ΤΟΠΙΚΑ

Ραντεβού ξυλοδαρμού από γυμνασιόπαιδα!

ραντεβού-ξυλοδαρμού-από-γυμνασιόπαι-918853

Πρόλαβαν τα χειρότερα καθηγητές – Άγρια η καθημερινότητα στα σχολεία λένε εκπαιδευτικοί

Ραντεβού ξυλοδαρμού, ο οποίος αποτράπηκε την τελευταία στιγμή, έδωσαν γυμνασιόπαιδα του Βόλου, προκειμένου να… λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Πλατεία συνοικίας κοντά στο σχολείο θα μετατρέπονταν σε… αρένα και μάλιστα με θεατές σχεδόν ολόκληρο το σχολείο, οι μαθητές του οποίου γνώριζαν για το ραντεβού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μετά το σχόλασμα. Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό βίας, που βλέπει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους τρεις μήνες και που μπορεί να αποτράπηκε χάρη στην παρατηρητικότητα καθηγητών, ο προβληματισμός όμως παραμένει για την άγρια καθημερινότητα που καλούνται να διαχειριστούν εκπαιδευτικοί εντός και εκτός σχολικών μονάδων.

Το περιστατικό απασχόλησε γυμνάσιο της πόλης πριν από 20 περίπου ημέρες, έγινε γνωστό όμως μόλις χθες. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δύο μαθητές γυμνασίου, οι οποίοι φέρονται να έχουν μεταξύ τους διαφορές, αποφάσισαν να τις λύσουν «παίζοντας»… ξύλο.

Οι δυο τους όρισαν ραντεβού ξυλοδαρμού αμέσως μετά το σχόλασμα από τα μαθήματα. Αρένα… επέλεξαν να γίνει πλατεία λίγα μέτρα μακριά από το σχολείο. Για την απόφασή τους μάλιστα φέρονται να ενημέρωσαν και συμμαθητές τους. Τα «νέα» για το ραντεβού ξυλοδαρμού διαδόθηκαν γρήγορα και συμμαθητές των δύο «μονομάχων» θα γίνονταν θεατές σκηνικού βίας.

Στο σχόλασμα, μαθητές που είχαν συνεννοηθεί κατευθύνθηκαν προς την πλατεία της συνοικίας όπου εδρεύει το γυμνάσιο. Καθηγητές που βρίσκονταν στο προαύλιο μέχρι να φύγουν και οι τελευταίοι μαθητές από το σχολείο και να κλειδώσουν, παρατήρησαν ότι τα παιδιά κινούνταν σχεδόν συντεταγμένα προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Συνήθως, ανά ομάδες, ακολουθούν διαφορετικά δρομολόγια για να επιστρέψουν σπίτι τους. Πλησίασαν τους μαθητές κι άρχισαν να τους ρωτούν πού πάνε κι αν συμβαίνει κάτι. Δεν άφησαν τους μαθητές από τα μάτια τους και πριν οι «μονομάχοι» μπουν στην αρένα κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Για το συμβάν, το σχολείο κίνησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Κάλεσε και ενημέρωσε τους γονείς, κάλεσε το 15μελές μαθητικό συμβούλιο, ενώ επέβαλλε τιμωρίες με διήμερες αποβολές σε περισσότερους των δύο μαθητών –«πρωταγωνιστών» που θεωρήθηκε ότι εμπλέκονταν στην υπόθεση, ενώ τους απέκλεισε και από εκδρομές.

Ωστόσο, το συμβάν συνεχίζει να απασχολεί τη σχολική κοινότητα. Εγινε αναφορά τόσο στην Εισαγγελία όσο και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

«Η καθημερινότητα πλέον στα σχολεία είναι πολύ άγρια. Είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που είχαμε να αντιμετωπίσουμε πέντε χρόνια πριν. Εχουμε έξαρση βίας μεταξύ μαθητών, εξωσχολικούς που αναστατώνουν τη λειτουργία των σχολείων. Χρειαζόμαστε στήριξη και προστασία γιατί τα περιστατικά βίας είναι καθημερινά, ασχέτως πόσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας», ανέφερε καθηγητής.

Τη σχολική κοινότητα όμως στον Βόλο απασχολούν και καταγγελίες περί παρενόχλησης μαθητών από εξωσχολικούς που τρύπωσαν σε σχολεία ντυμένοι ως καρναβάλια.

Την περασμένη Παρασκευή, σε αρκετά σχολεία έγιναν πάρτι, στα οποία μαθητές συμμετείχαν ντυμένοι με αποκριάτικες στολές. Την ευκαιρία αυτή φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν εξωσχολικοί, οι οποίοι επίσης ντυμένοι καρναβάλια κατάφεραν να μπουν στα σχολεία, να περάσουν απαρατήρητοι από εκπαιδευτικούς, αλλά να παρενοχλήσουν μαθητές των σχολείων.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για περίπου επτά περιστατικά για τη διερεύνηση των οποίων έχουν κινηθεί διαδικασίες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου