ΤΟΠΙΚΑ

Ανεξέλεγκτο το πρόβλημα με τα αδέσποτα στον Βόλο

ανεξέλεγκτο-το-πρόβλημα-με-τα-αδέσποτ-846200

Μιχάλης Τακόπουλος: «Καθημερινά δεχόμαστε περισσότερες από 50 κλήσεις για αδέσποτα» – Επεσαν πρόστιμα για τσιπάκια

Πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία πάρκων, που θα λειτουργήσουν ως παραρτήματα του Δημοτικού Καταφυγίου Αδεσπότων των Γλαφυρών στις ενότητες του Δήμου Βόλου, θα διεκδικήσει μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η δημοτική αρχή με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων.

«Το πρόβλημα με τα αδέσποτα λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Εχουμε συνεχείς εγκαταλείψεις ζώων στους δρόμους, νέες γέννες ενώ συνεχίζεται η πρακτική της εγκατάλειψης αδέσποτων από άλλες περιοχές στον Βόλο. Πριν από δύο εβδομάδες επαγγελματίας είδε λευκό βαν με πινακίδες από γειτονικό νομό να σταματά πάνω στον περιφερειακό και να εγκαταλείπει οκτώ αδέσποτα. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να καταγράψει τον ακριβή αριθμό», ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Βόλου για θέματα αδεσπότων, Μιχάλης Τακόπουλος, περιγράφοντας τον τρόπο διόγκωσης του προβλήματος στον δήμο.

«Καθημερινά δεχόμαστε περισσότερες από 50 κλήσεις δημοτών για νέες γενιές αδέσποτων, για εγκαταλείψεις, κλήσεις διαμαρτυρίας για επιθετικά σκυλιά», αναφέρει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Τακόπουλο το επόμενο διάστημα ξεκινά η επέκταση του δημοτικού καταφυγίου ακόμη όμως και με τις επιπλέον θέσεις δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό μέσα στον μήνα, ο κ. Τακόπουλος θα δρομολογήσει συνάντηση της δημοτικής αρχής με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με στόχο την προσέλκυση πιλοτικού προγράμματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων.

«Θα ζητήσουμε να δημιουργήσουμε πάρκα σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου στις δημοτικές ενότητες, όπου θα φιλοξενούνται προσωρινά ζώα που χρειάζονται θεραπεία ή είναι πολύ γέρικα και δεν μπορούν να διαβιώσουν μόνα τους στους δρόμους, κουτάβια μέχρι να στειρωθούν», εξηγεί ο κ. Τακόπουλος. Όπως σημείωσε τα πάρκα θα λειτουργούν σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις. «Με ένα δημοτικό καταφύγιο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Πρόστιμα 300 ευρώ για τσιπ

Παράλληλα με την παραπάνω πρωτοβουλία έχουν ξεκινήσει και στοχευμένοι έλεγχοι σε δεσποζόμενα ζώα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τσιπαριστεί, καθώς πολλές φορές είναι αυτά που εγκαταλείπονται στους δρόμους από τα αφεντικά τους.

Σε δέκα ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ που όπως εξηγεί ο κ. Τακόπουλος διατίθενται για την αγορά τροφής για τα αδέσποτα.

Μάλιστα από την ερχόμενη εβδομάδα οι έλεγχοι θα γίνουν πιο εντατικοί με στόχο την αποτροπή δημιουργίας νέων γενιών αδεσπότων στους δρόμους από πρώην δεσποζόμενα ζώα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου