ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινούν οι «Ημέρες Πνευμονολογίας»

ξεκινούν-οι-ημέρες-πνευμονολογίας-873857

Ξεκινά αύριο στον Βόλο το Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ημέρες Πνευμονολογίας».

Οι εργασίες του συνεδρίου, που θα διαρκούν έως και την ερχόμενη Κυριακή 16 Οκτωβρίου, θα φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου.

Οι συνεδρίες θα ξεκινήσουν στις 9:30 το πρωί αύριο Πέμπτη, ωστόσο η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου θα γίνει στις 9 το βράδυ, οπότε ο Βολιώτης πνευμονολόγος Βάιος Κυρίτσης θα μιλήσει με θέμα «40 χρόνια πνευμονολογίας στον Βόλο».

Οι «Ημέρες Πνευμονολογίας», σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κων. Γουργουλιάνη, διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1999 και από τότε γίνονται κάθε χρόνο χωρίς διακοπή, ακόμη και τα τελευταία χρόνια της πανδημίας.

«Για 24η χρονιά θα συναντηθούμε στον Βόλο με λιγότερα θέματα για την πανδημία και πολύ περισσότερη πνευμονολογία. Συνεχίζεται η νοσηλευτική ημερίδα και για πρώτη φορά οι φοιτητές ιατρικής θα οργανώσουν τη δική τους συζήτηση για επίκαιρα ζητήματα των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος. Με πρωτοβουλία των εξαιρετικών ειδικευομένων της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνεται «διαγωνισμός» γνώσεων με την εθελοντική συμμετοχή ομάδων ειδικών πνευμονολόγων, ειδικευόμενων και φοιτητών ιατρικής. Θα υπάρχει επίσης βήμα για τους πνευμονολόγους της χώρας που θέλουν να παρουσιάσουν ενδιαφέροντα περιστατικά που αντιμετώπισαν την προηγούμενη χρονιά. Η κλινική μας επέλεξε και φέτος τα πιο σημαντικά και διδακτικά περιστατικά της χρονιάς για να τα συζητήσουμε. Κεντρική θέση έχουν επίσης τα στρογγυλά τραπέζια για τις διάχυτες διάμεσες πνευμονοπάθειες, τις εξελίξεις στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, τις διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο και διαλέξεις για όλα σχεδόν τα κλινικά και ερευνητικά αντικείμενα της πνευμονολογίας. Το συνέδριό μας θα κλείσει με μια ιδιαίτερη, αισιόδοξη ματιά στη μεταπανδημική περίοδο με την παρουσίαση κειμένων και έργων ζωγραφικής, με θέμα «Κοιτάζοντας το μέλλον με τα μάτια ενός παιδιού».

Η πρόσφατη πανδημία έδειξε με επείγοντα τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης της Πνευμονολογίας. Χρειάζονται περισσότεροι πνευμονολόγοι σε όλες τις δομές της δημόσιας και ιδιωτικής ιατρικής, αρχίζοντας από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέχρι την ίδρυση των πνευμονολογικών κλινικών σε κάθε νοσοκομείο», αναφέρει στον χαιρετισμό – μήνυμά του ενόψει του συνεδρίου ο κ. Γουργουλιάνης.

Ηδη στο συνέδριο έχουν δηλώσει συμμετοχή περί τους 400 συνέδρους από όλη την Ελλάδα, ενώ ο τελικός αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να αγγίζει τους 600 συνέδρους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου