ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε το «Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Σπεύδουν για ηλιακό οι Βολιώτες

ξεκίνησε-το-αλλάζω-θερμοσίφωνα-σπε-946962

Μεγάλο το ενδιαφέρον των καταναλωτών – Καθοριστικό κίνητρο μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Ανοιξε από προχθές η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα με επιδότηση.

Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω της αντικατάστασης των ηλεκτρικών θερμοσίφωνων με ηλιακούς, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα της Ελλάδας.

Από την ανακοίνωση του προγράμματος και πριν, ακόμη, τεθεί και επίσημα σε εφαρμογή το ενδιαφέρον που οι καταναλωτές έδειξαν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς η επιδότηση για την αντικατάσταση και την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα φτάνει μέχρι και το 60%.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρικών συσκευών Γιώργος Σαμαράς ανέφερε πως τόσο στη Μαγνησία όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλο.

«Είναι πολύ διαφορετικά στην αρχή της εφαρμογής ενός προγράμματος σε σχέση με το πώς εξελίσσεται τελικά. Ο κόσμος εδώ και εβδομάδες έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να αντικαταστήσεις τους ενεργοβόρους θερμοσίφωνες με νέους ηλιακούς, ωστόσο είναι μεγάλη η διαδικασία μέχρι να εγκριθούν οι αιτήσεις. Ο κόσμος θέλει να μάθει. Ερχεται στα καταστήματα και μας απευθύνει ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα, τις τιμές και την εγκατάσταση των νέων συσκευών» αναφέρει ο κ. Σαμαράς και προσθέτει ότι κατά τη γνώμη του ένας τεράστιος αριθμός αιτήσεων θα υποβληθεί στην πλατφόρμα, ακόμα και από πολίτες που γνωρίζουν εκ των προτέρων πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

«Εάν κάποιος διαθέτει διαμέρισμα πρώτου ορόφου σε μία πενταώροφη πολυκατοικία, στην οποία δεν υπάρχει η απαραίτητη εγκατάσταση, τότε το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο και ο δικαιούχος οφείλει να το γνωρίζει από πριν. Ακόμη, θα πρέπει να εξετάσει αν ο χώρος είναι κατάλληλος για την τοποθέτηση της συγκεκριμένης ενεργειακής συσκευής» εξηγεί επίσης ο Βολιώτης επαγγελματίας.

Αναφορικά με τις τιμές στους ηλιακούς θερμοσίφωνες, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι είναι για όλα τα βαλάντια. «Στις τρεις κατηγορίες ηλιακών θερμοσιφώνων που εντάσσονται στο πρόγραμμα του υπουργείου, ο μέσος όρος των τιμών ανάλογα με τη μάρκα, αλλά και τη χωρητικότητα κυμαίνονται από 600 έως και 1200 ευρώ. Σαφώς υπάρχουν και φθηνότεροι, όπως και ακριβότεροι, αλλά η μέση τιμή είναι εκεί ανάμεσα. Η συνολική επιδότηση για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» ανάλογα και με τα κριτήρια που πληρούν οι δικαιούχοι, φτάνει έως και το 60%, με κάθε ωφελούμενο να λαμβάνει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του, ενώ στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης».

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ωφελήσει σημαντικά στη μείωση της ενέργειας, μιας και αυτός είναι ο βασικός στόχος του.

Να σημειωθεί, ότι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, και ώρα 15:00 ενώ ενστάσεις μπορούν να υποβάλλονται εντός 7 ημερολογιακών ημερών από την έγκριση και ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου