ΤΟΠΙΚΑ

«Γκαζώνει» για τελικό της Formula1 η γυναικεία ομάδα της Ariston

γκαζώνει-για-τελικό-της-formula1-η-γυναικεί-947437

Σε… γυναικεία υπόθεση εξελίσσεται ο μαθητικός διαγωνισμός Formula 1 in Schools για το 9ο Γυμνάσιο Βόλου. Επτά μαθήτριες του σχολείου, δημιούργησαν τη δική τους ομάδα φόρμουλα, την Ariston, αξιολογήθηκαν και πήραν την πρόκριση για τον εθνικό τελικό που θα γίνει τον Οκτώβριο, οπότε και θα διεκδικήσουν και το εισιτήριο για τον παγκόσμιο διαγωνισμό.

Πρόκειται για πέντε μαθήτριες που φοιτούν στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου και δύο ακόμη που αποφοίτησαν από το σχολείο και πλέον είναι μαθήτριες στο 7ο Γενικό Λύκειο Βόλου. Σχεδίασαν και κατασκεύασαν αγωνιστικό όχημα, διαστάσεων περίπου 20 εκατοστών μήκους και 50 γραμμαρίων βάρους και με αυτό συμμετείχαν στα προκριματικά του διαγωνισμού, πετυχαίνοντας την πολυπόθητη πρόκριση.

Μετά την πρώτη αυτή επιτυχία τους, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα κάνει δωρεάν την κατασκευή του οχήματος, το οποίο θα τρέξει κανονικά στην πίστα του F1 in Schools.

Στην ομάδα συμμετέχουν οι μαθήτριες Αφροδίτη Σπανομήτρου, Ευαγγελία Αναγνωστοπούλου, Παναγιώτα Φραγκάκη, Κωνσταντίνα Συρακούλη, Κατερίνα Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνα Ακριβούση, Αθηνά Τσίτογλου.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου, Νίκη Χατζηκυριάκου, η γυναικεία ομάδα φόρμουλα, θα αναλάβει το επόμενο διάστημα να κάνει κάποιες βελτιώσεις στο όχημα, και βάσει των σχεδίων, το αγωνιστικό αυτοκίνητο θα πάρει… «σάρκα και οστά». Παράλληλα το project θα μεταφραστεί.

Πυρετώδης προετοιμασία

Αυτή την περίοδο η ομάδα εργάζεται πυρετωδώς ενόψει της τελικής αξιολόγησης πριν τη δεύτερη φάση των τελικών αγώνων που θα διενεργηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο και η οποία θα περιλαμβάνει μόνο αγώνες πίστας F1 μοντέλων.

Εως τις 30 Ιουνίου η «Ariston» θα πρέπει μεταξύ άλλων να παραδώσει δύο χαρτοφυλάκια, ένα «διαχείρισης έργου» και ένα «σχεδιασμού και μηχανικής». Τα χαρτοφυλάκια των εθνικών τελικών οι μαθήτριες θα μεταφράσουν στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου σε περίπτωση που περάσουν με επιτυχία και από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού να συμμετέχουν στους Παγκόσμιους Τελικούς του 2024.

Επιπλέον θα δημιουργήσουν βίντεο προφορικής παρουσίασης, στο οποίο θα περιγράφουν τους ρόλους και τις αρμοδιότητές τους και κυρίως τα οφέλη που έχουν αποκομίσει από τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Παράλληλα ετοιμάζουν και σχέδια 3D απεικόνισης του F1 μοντέλου.

Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστηρίζει και φέτος τη συμμετοχή δημόσιων σχολείων στον πανελλήνιο διαγωνισμό F1 in Schools, με σκοπό να ενθαρρύνει τη συμμετοχή περισσότερων μαθητών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την εκπαίδευσή τους πάνω σε καινοτόμες εφαρμογές STEM. Μέσα στα πλαίσια της δωρεάς του ΙΣΝ, όσες ομάδες προέρχονται από δημόσια σχολεία και θα υποβάλλουν όλες τις εργασίες τους έως την Παρασκευή 30 Ιουνίου, όπως και το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, θα λάβουν στη συνέχεια δωρεάν ένα F1 in Schools Starter Kit με αναλώσιμα υλικά για την κατασκευή του αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Ιστορία στις παγκόσμιες πίστες

Σημειώνεται ότι το 9ο Γυμνάσιο Βόλου έχει ιστορία στις παγκόσμιες… πίστες του διαγωνισμού F1 (Formula 1) in Schools.

Το 2021- 2022 με την τότε ομάδα του ήταν το μοναδικό δημόσιο γυμνάσιο, που προκρίθηκε για να συμμετέχει στον διαγωνισμό, ανάμεσα σε ομάδες από 40 χώρες, με ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο των 20 εκατοστών και την αναμέτρηση να θυμίζει… Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, καθώς οι μαθητές δεν ήταν απλώς ηλικιακά μικρότεροι, κάτι που συνεπάγεται ότι έπρεπε να καλύψουν το γνωστικό αντικείμενο που θα διδάσκονταν στο λύκειο, αλλά προέρχονταν από ένα δημόσιο σχολείο κόντρα σε ιδιωτικά, που κατέβηκαν στον διαγωνισμό, έχοντας την υποστήριξη των χορηγών τους.

Εστησαν πίστες και στη Σκιάθο

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ariston ταξίδεψε στη Σκιάθο συνοδευόμενη από την κ. Χατζηκυριάκου αλλά και τη φιλόλογο του σχολείου Μαρία Καρκαλέτσου.

Μαθητές ενημέρωσαν συμμαθητές τους του Γυμνασίου, Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου Σκιάθου για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, ενώ παρουσία του εθνικού συντονιστή του F1 in Schools, Δημήτρη Πολυματίδη, στήθηκαν πίστες, δημιουργήθηκαν ομάδες στα σχολεία και κατασκευάστηκαν χάρτινα αυτοκίνητα που έτρεξαν στις πίστες. «Ηταν ένα βιωματικό εργαστήριο που είχε ενθουσιασμό, χαρά, παιγνίδι, γέλιο και πάνω από όλα γνώση», σημείωσε η κ. Χατζηκυριάκου.

Από τη βράβευσή τους στη Σκιάθο

Η ομάδα θέλοντας επιπλέον να επικοινωνήσει την δράση της συμμετείχε στη δενδροφύτευση στο δάσος των Κουκουναριών και βραβεύτηκε από τους διοργανωτές του Skiathos Palace Cup, που αναδεικνύει τη νεανική ευρεσιτεχνία και τον εθελοντισμό, από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου και πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας κ. Ματούλα Παπαδούλια και τον κ. Νίκο Τζούμα διευθυντή σύνταξης του Skiathos Life.

«Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Νίκο Τζούμα διευθυντή Σύνταξης του Skiathoslife.gr για την πρόσκληση και τη διοργάνωση της επίσκεψης της γυναικείας Ομάδας, Ariston, τον δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, την ακτοπλοϊκή εταιρεία Seajets που χορήγησε τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της αποστολής, τις Συγκοινωνίες Σκιάθου για τις δωρεάν μετακινήσεις και τέλος τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Skiathos Palace που μας φιλοξένησε.

Ευχαριστούμε επίσης, την διευθύντρια κ. Φιλίτσα Ρέπουλη του ΕΠΑΛ Σκιάθου, τον γυμνασιάρχη Γιάννη Ζήκο, την υποδιευθύντρια του Λυκείου Κατερίνα Τόκα καθώς και όλους τους καθηγητές, μαθητές για την θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξαν», αναφέρει η κ. Χατζηκυριάκου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου