη, Κόκκαλη Αναστασία, Κουκουσέλη Μαριλένα, Λουκίδης Στέφανος, Μουχτάρογλου Δημήτρης, Σφυρή Αφροδίτη, Σφυρή Μαρία και Χρήστου Λυδία , καθώς και πέντε καθηγητές και καθηγήτριες, οι κ.κ. Τσιργούλα Βαϊτσα, Βαμβακά Έλενα, Δεληγιάννη Συραγώ, Στεργιόπουλος Ιωάννης και Τσιμτσιλή Ευθαλία.

Η 4η συνάντηση διοργανώθηκε από το ιταλικό σχολείο Istituto Comprensivo di Gatteo στην περιφέρεια της Emilia-Romagna που υποδέχθηκε τους μαθητές σχολείων της Τσεχίας , της Ρουμανίας και της Ελλάδας.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Στα συγκεκριμένα πλαίσια το σχολείο υποδοχής διοργάνωσε εκδηλώσεις και μέσα στον σχολικό χώρο και έξω από αυτόν .

Οι μαθητές στο φιλόξενο ιταλικό σχολείο τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί, παρουσίασαν τις δράσεις που υλοποίησαν στη διάρκεια εκπόνησης του προγράμματος και ανέδειξαν αντιπροσωπευτικά προσωπικότητες που έχουν υποστεί διακρίσεις και παρ΄ όλα αυτά κατόρθωσαν να γίνουν σπουδαίοι στον χώρο τους. Οι Ιταλοί μαθητές αναφέρθηκαν στον γνωστό Ιταλό ηθοποιό, ποιητή, συγγραφέα, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο οποίος διώχθηκε και δολοφονήθηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, οι Τσέχοι μαθητές στον διάσημο τραγουδιστή και μουσικό Φρέντι Μέρκιουρι, που κατηγορήθηκε για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, οι Ρουμάνοι μαθητές τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που είχε ως παιδί υποστεί σχολικό εκφοβισμό εξαιτίας του χρώματός του και οι Έλληνες μαθητές στη Μαλάλα Γιουσαφζάι , η οποία διακινδύνευσε τη ζωή της στον αγώνα της για την υπεράσπιση των γυναικών και των δικαιωμάτων τους, ιδιαίτερα στη μόρφωση.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η υποδοχή των μαθητών στο δημαρχείο της πόλης , όπου, εκτός από τους εκπροσώπους του δήμου, υποδέχτηκε και ξενάγησε τα παιδιά ο εκλεγμένος «μαθητής-δήμαρχος» του ιταλικού σχολείου, ο οποίος κατά τη νομοθεσία τους έχει την ευθύνη της εκπροσώπησης του σχολείου του απέναντι στις δημοτικές αρχές της πόλης.

Επίσης, οι μαθητές των τεσσάρων σχολείων επισκέφτηκαν πόλεις και μνημεία της περιοχής με την καθοδήγηση εξειδικευμένων ξεναγών , αλλά και των Ιταλών συμμαθητών τους.

Αξεπέραστη εμπειρία γι’ αυτούς αποτέλεσε το ταξίδι τους στη Φλωρεντία, μια πόλη που αποτελεί ανοικτό μουσείο. Με την επίσκεψη στην Γκαλερί Ουφίτσι, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου που διαθέτει ανεκτίμητης αξίας έργα της Ιταλικής Αναγέννησης και στους κήπους Μπόμπολι απόλαυσαν την ομορφιά της αναγεννησιακής τέχνης και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να τη γνωρίσουν καλύτερα. Απόλαυσαν τον περίπατο δίπλα στον ποταμό Άρνο και πάνω στην Ποντε Βέκιο , αλλά και τη «συνάντηση» με τον διάσημο καθεδρικό της πόλης, την Παναγία των Λουλουδιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου