ΤΟΠΙΚΑ

Περιμένουν 2,5 χρόνια χωρίς αποζημίωση από τον «Ιανό»

περιμένουν-25-χρόνια-χωρίς-αποζημίωση-α-910760

Σε απόγνωση δεκάδες παραγωγοί από Αλμυρό και Αγχίαλο αναζητούν τους φακέλους τους μεταξύ ΕΛΓΑ και άλλων υπηρεσιών

Σε απόγνωση βρίσκονται περίπου 70 παραγωγοί σε Αλμυρό και Αγχίαλο οι οποίοι, αμέσως, μετά τις καταστροφές του «Ιανού» κατέθεσαν τις «αρχικές δηλώσεις παραγωγών» προς τον ΕΛΓΑ, όπως τότε προέβλεπε το νομικό πλαίσιο, για τις αποζημιώσεις συστημάτων άρδευσης στάγδην, αποθηκευμένων προϊόντων κλπ..

Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ συνέταξαν τις σχετικές πραγματογνωμοσύνες στη συνέχεια, εφόσον οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αποζημιώσεις από τον ΙΑΝΟ και την κρατική αρωγή συμπεριελάμβαναν την αποζημίωση εγγείων και αποθηκευμένων προϊόντων στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του ΕΛΓΑ την εποχή εκείνη παρέδωσαν τους 70 φακέλους των παραγωγών στην αρμόδια επιτροπή συλλογής στοιχείων, με άτυπη διαδικασία χωρίς να λάβουν κάποιο παραστατικό παράδοσης των αιτήσεων. Εκτοτε η τύχη των φακέλων αγνοείται, με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικό.

Με δεδομένο ότι δεκάδες αγρότες στη συγκεκριμένη περιοχή Αλμυρού και Αγχιάλου περιμένουν 2,5 χρόνια για τις ζημιές που έχουν υποστεί, είναι επιβεβλημένο οι αρμόδιες υπηρεσίες να ανακινήσουν το θέμα και να αποστείλουν ολοκληρωμένους τους φακέλους στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία αποζημιώσεων των θιγόμενων παραγωγών, που διαπίστωσαν ότι δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις από τον «Ιανό», ενώ οι ίδιοι που υπέστησαν ζημιές μεγάλης έκτασης έμειναν κυριολεκτικά εκτός νυμφώνος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι έστω και τώρα μπορεί να γίνει εκ νέου η διαδικασία, διότι ο ΕΛΓΑ μπορεί να παρέδωσε ανεπίσημα τους συγκεκριμένους φακέλους στην αρμόδια επιτροπή συλλογής των στοιχείων, πλην όμως, όπως διαβεβαίωσαν τα στελέχη του Οργανισμού οι φάκελοι υπάρχουν σε αντίγραφα στην υπηρεσία τους και μάλιστα συνοδεύονται και από ανάλογες πραγματογνωμοσύνες.

Αρκεί η αρμόδια επιτροπή συγκέντρωσης δικαιολογητικών από τον «Ιανό» με ένα έγγραφό της να ζητήσει από τον ΕΛΓΑ υπηρεσιακώς να αποσταλούν οι συγκεκριμένοι φάκελοι.

Αναφορικά με το ζήτημα των προθεσμιών αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες και τα αρμόδια υπουργεία, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να μείνουν χωρίς αποζημίωσης δεκάδες παραγωγοί, αφού εκτός των άλλων το συνολικό κεφάλαιο αποζημίωσης τους είναι μία μικρή υποδιαίρεση των όσων δόθηκαν για τον ΙΑΝΟ μέχρι σήμερα, την ώρα που οι ίδιοι δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ.

Να σημειωθεί, ότι τα στοιχεία των περισσοτέρων παραγωγών που δεν αποζημιώθηκαν παραμένουν στη διάθεση της εφημερίδας για τη συνέχιση της έρευνας, μέχρι να αποζημιωθούν και οι συγκεκριμένοι παραγωγοί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Τέας που ρωτήθηκε σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επιφυλάχτηκε να εξετάσει το ζήτημα, από αύριο Δευτέρα και να έχει ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, καθώς επίσης και τον ΕΛΓΑ, ώστε να έχει μία συνολική εικόνα για το πρόβλημα που έχει ανακύψει και πως θα δρομολογηθεί η αντιμετώπισή του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου