ΤΟΠΙΚΑ

Πρεμιέρα με τιμή – «φωτιά» για το πετρέλαιο θέρμανσης

πρεμιέρα-με-τιμή-φωτιά-για-το-πετρέ-875147

Πρεμιέρα διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με τιμή «φωτιά» για τους καταναλωτές από το ερχόμενο Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Η τιμή του αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5 ευρώ το λίτρο, παρά την κρατική επιδότηση, ενώ αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο το επόμενο χρονικό διάστημα. «Οσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, να προμηθευτούν τώρα πετρέλαιο θέρμανσης. Οι διεθνείς συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές και το επόμενο χρονικό διάστημα η τιμή του αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω» συμβουλεύει η πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας, Βάσω Κοντοχρήστου.

Ηδη στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Μαγνησίας, που διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης, η κίνηση είναι αυξημένη. Καταναλωτές σπεύδουν να ενημερωθούν και να κάνουν προπαραγγελίες, για να γεμίσουν τι δεξαμενές και να μπορέσουν να ζεσταθούν την περίοδο του χειμώνα.

Πάντως, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στην αγορά, θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με την κ. Κοντοχρήστου, πέρυσι τον Οκτώβριο η αυλαία της διάθεσης πετρελαίου άνοιξε με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,25 ευρώ ανά λίτρο, ενώ φέτος, παρά την κρατική επιδότηση του 0,25 ευρώ ανά λίτρο, η τιμή του αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,50 ευρώ ανά λίτρο. «Παρατηρούμε ένα ράλι ανόδου στις τιμές το τελευταίο δεκαήμερο, το οποίο μας ανησυχεί. Η αύξηση της τιμής οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνεται η παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε περαιτέρω αύξηση των τιμών και γι’ αυτό τον λόγο προτρέπουμε τους καταναλωτές που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, να προμηθευτούν εξαρχής μεγάλη ποσότητα πετρελαίου», σημειώνει η πρόεδρος των βενζινοπωλών.

Πάντως το προϊόν θα είναι οικονομικότερο για όσα νοικοκυριά δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης που δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως για αυτήν την κατηγορία των καταναλωτών οι τιμές υποχωρούν στα 1,15 με 1,20 ευρώ/λίτρο. Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επίδομα θέρμανσης για φέτος έχει αυξηθεί στα 350 ευρώ, ενώ διπλασιάζεται για όσους εγκαταλείψουν άλλο καύσιμο και χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά το πετρέλαιο.

Κούρσα ανόδου τιμών στα καύσιμα

Η κούρσα ανόδου δεν αφορά μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με την κ. Κοντοχρήστου, αυξήσεις καταγράφονται στην τιμή τόσο της απλής αμόλυβδης, όσο και του πετρελαίου κίνησης.

«Σήμερα (σ.σ. χθες), η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα δύο ευρώ το λίτρο, ενώ για πρώτη φορά το πετρέλαιο κίνησης είναι πιο ακριβό από τη βενζίνη, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 2,05 ευρώ το λίτρο. Αυτό σημαίνει περαιτέρω αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες και τα αγαθά και νέα άνοδο στον πληθωρισμό», σημειώνει η κ. Κοντοχρήστου.

Η ανιούσα πορεία των καυσίμων επιβεβαιώνεται και από το δελτίο πιστοποίησης τιμών του τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μαγνησίας, που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες που έγιναν, η απλή αμόλυβδη στις 29 Σεπτεμβρίου κόστιζε κατά μέσο όρο 2,004 ευρώ το λίτρο, στις 5 Οκτωβρίου ανέβηκε στα 2,014 ευρώ το λίτρο και προχθές Κυριακή πωλούνταν προς 2,036 ευρώ το λίτρο. Η ενισχυμένη αμόλυβδη έχει φθάσει στα 2,249 ευρώ το λίτρο και το υγραέριο κίνησης στα 0,984 ευρώ. Το πετρέλαιο κίνησης από το 1,841 ευρώ το λίτρο στις 29 Σεπτεμβρίου, πλέον διατίθεται προς 2,021 ευρώ το λίτρο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου