ΤΟΠΙΚΑ

Τι λένε επαγγελματίες μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη από τον Βόλο

τι-λένε-επαγγελματίες-μετά-τις-ανακοι-946932

Σημαντική ανάσα στα «ταμεία» επιχειρήσεων θα δώσει η οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Βόλο.

Το τέλος επιτηδεύματος είναι ένα μνημονιακό μέτρο το οποίο η αγορά ζητεί εδώ και χρόνια να καταργηθεί, καθώς επιβαρύνει σημαντικά επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αφού επιβάλλεται ανεξάρτητα από τα εάν η επιχείρηση είναι ζημιογόνα ή κερδοφόρα.

Αρχικά θεσπίστηκε ως έκτακτος φόρος μόνο για εκείνους που δηλώνουν μικρά εισοδήματα και επί της ουσίας φοροδιαφεύγουν. Ωστόσο στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλους, ανεξάρτητα εάν δηλώνουν μικρά ή μεγάλα κέρδη ή ακόμα και εάν έχουν ζημίες.

Το τέλος επιτηδεύματος κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ και επιβάλλεται στους επαγγελματίες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συνομιλώντας με επαγγελματίες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ για την κατάργηση του μέτρου, κατέγραψε μία καταρχήν θετική «υποδοχή» στην προοπτική το μέτρο να απαλειφθεί.

Αποτελούσε άλλωστε για όλους τους κλάδους έναν επιπλέον οικονομικό βραχνά.

«Λειτουργεί ουσιαστικά σαν μία προκαταβολή φόρου, που δεν φορολογεί ούτε το εισόδημα, ούτε την περιουσία, αλλά την…ελπίδα που διατηρεί ο κάθε επαγγελματίας ότι την επόμενη χρονιά δεν θα πάει από άποψη κερδοφορίας χειρότερα από την τρέχουσα. Μπορεί να παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των μνημονίων ως μέτρο για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, εμείς όμως “ματώσαμε”, επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος.

Απόστολος Οντόπουλος:
Λειτουργεί ουσιαστικά σαν μία προκαταβολή φόρου

«Η διατήρησή του όμως έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά, όλο αυτό το διάστημα επέτεινε το αίσθημα αδικίας, δημιουργώντας προϋποθέσεις οικονομικής ασφυξίας για τους μικρούς ειδικά επαγγελματίες. Αυτός ήταν και ο λόγος που πιέζουμε τα τελευταία εκείνους δηλαδή που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση και την μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Μέχρι σήμερα το τέλος επιτηδεύματος λειτουργούσε “τιμωρητικά” για αυτό και πιέζαμε να καταργηθεί. Οι επιχειρήσεις που δίνουν τη μάχη για να επιβιώσουν χρειάζονται επιπλέον φοροελαφρύνσεις για να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που είχαν», δήλωσε με τη σειρά του επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Πελεκούδας, από τον χώρο των μικρομεσαίων.

Kώστας Πελεκούδας:
Μέχρι σήμερα το τέλος επιτηδεύματος λειτουργούσε «τιμωρητικά»

«Μετά και την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα πρέπει να επιλεγεί από την κυβέρνηση ως ένα αντισταθμιστικό μέτρο, που θα εξισορροπεί τα νέα βάρη που επωμίζονται οι επιχειρήσεις», προσθέτει ο κ. Πελεκούδας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου