ΤΟΠΙΚΑ

Απεργιακό ραντεβού στις πλατείες με τέσσερις συγκεντρώσεις

απεργιακό-ραντεβού-στις-πλατείες-με-τ-862181

Οταν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου λάμβαναν την απόφαση για την προκήρυξη πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοεμβρίου ενάντια στην ακρίβεια και την εξαθλίωση ο στόχος ήταν ένας: Να σταλεί το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι μετά από 12 χρόνια μνημονίων, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, με την ακρίβεια να «τσακίζει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς πρέπει να ληφθούν μέτρα στήιξης των μισθωτών.

Με αυτή τη βασική διεκδίκηση σήμερα στον Βόλο οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και αξιοπρεπή διαβίωση. Η μαζική συμμετοχή παραμένει ζητούμενο, καθώς η πολυδιάσπαση δυνάμεων και οι τέσσερις ξεχωριστές συγκεντρώσεις (ρεπορτάζ για την κινητοποίηση των επαγγελματιών σε άλλη σελίδα), παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι κοινά, δεν προεξοφλούν τη μαζικότητα.

Το απεργιακό κάλεσμα, πάντως, απευθύνεται προς όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες.

Οι εργαζόμενοι επιδιώκουν να στείλουν ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούν άλλα ημίμετρα, απαιτώντας εδώ και τώρα αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, που εξανεμίζει το εισόδημα.

Εργατικό Κέντρο Βόλου και ΑΔΕΔΥ έχουν δώσει ραντεβού στις 10.00 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. «Οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια, που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, που επικρατούν, ενάντια στα βάρη, που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια» τονίζει στο κάλεσμά του το ΕΚΒ. «Στη χώρα μας οι εργαζόμενοι ζουν πλέον σε μια μόνιμη κρίση, αφού 12 χρόνια τώρα αυτοί πληρώνουν το «μάρμαρο», ενώ η οικονομική ολιγαρχία του τόπου αυξάνει τον πλούτο και τα κέρδη της» υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ. «Ηρθε, πλέον, η ώρα να βάλουμε τέρμα σε αυτή την πολιτική, που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους» σημειώνει.

Στην απεργία συμμετέχει, υπό την ομπρέλα της ΑΔΕΔΥ, το σύνολο των συνδικάτων του δημοσίου τομέα, όπως η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ στην εκπαίδευση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην αυτοδιοίκηση, η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ στον χώρο της υγείας.

Υπό την ομπρέλα του ΕΚΒ και της ΓΣΕΕ απεργούν οι βιομηχανικοί εργάτες, τα κλαδικά σωματεία, όπως εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, στις πρώην ΔΕΚΟ, δηλαδή, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία, καθώς στην απεργία συμμετέχουν ΠΝΟ, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ).

Η διοίκηση του σωματείου συνταξιούχων ΑΓΕΤ στον Βόλο καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.

Συγκέντρωση από ΠΑΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία

Με κεντρικό σύνθημα «να μην πληρώσει ξανά ο λαός» το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 στην πλατεία Πανεπιστημίου.

«Δεν ανεχόμαστε να ζούμε σε αυτήν την κατάσταση. Δεν αποδεχόμαστε τα ψίχουλα που μας πετάνε με τα διάφορα voucher, pass και τα κουπόνια του μισού ντεπόζιτου βενζίνης. Δεν ανεχόμαστε να έχουν καταργηθεί οι ώρες της ημέρας και οι μέρες της εβδομάδας από την δουλειά ήλιο με ήλιο, ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Δεν είναι κανονικότητα κάθε βδομάδα να μετράμε νεκρούς και σακατεμένους από την εντατικοποίηση. Ούτε είναι κανονικότητα τον 21ο αιώνα να δουλεύουμε με ψίχουλα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις ακόμα και πληρωμή μέρος του μισθού μας με κουπόνια του μάρκετ», αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο των συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας καλεί όλους τους συνταξιούχους να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων και φορέων της πόλης στην πλατεία Πανεπιστημίου.

«Για να ενώσουμε», όπως τονίζει, «τις δυνάμεις και τις φωνές μας μαζί με τους εργαζομένους και με άλλα λαϊκά στρώματα, για να συνεχίσουμε την πάλη για την επιβίωσή μας και για το μέλλον της νέας γενιάς, που είναι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Να περάσουμε σε άλλο στάδιο διεκδίκησης των αιτημάτων μας, να σταματήσουμε τις πονεμένες περιγραφές για τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα, που βιώνουμε στο πετσί μας καθημερινά και να απαντήσουμε στη κυβέρνηση της ΝΔ βροντοφωνάζοντας: «Φτάνει πια!», «Δεν αντέχουμε άλλο».

Στα ΕΛΤΑ οι συλλογικότητες

Τρίτη ανεξάρτητη συγκέντρωση διοργανώνουν στον Βόλο κόμματα της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες στα ΕΛΤΑ Βόλου (Δημητριάδος – Αγ. Νικολάου) στις 10. 30 το πρωί.
Κάλεσμα για τη συγκέντρωση απευθύνει η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου, που τονίζει ότι χρειάζεται ταξική – αγωνιστική ανασυγκρότηση στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα «για να διεκδικηθούν ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις παντού με μείωση του εργάσιμου χρόνου. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τον κοινωνικό μεσαίωνα. Να φωνάξουμε «κάτω τα χέρια» από τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και τα λαϊκά σπίτια, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου