ΤΟΠΙΚΑ

Δραματική αύξηση των συσσιτίων

δραματική-αύξηση-των-συσσιτίων-8129

Ραγδαία άνοδος σημειώνεται στις μερίδες φαγητού που διατίθενται από τα Σπίτια Γαλήνης και το Δος ημίν της Μητροπόλεως Δημητριάδος, καθώς σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση ανέρχονται πλέον σε 2.450. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι ευθέως ανάλογα με τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας και αποτελεί εξαιρετικά ανησυχητική ένδειξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, λίγες μόλις μέρες αφότου ξεκίνησε η λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης μετά την περίοδο των θερινών διακοπών, ο συνολικός αριθμός ήταν 1.717 μερίδες και δύο μήνες μετά, έφτασε τις 1.840, αντίστοιχα. Η διαρκής άνοδος των μερίδων φαγητού που δίνονται σε απόρους από τα 26 Κέντρα Σίτισης που λειτουργούν ανά την Μητροπολιτική Περιφέρεια, εντείνει τον προβληματισμό και την ετοιμότητα της τοπικής Εκκλησίας, καθώς υπάρχει στόχος να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι χώροι παρασκευής των γευμάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι των ενοριακών ναών, διαπιστώνουν ότι προσέρχονται διαρκώς, σε καθημερινή σχεδόν βάση, όλο και περισσότεροι άνεργοι, ζητώντας βοήθεια κι ένα πιάτο φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. «Συνεχώς παίρνω μηνύματα ότι αυξάνονται τα συσσίτια και σε άλλα προσπαθούν να κάνουν πιο αυστηρούς τους κανόνες λειτουργίες τους, για να μην υπάρχει αδικία. Επαληθεύεται νομίζω η αρχική πρόβλεψη, αλλά υπάρχει συντονισμός και μεγάλη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε έκτακτη κατάσταση» υπογραμμίζει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα πολλών συμπολιτών και η δραματική μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, στρέφουν διαρκώς, όλο και περισσότερα βλέμματα προς την κατεύθυνση της Εκκλησίας. Όπως αναφέρει παράλληλα ο κ. Ιγνάτιος «και στα σχολεία ανταποκρινόμαστε, προσφέροντας φαγητό στα παιδιά που υποσιτίζονται, ενώ παράλληλα το δίκτυο υποστήριξης νέων-οικογενειών με τις αλληλέγγυες οικογένειες που τέθηκε σε εφαρμογή, εκτιμούμε ότι δημιουργούν ένα πολύ ασφαλές δίκτυο, το οποίο συμβάλλει στο να μην υπάρχουν άνθρωποι χωρίς μια συμπαράσταση».

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, οι επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση της αύξησης των ήδη υπαρχόντων Σπιτιών Γαλήνης. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, υπάρχει σχεδιασμός και πρόθεση από την πλευρά των ιθυνόντων της Μητρόπολης, προκειμένου να δημιουργηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα Σπίτι Γαλήνης στον Αγιο Τρύφωνα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των απόρων κατοίκων της περιοχής της Νεαπόλεως. Στο μεταξύ, θα δημιουργηθεί σπίτι γαλήνης το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των αναξιοπαθούντων ενοριτών του Αγίου Παντελεήμονα και παράλληλα θα επεκταθούν οι υποδομές του σπιτιού γαλήνης που λειτουργεί στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου, στην Νέα Ιωνία.

Σημαντικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι παρά την υπάρχουσα οικονομική κρίση οι πιστοί συνδράμουν το έργο των σπιτιών γαλήνης και είναι ευπρόσδεκτη η προσφορά διαφόρων ειδών, όπως λάδι, κρέας, ζυμαρικά, όσπρια, οτιδήποτε, κατεψυγμένα είδη κλπ, προκειμένου να στηρίξουν την λειτουργία τους.

Στο μεταξύ, έχουν συγκεντρωθεί 11,5 τόνοι τροφίμων στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιείται τον τελευταίο χρόνο από την ΣΚΑΙ και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Τα τρόφιμα συγκεντρώνονται σε διάφορα μάρκετ της περιοχής μας και διανέμονται στα Σπίτια Γαλήνης και σε απόρους. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο υπεύθυνος τροφοδοσίας της Μητρόπολης, Νίκος Βογιατζόγλου «αυξάνονται ραγδαία οι ανάγκες του κόσμου και παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνονται τρόφιμα ανά δεκαπέντε περίπου μέρες, εντούτοις, η ζήτηση από την πλευρά των απόρων είναι πολύ μεγάλη». Το πλέον συγκινητικό στοιχείο που έχει καταγραφεί από την συγκεκριμένη προσπάθεια, είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα τρόφιμα συγκεντρώνονται σε μάρκετ όπου ψωνίζουν συμπολίτες με μικρότερες οικονομικές δυνατότητες, γεγονός που αποδεικνύει ότι αρκετοί συμπολίτες καταθέτουν κυριολεκτικά το υστέρημά τους, για να συνδράμουν την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου