ΤΟΠΙΚΑ

Ποιος είναι ο Βολιώτης που θα συμμετέχει στη διάσωση της λευκής τίγρης;

ποιος-είναι-ο-βολιώτης-που-θα-συμμετέχ-929481

Στο επιτελείο συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του επίκουρου καθηγητή Δημητρίου Δούκα και ο Βολιώτης κτηνίατρος, Φιλήμων Διαμαντής

Στην επιχείρηση που έχει στηθεί για τη διάσωση της μικρής λευκής τίγρης που βρέθηκε παράλυτη έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, συμμετέχει ενεργά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εκπρόσωπος του επιστημονικού κόσμου του Βόλου.

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συστήθηκε 12μελής επιτροπή επιστημόνων που αναλαμβάνουν τη διάσωση και ευζωία της μικρής τίγρης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Δούκας, επίκουρος καθηγητής Κτηνιατροδικαστικής και Διαγνωστικής Παθολογικής Ανατομικής των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής στης Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Βολιώτης κτηνίατρος, Φιλήμων Διαμαντής. «Μέχρι σήμερα έχουν γίνει μία σειρά εξετάσεων, τα τελικά αποτελέσματα των οποίων αναμένουμε. Θα γίνουν κι άλλες διαγνωστικές εξετάσεις τις επόμενες ημέρες. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για την κατάσταση του ζώου», σχολίασε ο κ. Δούκας.

Οι κ.κ. Δημήτριος Δούκας και Φιλήμων Διαμαντής συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας που όρισε το ΥΠΕΝ

Οι αρμόδιοι και ειδικοί εξετάζουν ποια είναι η καλύτερη λύση για τη μικρή λευκή τίγρη, που βρέθηκε παράλυτη σε κάδο έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, πριν από ένα μήνα περίπου.

Η επιτροπή θα κρίνει τον νέο κτηνιατρικό χειρισμό του ζώου ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής του και να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η ευζωία του. Επίσης, η επιτροπή θα διερευνήσει τη δυνατότητα μόνιμης φιλοξενίας του ζώου σε εξειδικευμένο κέντρο ή φυσικό χώρο – πάρκο στο εξωτερικό, στον οποίο θα διασφαλίζεται η πλέον ενδεικνυόμενη για την περίσταση, φροντίδα και περίθαλψη του.

Η απόφαση του ΥΠΕΝ

Με την απόφαση του, το ΥΠΕΝ αποφάσισε τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας «για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας μικρής τίγρεως που εγκαταλείφθηκε στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στην Αθήνα και την υποβολή πρότασης για τον περαιτέρω κτηνιατρικό χειρισμό και την εξειδικευμένη φροντίδα του ζώου, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής του και να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η ευζωία του».

Ως μέλη της ορίζονται οι κάτωθι κτηνίατροι:

  1. Αναστασία Κομνηνού, Καθηγήτρια Χειρουργικής – Συγκριτικής Οφθαλμολογίας – Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Εθνικό Εστιακό Σημείο Επαφής για την Άγρια Πανίδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ζώων.
  2. Δημήτρης Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατροδικαστικής και Διαγνωστικής Παθολογικής Ανατομικής των Ζώων, Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  1. Καζάκος Γεώργιος, Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) με ειδικότητα Κτηνιατρικής Χειρουργικής & Αναισθησιολογία -Εντατική θεραπεία.
  1. Στέλλα Μπέλη, Kτηνίατρος στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ανατολικής Αττικής (Αγροτικό Κτηνιατρείο Κερατέας).
  1. Δημήτρης Ποσάντζης , Κτηνίατρος DVM, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
  1. Αρσινόη Ψαρουδάκη, Κτηνίατρος BSc BVSc MRCVS, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
  1. Stamos Tahas, Zoo Veterinarian-DVM MSc PGCert Dipl. ACZM Dipl. ECZM(ZHM) MRCVS.
  1. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Κτηνίατρος DVM, Ορθοπεδικός, Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου.
  1. Γρηγόρης Μαρκάκης Κτηνίατρο DVM, Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).
  1. Αχιλλέας Ακρίβος, Κτηνίατρος DVM, Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου.
  1. Φιλήμονας Διαμαντής, Κτηνίατρος (DVM).
  1. Νικολαΐδης Χριστόφορος, Κτηνίατρος νευροχειρουργός, κάτοχος του Certificate of Advanced Veterinary Practice (CertAVP) του Royal College of Veterinary Surgeons (RCVS) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καθήκοντα συντονιστή στη λειτουργία της ομάδας θα ασκεί ο κ. Δημήτρης Ποσάντζης, Κτηνίατρος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, το οποίο έχει οριστεί ως μεσεγγυούχος για τη φιλοξενία και την περίθαλψη του ζώου.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «η ομάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της το συντομότερο δυνατόν και θα υποβάλλει την σχετική πρόταση της στην Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος σε χρονικό διάστημα μέχρι 15 ημέρες από την ανάρτηση της».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου