ΤΟΠΙΚΑ

Κατάρρευση του επιπέδου σπουδών

κατάρρευση-του-επιπέδου-σπουδών-8175

Βαθύ προβληματισμό για τον αριθμό των εισακτέων που προβλέπει το σχέδιο Αθηνά εκφράζει η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω της Κοσμητείας. Οι πρόεδροι των τμημάτων και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής εκθέτοντας τα δεδομένα, καλούν τους αρμόδιους να επανεξετάσουν σοβαρά τον αριθμό των εισακτέων. Σε διαφορετική περίπτωση, μιλούν για επίπεδο σπουδών που κινδυνεύει με κατάρρευση.

Οι προτεινόμενοι αριθμοί εισακτέων έχουν ως εξής:

* Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά, προτείνεται να δεχθεί το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 100 φοιτητές, ενώ το τρέχον έτος έχει 80 και σε παλαιότερα έτη ο αριθμός των εισακτέων ήταν 60. Το Τμήμα διαθέτει μόνον 24 υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ.

* Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών προτείνεται να δεχθεί 200 φοιτητές, ενώ το τρέχον έτος έχει 110 και σε παλαιότερα έτη 50. Το Τμήμα διαθέτει μόνον 18 υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ.

* Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, προτείνεται να δεχθεί 150 φοιτητές, ενώ το τρέχον έτος έχει 70 και σε παλαιότερα έτη 50 και 45. Το Τμήμα διαθέτει μόνον 19 υπηρετούνται μέλη ΔΕΠ.

* Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων προτείνεται να δεχθεί 200, ενώ το τρέχον έτος έχει 110 και σε παλαιότερα έτη 70. Το Τμήμα διαθέτει μόνον 21 υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ.

* Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ομοίως προτείνεται να δεχθεί 200 φοιτητές, ενώ το τρέχον έτος έχει 100 και σε παλαιότερα έτη 60 φοιτητές. Το Τμήμα διαθέτει μόνον 21 υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ.

«Ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών επιβαρύνεται ετησίως με ένα ποσοστό περίπου 24% που αφορά σε φοιτητές ειδικών κατηγοριών. Το αποτέλεσμα είναι ο πραγματικός αριθμός των εισακτέων να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον οριζόμενο σε κάθε περίπτωση τυπικό αριθμό εισακτέων», αναφέρουν οι πρόεδροι και ο Κοσμήτορας.

Οπως εξηγούν, δεδομένου ότι οι υποδομές είναι σε πολύ σημαντικό βαθμό ανεπαρκείς και η Σχολή σε ανθρώπινο δυναμικό είναι ήδη υποστελεχωμένη και η φύση των σπουδών μίας Πολυτεχνικής Σχολής εμπεριέχει μαθήματα, τα οποία απαιτούν μικρές αναλογίες διδασκόντων και διδασκόμενων, η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης καθίσταται άκρως προβληματική και το επίπεδο σπουδών κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ο ίδιος αριθμός εισακτέων προβλέπεται και για τα αντίστοιχα Τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, για τα περισσότερα των οποίων οι υποδομές έχουν ιστορία και σημαντική επάρκεια, το δε ανθρώπινο δυναμικό είναι πολυπληθέστερο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά και τα σοβαρότατα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στην αγορά εργασίας, καλούμε τους αρμόδιους να επανεξετάσουν σοβαρά τον αριθμό των εισακτέων στα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αναλογική ισοτιμία ως προς τους πόρους (προσωπικό, υποδομές, κλπ) με τα άλλα πολυτεχνικά τμήματα της χώρας (και με τήρηση κατά ειδικότητα μιας όμοιας αναλογίας διδασκόντων/διδασκόμενων) και να συναινέσουν στους πολύ μικρότερους αριθμούς που θα προτείνει το ίδιο το Πανεπιστήμιο στο υπουργείο, μέχρι την προθεσμία που ετέθη για τις 12 Μαρτίου», καταλήγουν.

Το κείμενο υπογράφουν ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Νικόλαος Ηλιού, ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων Παναγιώτης Μποζάνης, ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεολόγος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Παναγιώτης Τσιακάρας, η πρόεδρος του Τμήματος Μηχανιών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Ολγα Χριστοπούλου και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παντολέων Σκάγιαννης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου