ΤΟΠΙΚΑ

Διπλάσιο σχεδόν το έλλειμμα στα δημοτικά ταμεία Βόλου

διπλάσιο-σχεδόν-το-έλλειμμα-στα-δημοτ-832776

Ολοκληρώνεται σήμερα ο έλεγχος ορκωτών λογιστών – Εντολή για πληρωμές αποκλειστικά μέσω τραπέζης

Στο ποσό των 270.000 ευρώ φαίνεται να «εκτοξεύεται» το ταμειακό έλλειμμα στο δήμο Βόλου. Οι αρχικές ενδείξεις αφορούσαν σε έλλειμμα ποσού 150.000 ευρώ περίπου, από τον έλεγχο όμως ορκωτών λογιστών, φαίνεται ότι το τελικό ποσό που λείπει από τα δημοτικά ταμεία θα είναι σχεδόν διπλάσιο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών που εδώ και τέσσερις ημέρες κάνουν φύλλο και φτερό τα ταμεία του δήμου Βόλου, βρίσκεται στην τελική ευθεία και σήμερα αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα στη δημοτική αρχή. Προς το παρόν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει έλλειμμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρεί ο δήμος Βόλου. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο δημοτικό ταμείο, όμως το ποσό που φαίνεται να λείπει είναι σχεδόν το διπλάσιο από το αρχικό που είχε εκτιμηθεί.

Περίπου 40.000 ευρώ είναι το ποσό που δεν μπήκε στα δημοτικά ταμεία από τις εισπράξεις από τις λαϊκές αγορές τον τελευταίο ένα περίπου χρόνου. Ο υπάλληλος του τμήματος εμπορίου που είχε επιφορτιστεί με τις συγκεκριμένες εισπράξεις τις οποίες δεν απέδωσε μετακινήθηκε στο πολυδύναμο τμήμα καθαριότητας Ν. Αγχιάλου. Υπάλληλος του ταμείου, ο οποίος μετακινήθηκε στο τμήμα αποθήκης, φέρεται να πήρε περίπου 110.000 ευρώ για προσωπική του χρήση και προκειμένου να καλύψει ανάγκες του. Σύμφωνα με ισχυρισμούς του ίδιου διευκόλυνε… ταμειακά δύο ή τρεις ακόμη υπαλλήλους.

Ωστόσο από τα ταμεία φαίνεται να λείπουν επιπλέον 120.000 ευρώ, για τα οποία όμως ο υπάλληλος φέρεται να υποστηρίζει ότι πρόκειται για «λογιστικό κενό που υπάρχει στη ροή των χρημάτων στα δημοτικά ταμεία μέσω ΕΣΠΑ». Το παραπάνω σημείο φαίνεται να ερευνούν τις τελευταίες ώρες ορκωτοί λογιστές πριν παραδώσουν το τελικό τους πόρισμα στο δήμο Βόλου.

Ταυτόχρονα με τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών εξελίσσεται και η ένορκη διοικητική εξέταση που διέταξε ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου και η οποία έχει ανατεθεί στη διευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών.

Ηδη μάλιστα δόθηκε εντολή στην οικονομική υπηρεσία όλες οι πληρωμές να γίνονται αποκλειστικά μέσω τραπέζης. Στο ταμείο του δήμου θα υπάρχει ένα απόθεμα της τάξης των 40.000 – 50.000 ευρώ περίπου, όμως η εντολή είναι να σταματήσει η ροή χρημάτων από χέρι σε χέρι.

Ανακοίνωση δήμου

Στο μεταξύ από το γραφείο Τύπου του δήμου Βόλου ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Με αφορμή διάφορα σχόλια και υποδείξεις των όψιμων υπερασπιστών του δημοτικού χρήματος, γνωστών, πάντως, από τη διαχείριση που οι ίδιοι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια και για την οποία, μεταξύ άλλων, κρίθηκαν από τους πολίτες, σημειώνουμε ότι όλες οι ενέργειες που οδήγησαν στην διαπίστωση αρρυθμιών στην οικονομική υπηρεσία (Ταμείο) και αυτές που ακολουθούν (ΕΔΕ, πειθαρχικό, Δικαιοσύνη) για την πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών, αν και όπου υπάρχουν, ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του εκτελούντος χρέη Δημάρχου, Θάνου Θεοδώρου και με τη συνεργασία του αρμόδιου αντιδημάρχου, Δημήτρη Πέγιου. Συνεπώς υποδείξεις, και μάλιστα από τέτοιους γνωστούς «ευαίσθητους» κύκλους δεν δεχόμαστε, όταν μάλιστα είναι δεδομένη και διαπιστωμένη η προσήλωσή μας στη σωστή και με πλήρη διαφάνεια διαχείριση των χρημάτων των συμπολιτών μας. Απλώς υπενθυμίζουμε ότι παραλάβαμε ταμείο έξι εκατομμυρίων ευρώ και σε διάστημα 20, περίπου, μηνών και αφού αποπληρώσαμε δικές τους υποχρεώσεις που σκοπίμως καθυστερούσαν να εκπληρώσουν, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων, έχουμε ταμείο 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Εμείς μιλάμε με τα έργα μας, οι άλλοι ας θρηνούν για τα μεγαλεία που έχασαν…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου