ΤΟΠΙΚΑ

Απεβίωσε ο Συμεών Κόγκαν στο Ροστόφ της Ρωσίας

απεβίωσε-ο-συμεών-κόγκαν-στο-ροστόφ-τη-36031

Εφυγε σε ηλικία 86 ετών ο διακεκριμένος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου

Ιδιαίτερη θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του Συμεών Κόγκαν, του μαέστρου ο οποίος άφησε το στίγμα του στη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Συμφωνική Νέων του Βόλου. Ο διακεκριμένος μαέστρος απεβίωσε πριν από τρεις μέρες σε ηλικία 86 ετών λόγω ανακοπής καρδιάς, το Ροστόφ της Ρωσίας όπου διέμενε, σκορπώντας θλίψη στην οικογένειά του, τους πολυάριθμους φίλους του και τους απανταχού φίλους της μουσικής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου ιδρύθηκε από τον τότε Καλλιτεχνικό Οργανισμό δήμου Βόλου το 1992. Από το Φεβρουάριο του 1995 την καλλιτεχνική διεύθυνση της ορχήστρας ανέλαβε ο διακεκριμένος Ρώσος μαέστρος, με τον οποίο η Ορχήστρα ανέπτυξε εντυπωσιακά το ρεπερτόριό της, τις ερμηνευτικές και τεχνικές δυνατότητες της, πολλαπλασίασε τις εμφανίσεις της και απέσπασε εξαιρετικά θετικές κριτικές από τον πανελλήνιο τύπο.

Ο Συμεών Κόγκαν διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Ροστόφ, με την οποία συμμετείχε το 1990 στο Διεθνή Διαγωνισμό «Τσαϊκόφσκι» της Μόσχας.

Είχε εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα της Ρωσίας, τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης και την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Μόσχας, ενώ είχε προσκληθεί να διευθύνει μεγάλες ορχήστρες του εξωτερικού. Δίδαξε στο Ωδείο του Ροστόφ και τιμήθηκε για την προσφορά του από το ρωσικό κράτος με τον τίτλο του «Καλλιτέχνη του Λαού».

Το 1995 ανέλαβε, όπως προαναφέρθηκε, τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βόλου, με την οποία πραγματοποίησε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ηρώδειο, την Αρχαία Ολυμπία και την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα και το εξωτερικό, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Συμεών Κόγκαν έφυγε από το Βόλο το 2005, αλλά διατηρούσε πάντα επικοινωνία με τους φίλους του, μέχρι το τέλος της ζωής του. Οι φίλοι της μουσικής θυμούνται με συγκίνηση τον μαέστρο στο πόντιουμ της ορχήστρας, την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο Παρκ, λίγο πριν την επιστροφή στη Ρωσία, αλλά και την τιμητική συναυλία που είχε πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, με σολίστ το Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος ερμήνευσε το «Αξιον Εστί».

«Ηταν μουσικός και παιδαγωγός»

«Πολύ φιλικό και συνεργάσιμο» χαρακτηρίζει τον Συμεών Κόγκαν ο τ. δήμαρχος Βόλου Δημήτρης Πιτσιώρης, επί της θητείας του οποίου δημιουργήθηκαν η Συμφωνική και η Συμφωνική Νέων. Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Πιτσιώρης υπογράμμισε ότι «είχε μεταδοτικότητα, ήταν άριστος, βραβευμένος μουσικός και παιδαγωγός, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στη Συμφωνική να αναγνωριστεί στη χώρα μας και να εμφανιστεί στο Ηρώδειο ο και το Μέγαρο κατ’ επανάληψη. Ο Βόλος απέκτησε εκείνη την εποχή όνομα σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχει μια ζωντανή πλέον παράδοση στη μουσική, που είναι καρπός της δουλειάς που έγινε τη δεκαετία εκείνη. Ηταν ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του ως μουσικός και παιδαγωγός. Συναναστρέφονταν μαζί μας, μας καλούσε στο σπίτι του, τρώγαμε τα Ρωσικά φαγητά, μας έδειχνε κασέτες από το έργο του, και θυμάμαι μας είχε δείξει πως είχε διευθύνει το διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι, όπου βραβεύονται οι καλύτεροι εκτελεστές. Ο Κόγκαν έφερε τον πολιτισμό της χώρας του και αγάπησε πάρα πολύ την Ελλάδα. Μας αγαπούσε ως λαό και ως χώρα». Ο τ. δήμαρχος Βόλου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το πολύ σημαντικό παιδαγωγικό έργο του μαέστρου αλλά και τη γενικότερη παρουσία και συνεισφορά του στη μουσική και ευρύτερα πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης.

«Μεταμόρφωσε τη Συμφωνική»

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής και του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Η απόσταση και η αναγκαστική απομάκρυνσή μας αφότου επέστρεψε στη γενέτειρά του, το Ροστόφ, που είναι αδελφοποιημένη πόλη με το Βόλο, δεν μείωσε καθόλου την αγάπη και την εκτίμηση που είχα γι’ αυτόν τον έξοχο μουσικό και άνθρωπο. Μεταμόρφωσε τη Συμφωνική μας ορχήστρα σε ένα επαγγελματικό σύνολο, πρεσβευτή της πόλης σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και έφερε ακόμη πιο κοντά τους Βολιώτες στη μουσική». Πάνω από δέκα χρόνια «η δημιουργία και η φιλία μας κτίστηκαν πάνω σε γερές βάσεις γι’ αυτό και η συγκίνησή μου για την αναχώρησή του είναι μεγάλη. Στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του, άκουγα έναν άνθρωπο γεμάτο ιδέες και αγάπη για τη μουσική. Εφυγε πλήρης ημερών δίνοντας γνώση και θετική ενέργεια στους ανθρώπους και τους νέους μουσικούς και γι’ αυτό ακριβώς αυτές οι σκέψεις είναι που απαλύνουν τη λύπη μου για την απώλειά του» υπογράμμισε ο συνθέτης και καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, επί σειρά ετών συνεργάτης του αξέχαστου μαέστρου.

Η καρδιά του στο Βόλο

Ο αξέχαστος μαέστρος είχε δηλώσει για το Βόλο: «Ηρθα με ένα μόνο σκοπό. Να δώσω όλες μου τις δυνάμεις, όλη την εμπειρία μου, όλη την αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό και την κουλτούρα της πόλης του Βόλου. Ημουν έντεκα χρόνια εδώ, που για μένα είναι η μισή μου ζωή κι όλα είναι μέσα στην καρδιά μου, οι άνθρωποι, η φύση και ο πολιτισμός». Για τον Συμεών Κόγκαν η Συμφωνική ήταν «το στολίδι της πόλης» και οι συναυλίες με την Συμφωνική Νέων «ήταν σαν να πηγαίνω σε γιορτή» όπως είχε πει ο ίδιος με αφορμή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε το 2008, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Βόλος ήταν πάντα στην καρδιά του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου