ΤΟΠΙΚΑ

Απέδωσαν τιμή στους εκτελεσθέντες στο Καζανάκι

απέδωσαν-τιμή-στους-εκτελεσθέντες-στ-824173

Πολύτιμη παρακαταθήκη στις σύγχρονες συνθήκες ώστε υπεύθυνα και επίμονα να συνεχιστεί η δράση με ηρωισμό και αυτοθυσία για την ανατροπή του καπιταλισμού και μέσα από το Ριζοσπάστη αφήνει η δράση των είκοσι μελών και στελεχών του ΚΚΕ που ήταν χρεωμένη στην έκδοση και διακίνηση της εφημερίδας Αναγέννηση και εκτελέστηκαν στο Καζανάκι την περίοδο Δεκέμβρης 1947-Σεπτέμβρης 1949.

Τα παραπάνω τόνισε στην ομιλία του ο ομιλητής της κεντρικής επιτροπής και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη», Στέφανος Λουκάς, στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποίησε χθες με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή δεκάδων συγγενών των εκτελεσμένων, εργαζομένων και νεολαίας η Τομεακή Οργάνωση Βόλου του ΚΚΕ και το παράρτημα Βόλου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας.

«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων δράσης του Κόμματος, τιμάμε τα 70χρονα από την ίδρυση του ΔΣΕ, όλους όσους με ηρωισμό και ανιδιοτέλεια αγωνίστηκαν, πολλοί έδωσαν και τη ζωή τους, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι περίοδος που το ΚΚΕ έδωσε βαρύ φόρο αίματος και απίστευτες αντοχές ηρωισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είπε ότι με τη σημερινή εκδήλωση τιμάμε τη μνήμη των 20 εκτελεσμένων συντρόφων μας στο Καζανάκι που ήταν χρεωμένοι στην έκδοση και διακίνηση της εφημερίδας «Αναγέννηση». «Πρόκειται για την εκτέλεση 20 μελών και στελεχών του Κόμματος στις 4 Απρίλη 1949 καταδικασμένων από το έκτακτο στρατοδικείο τον Μάρτη του ίδιου χρόνου στο οποίο δικάστηκαν 61 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους 15 γυναίκες» ανέφερε.

Τα ηρωικά κατορθώματα αυτών των συντρόφων στις πιο αντίξοες συνθήκες, είπε μεταξύ άλλων, «αποτελούν για μας παρακαταθήκη στις σύγχρονες συνθήκες ώστε υπεύθυνα με επιμονή και φροντίδα να πασχίζουμε για την έκδοση τη μελέτη και τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη», Οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Είχε προηγηθεί χαιρετισμός από το μέλος της Τ. Ε. Βόλου του ΚΚΕ Χρυσούλα Τασολάμπρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου