ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αξια καπετάνισσα από τη Σκόπελο

αξια-καπετάνισσα-από-τη-σκόπελο-843444

Η Κυριακή Προβιά κουμαντάρει γερά το τιμόνι και σταδιοδρομεί ήδη στη θάλασσα

Δρόμους επαγγελματικής καταξίωσης άνοιξε για την Κυριακή Προβιά η αγάπη της για τη θάλασσα, με την 23χρονη Σκοπελίτισσα να αποδεικνύεται άξια καπετάνισσα. Με θητεία στην ακτοπλοΐα, παρά το νεαρό της ηλικίας της, βρέθηκε στο τιμόνι του θαλάσσιου ταξί sea cab, που εξυπηρετεί τις μετακινήσεις κατοίκων και επισκεπτών των Βορείων Σποράδων, καλύπτοντας παράλληλα το Μαντούδι.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Απόφαση ζωής η ενασχόληση με τη θάλασσα, σε θέσεις ευθύνης, με απόλυτη αφοσίωση, δύναμη ψυχής και συγκροτημένη σκέψη. «Πέρυσι τελείωσα τη Σχολή, όπου μπήκα με πανελλαδικές, έχοντας πάρει από τη δευτέρα λυκείου την απόφαση να ακολουθήσω αυτό τον κλάδο» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Απόφοιτη της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, έλαβε το «βάπτισμα» στο «Express Skiathos» ως δόκιμος πλοίαρχος σε ηλικία 18 ετών και μετά από εξάμηνη εκπαίδευση, συνέχισε στον Πειραιά, στο πλοίο «Νήσος Σάμος». Περιγράφοντας την εμπειρία που βίωσε πάνω στο καράβι, την χαρακτήρισε «μοναδική, πολύ ωραία και πρωτόγνωρη και εννοείται ότι έμαθα πολλά». Με την δυναμική της παρουσία και την επιμονή της, κατέρριψε τον μύθο περί ανδρικών επαγγελμάτων, ανοίγοντας δρόμους και σε άλλες κοπέλες, να δραστηριοποιηθούν στην θάλασσα, ακολουθώντας ανάλογη διαδρομή.

Στη διάρκεια της θερινής περιόδου, η Σκοπελίτισσα καπετάνισσα βρέθηκε στο τιμόνι του sea cab, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι των νησιών και τουρίστες, σε καθημερινή βάση. «Πηγαίνουμε συνήθως από Σκιάθο και συνδεόμαστε με Σκόπελο από το αεροδρόμιο, πηγαίνουμε στην Αλόννησο, εξυπηρετούσαμε και το Μαντούδι, κάνοντας διαδρομές στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων συν το Μαντούδι και τον Κατηγιώργη που συνδέεται με τον Βόλο», είπε.

Δυσκολίες πάντα υπάρχουν και όπως υπογράμμισε «κατ’ αρχάς έχω όλη την ευθύνη και τις αποφάσεις. Εχουμε να κάνουμε με κόσμο, οπότε υπάρχει μεγάλη ευθύνη να πάνε όλα καλά. Κατά τα άλλα, όταν ξέρεις τη δουλειά σου και είσαι τυπικός, δεν υπάρχει κάποιος φόβος».

Αντεπεξήλθε παλικαρίσια στις ανάγκες της θερινής περιόδου και όπως όλα δείχνουν η συγκεκριμένη συνεργασία θα συνεχιστεί και την ερχόμενη σεζόν.

Όνειρό της είναι να συνεχίσει την ίδια πορεία σε θαλασσινούς δρόμους, αψηφώντας τα Μποφόρ και τα στερεότυπα του παρελθόντος. Η νεαρή ανθυποπλοίαρχος έχει το βλέμμα στραμμένο στη θάλασσα κι όπως επεσήμανε «και εδώ να συνεχίσω και να μην ανέβω βαθμό, μου αρκεί. Εγώ το ξεκίνησα για αρχή και μετά ακολούθησαν και άλλες κοπέλες. Πρέπει να βγούμε από αυτά τα στερεότυπα, οπότε χαίρομαι που έδωσα ένα παράδειγμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου