ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για το Καλλιτεχνικό Σχολείο

παρέμβαση-περιφερειακής-διεύθυνσης-824765

Εγγραφο αίτημα της αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού Βόλου, Γεωργίας Τοκαλή Μποντού προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με το οποίο ζητά -κατόπιν προφορικής εντολής του υπουργείου Παιδείας- στοιχεία για τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών στο υπό ίδρυση Καλλιτεχνικό Σχολείο στο Βόλο, προκάλεσε την παρέμβαση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένης Αναστασοπούλου.

Με το έγγραφό της η κ. Μποντού ζητούσε ενημέρωση για τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών στο Καλλιτεχνικό, πόσες μπορούν να καλυφθούν από εκπαιδευτικούς με οργανικές θέσεις ή από εκπαιδευτικούς στη διάθεση και για πόσες και ποιες ειδικότητες θα απαιτηθούν προσλήψεις ωρομισθίων ή αναπληρωτών.

Το αίτημα της κ. Μποντού προκειμένου να συμπληρώσει το φάκελο του δήμου Βόλου για το υπό ίδρυση καλλιτεχνικό σχολείο, πρόταση που κατατέθηκε με ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου και που ήδη αντιμετωπίζεται θετικά από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δεν έχει απαντηθεί από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Κ. Σ. Σαβελίδη.

Αντιθέτως με ανακοίνωσή της, παρεμβαίνει η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου, η οποία υπογραμμίζει ότι η κ. Μποντού δεν νομιμοποιείται να ζητά στοιχεία ή να δίνει εντολές σε διευθύνσεις εκπαίδευσης, ενώ εμμέσως αμφισβητεί και την ίδια τη θετική διάθεση του υπουργείου να εγκρίνει την ίδρυση του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Βόλο:

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου με ημερομηνία 24-06-2016 και με τίτλο «Αναζητούνται εκπαιδευτικοί για το Καλλιτεχνικό Σχολείο Βόλου», δημοσίευμα, που πέραν των υπολοίπων, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον εκπαιδευτικό κόσμο.

Προκειμένου λοιπόν να άρω τις ανησυχίες που ευλόγως έχουν προκληθεί καθώς και να αποκαταστήσω την αλήθεια η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το μεγάλο θύμα, είμαι υποχρεωμένη να προβώ στις παρακάτω διευκρινίσεις:

Αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα: «…Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από την αντιδήμαρχο παιδείας και πολιτισμού Βόλου, Γεωργία Τοκαλή-Μποντού, λίστα εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα που απαιτούνται για την έναρξη του σχολείου αλλά και πόσες και ποιες θέσεις μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον εκπαιδευτικό δυναμικό στη Μαγνησία. Με έγγραφό της η κ. Τοκαλή-Μποντού, απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ωράριο διδασκαλίας στο Καλλιτεχνικό Σχολείο και αναμένει απάντηση….».

Εν προκειμένω είναι αυτονόητο ότι το υπουργείο έχει δικές του υπηρεσίες, συνεπώς δεν τίθεται θέμα εκχώρησης αρμοδιοτήτων στο δήμο Βόλου. Με άλλες λέξεις, αφενός αρμοδιότητες αφορώσες αποκλειστικά στο Υπουργείο Παιδείας, το τελευταίο δεν δύναται να τις παραχωρήσει, αφετέρου η αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού, επίσης δεν δύναται να φέρει την ιδιότητα διοικητικού οργάνου ενταγμένου στο υπουργείο Παιδείας και μάλιστα ιεραρχικά ανώτερου, προκειμένου να νομιμοποιείται να αιτείται και πολύ δε περισσότερο, να δίνει εντολές στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες,

Ενόψει των παραπάνω, παρόμοιες ενέργειες που παραβιάζουν τα ως άνω διαλαμβανόμενα, δεν φέρουν τον χαρακτήρα διοικητικών πράξεων και είναι ανύπαρκτες ή ανυπόστατες από την άποψη του διοικητικού δικαίου.

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να τονίσω ότι τα σχολεία ιδρύονται μετά από συγκεκριμένες διαδικασίες του Υπουργείου Παιδείας κι όχι με δελτία τύπου, πολύ δε περισσότερο, από παντελώς αναρμόδια όργανα τα οποία δεν εντάσσονται στον Οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, επιδιώκουμε πάντοτε την ευδόκιμη συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ωστόσο της αναγνώρισης των διακριτών μας ρόλων αλλά και της διαφορετικής αποστολής του καθενός μας όπως επιτάσσει η αρχή της συνταγματικής νομιμότητας».

«Δεν ξύπνησα ξαφνικά ένα πρωί και ζήτησα στοιχεία εκπαιδευτικών για το υπό ίδρυση καλλιτεχνικό σχολείο. Προφορικώς μου ζητήθηκαν από το Υπουργείο προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες και εγγράφως ζήτησα τα αντίστοιχα στοιχεία από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας. Το οικονομικό -που σχετίζεται με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών- είναι μία σημαντική παράμετρος για την ίδρυση και λειτουργία του σχολείου», σχολίασε χθες η κ. Μποντού.

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Μαγνησίας αναφέρει τα εξής:

«Με βάση την απόφαση του υπουργείου Παιδείας δεν υπάρχει καμία μεταβολή (συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδρύσεις) στις σχολικές μονάδες του Ν. Μαγνησίας για το σχολικό έτος 2016-2017. Παρόλα αυτά σε δημοσίευμα στο τοπικό τύπο διαβάσαμε ότι η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου ζήτησε από τα Δημοτικά Σχολεία δηλώσεις εγγραφής γονέων για το «Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο» και «λίστες εκπαιδευτικών» από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβρη του 2016.

Αλήθεια τι απαντούν σε αυτές τις ενέργειες της Αντιδημαρχίας, που είναι έξω και πέρα από τις αρμοδιότητες της, οι φορείς της εκπαίδευσης και ειδικότερα ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Περιφερειακή Διευθύντρια; Ισχύουν τα παραπάνω;

Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει την ευθύνη για την εκπαιδευτική πολιτική και δεν εκχωρείται δικαίωμα άσκησης αυτής της πολιτικής σε κανέναν Αντιδήμαρχο κλπ. Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερη σοβαρότητα. Χρειάζεται ο κάθε φορέας να αντιμετωπίζει τα ζητήματα της εκπαίδευσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, χωρίς να εμπλέκεται σε ολισθηρές διαδικασίες, υποκαθιστώντας το Υπουργείο Παιδείας και τις υπηρεσίες του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου