ΤΟΠΙΚΑ

Η πρώτη αστρονομική κατασκήνωση

η-πρώτη-αστρονομική-κατασκήνωση-815027

Καινοτόμα πρωτοβουλία αποτελεί η πρώτη πανελλήνια αστρονομική κατασκήνωση που θα πραγματοποιηθεί κοντά στο Χάνι της Γραβιάς, στο κτήμα Κλέτσα, από 18 έως 23 Ιουλίου για μαθητές από 13 έως 18 ετών, κατόπιν συνεργασίας της Εταιρείας Αστρονομίας του Βόλου και του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας.

Ενα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προσφοράς αστρονομικής γνώσης μέσα από δημιουργικές καλοκαιρινές δραστηριότητες, είναι η πρώτη αστρονομική κατασκήνωση, που προσελκύει το ενδιαφέρον νέων από όλη την Ελλάδα.

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας, με έδρα την Υπάτη, διαθέτει ένα νεότατο αστεροσκοπείο, ένα καλό πλανητάριο και μια ωραία αμφιθεατρική αίθουσα προβολών, με πλήθος επισκέψεων από σχολεία και ομάδες αστρόφιλων.

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος με έδρα το Βόλο, αντίστοιχα, αναπτύσσει αξιόλογη δραστηριότητα, που περικλείει την έκδοση του περιοδικού «Ουρανός», τη διοργάνωση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής, τη Χειμερινή Σχολή Αστρονομίας, τη Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως, το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας και πολλές ακόμη δραστηριότητες που έχουν ως επίκεντρο την αστρονομία και το διάστημα.

Τα δύο προαναφερθέντα σωματεία ανέλαβαν τη διοργάνωση της πρώτης αστρονομικής κατασκήνωσης για να μυήσουν τους μαθητές, επί ένα εξαήμερο, στον έναστρο ουρανό, το ηλιακό μας σύστημα, τους αστέρες, τους γαλαξίες και το Σύμπαν, τα τηλεσκόπια, την ουράνια σφαίρα, τις νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις, προ παντός δε να κάνουν όμορφες αστροβραδιές και να καθοδηγήσουν τα παιδιά στους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανίου θόλου με την ιστορία και τη μυθολογία τους.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, Κώστας Μαυρομμάτης, ανέφερε ότι «στηρίζουμε την κατασκήνωση από πλευράς διδασκαλίας, διότι θα κάνουμε έξι ώρες μάθημα 11-1 το πρωί, 6-8 το απόγευμα και 10-12 το βράδυ με αστροβραδιά, σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, στην οποία συμμετέχουν δώδεκα μέλη μας».

Η συγκεκριμένη διοργάνωση πραγματοποιείται, τη δεδομένη χρονική στιγμή, σε ένα χώρο που διαθέτει όλες τις αναγκαίες υποδομές, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Μαυρομμάτης «έχουμε τη γνώση και την κατάρτιση ως Εταιρεία Αστρονομίας, έχουμε τους δασκάλους και τους καθηγητές που μπορούν να διδάξουν και να στηρίξουν ένα τέτοιο πρόγραμμα, αλλά απαιτούνται οι ανάλογες υποδομές. Εάν εξασφαλιστούν, τότε θα μπορούσε να φιλοξενηθεί μελλοντικά στην περιοχή μας, η αστρονομική κατασκήνωση».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου