ΤΟΠΙΚΑ

Τεράστια καταστροφή στην καστανοπαραγωγή

τεράστια-καταστροφή-στην-καστανοπαρ-873877

Τεράστια καταστροφή, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα έξι εκατ. ευρώ, έχει δεχθεί φέτος η καστανοπαραγωγή στο Πήλιο. Κάστανα χιλιάδων κιλών μένουν πεσμένα και αφυδατωμένα στα κτήματα, με μία καλή παραγωγικά χρονιά να εξελίσσεται σε όλεθρο για τους καστανοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με τον Ανέστη Αλτίνη, καστανοπαραγωγό και αντιδήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου, η φετινή ήταν μία πολύ καλή χρονιά, από πλευράς ποσότητας παραγωγής. Ωστόσο, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν λίγο πριν τη συγκομιδή, στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, οδήγησαν σε καταστροφή.

«Λίγο πριν τη συγκομιδή εκδηλώθηκαν ισχυροί άνεμοι, που έριξαν τα κάστανα από τα δέντρα και στη συνέχεια με τις υψηλές θερμοκρασίες, που ακολούθησαν, τα κάστανα αφυδατώθηκαν και υποβαθμίστηκαν ποιοτικά», αναφέρει ο κ. Αλτίνης.

Εμποροι, με τους οποίους συνεργάζονται οι καστανοπαραγωγοί του Πηλίου, από το Ξουρίχτι έως το Πουρί, επισκέφθηκαν την περιοχή, αλλά δεν αγόρασαν. «Συμφωνίες δεν κλείστηκαν, γιατί η ποιότητα είχε υποβαθμιστεί», εξηγεί ο κ. Αλτίνης.

Παραγωγοί δεν προχώρησαν καν σε συγκομιδή. «Εμπαιναν μέσα σε μεροκάματα, χωρίς να έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα. Κάστανα χιλιάδων κιλών έμειναν πεσμένα στα κτήματα», εξηγεί ο κ. Αλτίνης, μιλώντας για περίπου 4.000 τόνους κατεστραμμένα κάστανα.

«Από τη φετινή παραγωγή έμειναν μόλις 500 τόνοι οι οποίοι όμως δεν μπορούν να πουληθούν, ούτε να διατηρηθούν σε ψυγεία. Το κάστανο δεν μπαίνει στο ψυγείο. Παραγωγοί κλείνουν συμφωνίες με πλανόδιους και μανάβικα, πουλώντας κατά μέσο όρο ένα ευρώ το κιλό, όταν η τιμή του κάστανου είναι πάνω από 1,5 ευρώ το κιλό», προσθέτει.

Ο ίδιος υπολογίζει ότι η ζημιά που υπέστη φέτος η καστανοπαραγωγή ανέρχεται σε περίπου έξι εκατ. ευρώ και τονίζει «την ανάγκη αποζημίωσης των παραγωγών, που πόνταραν στο εισόδημα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της καθημερινότητας τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται», καταλήγει.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου