ΤΟΠΙΚΑ

Νηπιαγωγεία – «κλουβιά» σε Βόλο και Νέα Ιωνία

νηπιαγωγεία-κλουβιά-σε-βόλο-και-νέ-843456

Το θέμα έθεσε σε τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Παιδείας ο διευθυντής Γιώργος Πολύζος

Το οξύυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης, ιδίως στην προσχολική εκπαίδευση, σε Βόλο και Ν. Ιωνία φέρνει στο προσκήνιο η πανδημία του νέου κορονοϊού. Την ίδια ώρα που τα μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19 προβλέπουν μεταξύ άλλων αερισμό αιθουσών, αποστάσεις μεταξύ των μαθητών αλλά και δημιουργία αίθουσας για την απομόνωση πιθανού κρούσματος, σε δύο τουλάχιστον νηπιαγωγεία στο πολεοδομικό συγκρότημα λιλιπούτειοι μαθητές καλούνται να κάνουν μάθημα εν μέσω πανδημίας σε πρώην καταστήματα – «κλουβιά».

Τον προβληματισμό για την ύπαρξη νηπιαγωγείων στα οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής για την προστασία των μαθητών, μετέφερε σε τηλεδιάσκεψη που έγινε προχθές με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος.

Ο κ. Πολύζος αναφέρθηκε στην περίπτωση του 14ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας και του 21ου Νηπιαγωγείου Βόλου στη συνοικία της Νέας Δημητριάδας που επί σειρά ετών αποτελούν την «αχίλλειον πτέρνα» της προσχολικής εκπαίδευσης.

Σε ένα παλιό κατάστημα πάνω στην οδό Θράκης, χωρίς προαύλιο χώρο και με τον αερισμό των 50 τ.μ. να γίνεται από ένα φεγγίτη, καλούνται να κάνουν τα πρώτα τους σχολικά βήματα, οι μαθητές που φοιτούν στο 14ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας. Ο χώρος είναι ενιαίος και περικλείεται από τζαμαρίες, ενώ μία είναι και η τουαλέτα του νηπιαγωγείου την οποία χρησιμοποιούν από κοινού μικροί μαθητές και νηπιαγωγοί. Τα προβλήματα δε σταματούν στο εσωτερικό του σχολείου. Το νηπιαγωγείο δεν διαθέτει καν αυλή.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο 21ο Νηπιαγωγείο στη Νέα Δημητριάδα που επίσης στεγάζεται σε παλιό κατάστημα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια υποτυπώδης αυλή στην πίσω πλευρά της οικοδομής όπου τα παιδιά μπορούν έστω να παίρνουν λίγο αέρα στα διαλείμματα.

«Κατά την παρουσίαση της εικόνας του κάθε νομού, θέσαμε το κτιριολογικό ζήτημα και ιδίως σε επίπεδο προσχολικής εκπαίδευσης. Ορισμένα νηπιαγωγεία δεν έχουν καν την… πολυτέλεια της δημιουργίας χώρου απομόνωσης για πιθανά κρούσματα και αυτό μας προβληματίζει», δήλωσε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος.

Σημειώνεται ότι το 5ο βιοκλιματικό νηπιαγωγείο Βόλου, ήταν το τελευταίο νέο νηπιαγωγείο που χτίστηκε στο πολεοδομικό συγκρότημα για να καλύψει τις ανάγκες της προσχολικής εκπαίδευσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου