ΤΟΠΙΚΑ

Πρόταση παραπομπής για απάτη σε βάρος Βολιώτη Μητροπολίτη

πρόταση-παραπομπής-για-απάτη-σε-βάρος-875237

Τον δρόμο για το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας δείχνει η εισαγγελική πρόταση – κόλαφος του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Παρασκευαίδη για τις ημέρες και τα έργα του Μητροπολίτη Ελενουπόλεως Ιωακείμ, από τον Βόλο.

Στην πολυσέλιδη πρόταση προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, που θα έχει τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή όχι στο ακροατήριο του Βολιώτη Μητροπολίτη, καταγράφονται λεπτομέρειες της καταγγελλόμενης απάτης – ξεπουλήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας της Μητρόπολης Ζάμπιας, που φέρεται να στήθηκε από τον κατηγορούμενο, με αποτέλεσμα εκείνος να γίνει πλουσιότερος κατά 880.000 δολάρια

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπαμ στο ρεπορτάζ», ο «ακοίμητος φρουρός» του Πανάγιου Τάφου φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και της Μητρόπολης Ζάμπιας, στην οποία ήταν επικεφαλής.

Ο διάδοχός του στη Μητρόπολη Ζάμπιας, Ιωάννης (κατά κόσμο Ιωάννης Τσαφταρίδης) με μηνυτήρια αναφορά-φωτιά που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία βασίζεται στα αποτελέσματα οικονομικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε, αναφέρεται σε σκανδαλώδεις πωλήσεις δύο ακινήτων-φιλέτων της Μητρόπολης έναντι 880.000 δολαρίων, τα οποία φέρεται να κατέληξαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του κ. Ιωακείμ!

Μετά την υποβολή της μήνυσης και την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, ασκήθηκαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα με την υπόθεση να βρίσκεται (από τον Μάρτιο του 2019) στα χέρια του 14ου ανακριτή Αθηνών.

Η αποκάλυψη της καταγγελλόμενης απάτης

Στις 22 Φεβρουαρίου 2016 ο κ. Ιωάννης, ο ζακυνθινής καταγωγής Μητροπολίτης, ο «παπά-Γιάννης» αναλαμβάνει επικεφαλής στη Μητρόπολη Ζάμπιας αντικαθιστώντας τον κ. Ιωακείμ. Με την ανάληψη των καθηκόντων του πληροφορείται από τις ελληνικές αρχές της αφρικανικής χώρας, από εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας, αλλά και από εφημέριους, καταγγελίες που αφορούν σε μεταβιβάσεις σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Μητρόπολης.

«Συγκεκριμένα, μου ανέφεραν ότι πωλήθηκαν δύο ακίνητα, από τα οποία το πρώτο βρίσκεται στη Λουσάκα Ζάμπιας και είναι αστικό ακίνητο τεσσάρων στρεμμάτων έναντι τιμήματος 330.000 δολαρίων και το δεύτερο στην επαρχία Καφούε της Ζάμπιας, το οποίο είναι φάρμα έκτασης 335,5 εκταρίων, έναντι τιμήματος 550.000 δολαρίων, δίχως, όπως εν συνεχεία διαπίστωσα, το οικονομικό αντάλλαγμα, συνολικά 880.000 δολάρια, να έχει κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μητρόπολης», αναφέρεται στο δικόγραφο της μηνυτήριας αναφοράς του.

Τα συγκεκριμένα ακίνητα είχαν περιέλθει στη Μητρόπολη μέσω δωρεών, με το πρώτο να καταχωρείται στο Κτηματολόγιο τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ το δεύτερο τον Ιούλιο του 2014. Μάλιστα, σύμφωνα με το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ζάμπιας τα ακίνητα μεταβιβάζονται από το κράτος για 99 χρόνια, ενώ βάσει του καταστατικού της Μητρόπολης, οι όποιες μεταβιβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο από το Συμβούλιο των Διαχειριστών και μόνο μετά από έγγραφη άδεια του Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι διαχειριστές φέρονται να ενημερώθηκαν για τις μεταβιβάσεις με μεγάλη καθυστέρηση…

Αναφέρει χαρακτηριστικά η μηνυτήρια αναφορά: «… Στις 3 Ιουλίου 2014 ο τέως Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι και νυν Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Ιωακείμ μεταβίβασε εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος των διαχειριστών (χωρίς τούτο να συμβαίνει) την ανήκουσα στη Μητρόπολη ιδιοκτησία που βρίσκεται στη Λουσάκα Ζάμπιας προς τους Θεόδουλο Κωνσταντίνο και Μαρούλλα Ιωάννα Κωνσταντίνου, έναντι αληθούς τιμήματος 330.000 δολαρίων (συμβολαιογραφικά δε είχε αναγράψει μικρότερο τίμημα και συγκεκριμένα ποσό που αντιστοιχεί σε 75.000 δολάρια).

Το παραπάνω ποσό των 330.000 δολαρίων ουδέποτε κατατέθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μητρόπολης. Περαιτέρω στις 29 Ιουνίου 2015 μεταβίβασε ως εκπρόσωπος των διαχειριστών (επίσης δίχως τούτο να είναι πραγματικό γεγονός) την ανήκουσα στη Μητρόπολη ιδιοκτησία-φάρμα έκτασης 333,5 εκταρίων που βρίσκεται στην επαρχία Καφούε της Ζάμπια, προς την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία Ντινγκλς Καφούε Ποταμός Λοτζ Λίμιτεντ, έναντι τιμήματος 550.000 δολαρίων το οποίο ουδέποτε επίσης κατατέθηκε στους λογαριασμούς της Μητρόπολης».

Η έρευνα

Μετά τον εντοπισμό της φερόμενης ως απάτης ο κ. Ιωάννης ενημέρωσε τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο, προκειμένου να προχωρήσει σε φοροτεχνικό και νομικό έλεγχο.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγόριο, ο οποίος συνέταξε το σχετικό πόρισμα, στο οποίο συμπεραίνει ότι:

  • Το αντίτιμο για το ακίνητο της Μητροπόλεως στη Λουσάκα (330.000 δολάρια) παρακρατήθηκε παρανόμως από τον νυν μητροπολίτη Ιεροσολύμων.
  • Το δεύτερο ακίνητο το οποίο πωλήθηκε έναντι 550.000 δολαρίων ο κ. Ιωακείμ υποστήριξε ότι άνηκε στον ίδιο.

Η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας αποφάσισε να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά, αλλά και στα δικαστήρια της αφρικανικής χώρας τα οποία μάλιστα «πάγωσαν» τις μεταβιβάσεις.

Τι απαντά ο Βολιώτης Μητροπολίτης

«Αθώος του αίματος» δηλώνει πάντως ο Μητροπολίτης Ελενουπόλεως και «φρουρός του Πανάγιου Τάφου» Ιωακείμ.

Οπως είπε, το πρώτο ακίνητο άνηκε όντως στη Μητρόπολη Ζάμπιας και με το αντίτιμο το οποίο εισέπραξε από την πώλησή του «εξόφλησα χρέη της Μητρόπολης τα οποία όλα αυτά τα χρόνια είχαν συσσωρευτεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, «πλήρωσα μισθούς κληρικών και λοιπά έξοδα, τα οποία υπήρχαν. Ξέρετε εγώ όταν ανέλαβα επικεφαλής της Μητρόπολης δεν βρήκα ούτε καρέκλα. Όλη αυτή η περιουσία έγινε επί των ημερών μου…».

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο ακίνητο φιλέτο που πωλήθηκε έναντι 550.000 δολαρίων υποστήριξε ότι πρόκειται για δικό του ακίνητο. «Οι ιδιοκτήτες υπάρχουν στη Ζάμπια και το μεταβίβασαν σε εμένα προσωπικά. Μάλιστα, δέχτηκα να επιστρέψω(!) στα ταμεία της Μητρόπολης το ποσό που έλαβα από την πώληση της προσωπικής μου περιουσίας», ανέφερε.

Ερωτώμενος για τους λόγους που η Μητρόπολη αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον του επεσήμανε ότι «ενδεχομένως ο νέος Μητροπολίτης έπεσε θύμα ορισμένων προσώπων που τον έχουν παραπλανήσει. Ο κ. Ιωάννης αποτελεί προσωπική μου επιλογή», κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου