ΤΟΠΙΚΑ

Πλήγμα για την αγορά του Βόλου η ανασφάλεια

πλήγμα-για-την-αγορά-του-βόλου-η-ανασφά-843449

Εμποροι του Βόλου καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την αγωνία τους για τα προβλήματα, που ζητούν επειγόντως λύση

Με βήμα σημειωτόν η κίνηση στην αγορά του Βόλου, με την πανδημία να επηρεάζει την ψυχολογία των καταναλωτών, εντείνοντας το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Ενόψει χειμώνα, με τον κορονοϊό να καλπάζει, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τη φωνή αγωνίας του εμπορικού κόσμου της περιοχής και το κοινό αίτημα να πάρει μπροστά το εμπόριο, που υπολειτουργεί, με προφανείς συνέπειες στους τζίρους των καταστημάτων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πίστωση χρόνου στις υποχρεώσεις των εμπόρων το ζητούμενο για να πάρει μπροστά η αγορά, σύμφωνα με την άποψη του Χρήσου Γκάγκα, ιδιοκτήτη κοσμηματοπωλείου, ο οποίος υποστηρίζει ότι «έχουμε αφεθεί στο έλεος της μοίρας μας από τότε που ανοίξαμε μετά την καραντίνα και εγώ και οι συνάδελφοί μου». Καταθέτοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις θέσεις του, επισήμανε ότι: «Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να βρεθεί τρόπος να μεταφερθούν όσο γίνεται πίσω οι οφειλές και να υπάρχει χρηματοδότηση, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους οι έμποροι. Ενόψει χειμώνα τα βλέπω πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί είμαστε μόνοι μας απέναντι σε όλα και πρέπει να παλέψουμε αυτά που έρχονται». Βασικός παράγοντας η ανασφάλεια του κόσμου, με τον κ. Γκάγκα να επισημαίνει ότι «για να κινηθεί ο κόσμος ελεύθερα, όσο μπορεί στις συνήθειες που είχε προ της πανδημίας του κορονοϊού, προφανώς πρέπει να βρεθούν κάποια φάρμακα, ένα εμβόλιο. Για όλα αυτά περιμένουμε».

Ρευστότητα για τις επιχειρήσεις και καλή ψυχολογία για τους καταναλωτές οι δύο πυλώνες του εμπορίου, σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσε η Μάγδα Μαντούδη, ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων. «Το ουσιαστικότερο πρόβλημα είναι η ρευστότητα, που αφορά πρώτα στον κόσμο, διότι ο κόσμος είναι αυτός που θα φτάσει και στον δικό μου χώρο, αλλά και σε όλη την αγορά και θα μπορέσει κατά συνέπεια η ρευστότητα αυτή να περάσει και σε μας. Ο κλάδος ο δικός μας έχει φτάσει σε ένα σημείο που για να μπορέσουμε να εμπορευτούμε και από τη χονδρική και από τους προμηθευτές μας, πρέπει να υπάρχει ρευστότητα και μάλιστα ρεαλιστική», υπογράμμισε. Με το βλέμμα στραμμένο στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ευχήθηκε «να γίνει πραγματικότητα για όλους μας και για τους πελάτες μας, που χρόνια μας στηρίζουν, για να μπορέσουμε να πάμε τη δουλειά μας μια μέρα παρακάτω».

Στο κλίμα αβεβαιότητας και τον «φόβο του κόσμου να καταναλώσει», επικεντρώθηκε ο Μάκης Χατζηβασίλογλου, ιδιοκτήτης καταστήματος εσωρούχων, επισημαίνοντας ότι «όλα από κει ξεκινούν». Αναπτύσσοντας τις θέσεις του, υπογράμμισε ότι δεν έχει εκλείψει ο φόβος για ενδεχόμενη νέα καραντίνα, ενώ οι επαγγελματίες «προσπαθούν να ετοιμαστούν, αλλά φοβούνται να εξοπλίσουν τα καταστήματά τους. Δεν έχουν όλοι επάρκεια προϊόντων, δεν υπάρχει ρευστότητα πια, οπότε πάνε όλα πίσω. Δυστυχώς πολλά κλείνουν, δεν θα φτάσουν καν στις γιορτές». Το κλίμα αβεβαιότητας επηρεάζει καταναλωτές και διερχόμενους στην αγορά, με τον κ. Χατζηβασίλογλου να τονίζει ότι «κάποιοι βγαίνουν μόνο για βόλτα στην αγορά, αλλά βλέποντας αυτό το κλίμα αποθαρρύνονται. Αν δεν βλέπει χαμογελαστό και τον μαγαζάτορα στο κατάστημα, αποθαρρύνεται και ο πελάτης».

Για να πάει μπροστά η αγορά «πρέπει να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου, να βοηθούν οι έμποροι από το κράτος είτε μειώνοντας τα έξοδα είτε συμβάλλοντας στα έξοδα των επιχειρήσεων, για να μπορέσουμε να αρχίσουμε να βλέπουμε μια λύση στον ορίζοντα. Να υπάρχει μια ενημέρωση για το πόσο θα διαρκέσει η πανδημία» ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Σοφιάδης, έμπορος ειδών πλεκτικής, ραπτικής και κεντήματος. Με τις οικονομικές υποχρεώσεις να βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή, επισήμανε ότι «πρέπει να υπάρχει γενναία στήριξη από το κράτος, για να βοηθηθούν οι επαγγελματίες. Ειδικά τα ενοίκια, δεν παύουν να είναι βραχνάς για πάρα πολλά μαγαζιά και ειδικά στο κέντρο που είναι αυξημένα. Αυτά είναι τα βασικά και η ψυχολογία του κόσμου, που πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει, να είμαστε προστατευμένοι σαφώς, αλλά χωρίς υπερβολές και χωρίς να διογκώνουμε τα πράγματα», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου