ΤΟΠΙΚΑ

Υπαίθρια έκθεση κατά της βίας στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου

υπαίθρια-έκθεση-κατά-της-βίας-στο-προα-116306

Μαθητές έστειλαν το δικό τους ηχηρό κοινωνικό μήνυμα στην πόλη, ζητώντας να σταματήσει η βία κάθε μορφής

Αφίσες, ζωγραφιές, πόστερ με συνθήματα, η «Αλφαβήτα της φιλίας», το «Δέντρο των συνθημάτων», κατασκευές, αναρτήθηκαν χθες στα κάγκελα του σχολικού προαυλίου του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Πρόκειται για εργασίες των μαθητών όλων των τάξεων του σχολείου, που επέλεξαν με τον δικό τους τρόπο να στείλουν μήνυμα κατά της βίας κάθε μορφής και το κατάφεραν. Περαστικοί από τον πεζόδρομο της Σωκράτους, κοντοστάθηκαν μπροστά από την κεντρική εξώπορτα του σχολείου όπου φιλοξενείται η υπαίθρια έκθεση των μαθητικών εργασιών και έγιναν κοινωνοί του ηχηρού μηνύματος των μαθητών.

Τα κάγκελα του προαυλίου υποδέχθηκαν τα έργα των μαθητών σε μία έκθεση με ηχηρό μήνυμα κατά της βίας κάθε μορφής

Η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάστηκε χθες, στο πλαίσιο πανελλήνιας δράσης στα σχολεία κατά της βίας, θα παραμείνει έως και την ερχόμενη Τετάρτη. Στόχος των μαθητών και των εκπαιδευτικών να δείξουν ότι η βία δεν δίνει λύση στα προβλήματα.

Οι δράσεις ενάντια σε κάθε μορφής βία ξεκίνησαν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σύσσωμο το σχολείο, όλες οι τάξεις, από την α’ έως την στ’ και όλοι οι δάσκαλοι συμμετείχαν με πολύπλευρες δράσεις στο πρόγραμμα, μέσω του οποίου οι μαθητές έμαθαν να αναγνωρίζουν τη βία και τις μορφές της, πώς να αντιδρούν και κυρίως να καταλάβουν ότι δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων και να την καταπολεμήσουν.

Σύμφωνα με τη συντονίστρια του προγράμματος Σοφία Κροτοπούλου, οι μαθητές διαπραγματεύτηκαν τόσο ζητήματα σχολικής βίας, λεκτικής ή σωματικής βίας, με το επίκαιρο ζήτημα της γυναικοκτονίας και πρόσφατα με τον πόλεμο, με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Στο σχολείο μας δεν αγγίξαμε μόνο τη σχολική βία αλλά και άλλες μορφές βίας που μας απασχολούν όπως οι γυναικοκτονίες και τις τελευταίες ημέρες ο πόλεμος στην Ουκρανία. Θέλουμε τα παιδιά να καταλάβουν και αυτό θα πρέπει να γίνει σιγά- σιγά συνείδηση σε όλη την κοινωνία, ότι η βία δεν λύνει τα προβλήματα. Τα προβλήματα λύνονται με ψυχραιμία, με διάλογο, ζητώντας βοήθεια από κατάλληλους ανθρώπους, σημείωσε η κ. Κροτοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, οι δράσεις στο σχολείο με στόχο την πάταξη της βίας δεν θα σταματήσουν. Ηδη προετοιμάζονται και δύο βίντεο σχετικά με το θέμα.

«Να σταματήσει η βία κατά των γυναικών»

Η στ’ τάξη του σχολείου ασχολήθηκε με τις γυναικοκτονίες. «Πολλοί άντρες θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι κατώτερές τους και ξεσπούν πάνω τους. Εμείς θέλουμε να σταματήσει η βία και να βρουν άλλον τρόπο να βγάζουν τον θυμό τους», ανέφερε η μαθήτρια της στ’ τάξης, Μάγδα.

«Οσοι σκοτώνουν τις γυναίκες, τις ζηλεύουν. Αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε από την πλευρά της η Δήμητρα.

Η συντονίστρια του προγράμματος Σοφία Κροτοπούλου με τις μαθήτριες της στ’ τάξης Μάγδα, Δήμητρα, Σίσσυ και Ελσα

«Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται μέσω του διαλόγου κι όχι χτυπώντας γυναίκες», ανέφερε η Σίσσυ.

Η Ελσα μαζί με τις συμμαθήτριές της Μάγδα και Σίσσυ, συνεργάστηκαν για να γράψουν τραγούδι. «Πρόκειται για ένα τραγούδι που γράψαμε στα αγγλικά, το Strong Woman και περιγράφει την ιστορία μιας γυναίκας- θύμα βίας, η οποία καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της», αναφέρει η μαθήτρια.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου